Subscriu-te

La castanyada o “Halloween”?

Per “Tots Sants”, és tradició a Catalunya, celebrar la castanyada, però aquesta tradició s’ha anat barrejant o en molts casos substituint per l’anomenat “Halloween”…..

Quin és l’origen de Tots Sants i del Halloween?

La major part de cultures tradicionals honoren els seus morts, els seus ancestres i els recorden en un dia determinat de l’any.
La nostra festa de la castanyada i de Tots sants” té alguna relació amb el Halloween que s’està imposant en els darrers anys? Doncs si, perquè el Halloween no el van inventar els americans amb els seus acostumats rituals de carbasses, disfresses i nits de terror. Sinó que Halloween és la contracció de All Hallows’evening (La vigília de Tots els Sants) que es commemora amb diferents rituals a tot el món. Els celtes, especialment els irlandesos i escocesos, celebraven el “Samhain”, la fi de l’estiu. El dia 31 d’octubre es tancava l’any cèltic que es dividia en dues etapes: la de la llum (primavera i estiu) i la de la foscor (tardor i hivern). Era la festa per dir adeu al déu del sol (Luhg). La nit del 31 es trencaven les fronteres entre el món real i el del més enllà, i els difunts s’apareixien per estar entre els vius. Es realitzaven rituals sagrats per comunicar-se amb els esperits bons i allunyar els dolents. Per això a Irlanda és costum deixar una espelma encesa a la finestra la nit del 31 d’octubre.

Aquesta tradició celta, va ser portada pels emigrants irlandesos a Estats Units al SXIX. Després, en la societat de consum, aquesta festa plena de simbolisme i espiritualitat, s’ha anat tornant una bona excusa per a incorporar-hi les carbasses, les disfresses i fer gresca.

La tradició catalana de la castanyada, la gran festa de la tardor i de Tots Sants.

A la tardor es cullen les castanyes, les ametlles, els moniatos, els pinyons…. que són els protagonistes de la festa de la castanyada.

Encara que amb petites variacions la castanyada és un ritual gastronòmic i comunitari d’agraïment a la natura per les menges que ens ofereix la tardor a les terres mediterrànies i que té també el ressò dels rituals pagans com el celta.

Us explico com ho fèiem a casa nostra. Començava a fer fred i dies abans ja s’havien de trencar les ametlles, els pinyons i fer un tallet a les castanyes. La festa començava el dia 31 a la tarda. Es reunia la família i jo participava activament en fer els panellets. S’encenia la cuina econòmica i es començaven a posar els moniatos al forn, es torraven les castanyes en una paella amb forats i després ja es disposaven els panellets al forn. I al cap de poca estona fèiem les torrades de l’all i oli de codony, una bona amanida d’escarola i alguna truita. I després ja posàvem a taula els moniatos, les castanyes i els panellets.

Com que el dia ja era molt curt, el ritual de la castanyada venia a ser un berenar sopar a base de castanyes torrades al foc, moniatos fets al forn de llenya i els panellets acabats de fer. Era tradicional alegrar els panellets amb una bona copeta de moscatell o bé de ratafia.

A l’endemà era la festa de Tots Sants que s’encetava amb una missa en honor de tots els difunts. I després s’anava a fer una ofrena a les tombes dels difunts al cementiri. Es netejaven les tombes i es renovaven les flors i decoracions. Si quedaven panellets i castanyes, al dinar de Tots Sants tornaven a sortir a taula com a postres.

Els panellets, un massapà exquisit

L’autèntica recepta dels panellets és amb tan sols tres ingredients: ametlla, ou i sucre. Actualment, l’ametlla té un cost més elevat que fa anys i és per això que ja fa un temps se li afegeix patata o moniato a la base i això fa que sigui també una mica més esponjosa.

La preparació és ben fàcil, agafem la mateixa quantitat d’ametlla molta que de sucre. L’ametlla crua la podem moldre a casa o comprar-la molta, barregem els dos ingredients, afegim dues o més clares d’ou batudes segons la quantitat que en fem (guardem a part el rovell),una patata i un moniato i ho amassem tot fins a obtenir una massa compacta però de bon treballar, no se’ns ha d’enganxar als dits.. Fem boletes de 15 o 20 grams i hi enganxem els pinyons o bé una ametlla. Els pintem amb el rovell de l’ou i els col·loquem en una safata folrada amb paper de forn a 200 graus durant 10 minuts, fins que quedin daurats.

Al Parc de les Olors del Serrat ja fa dies que vam collir les ametlles i aprofitarem les que ens queden per fer uns bons panellets. Us desitgem que gaudiu de la castanyada i del dia de Tots Sants, i si feu el Haloween, recordeu la festa celta, la que ens fa conscients que honorem els nostres ancestres i el període de la llum( primavera i estiu) que deixa pas al de la foscor (amb menys hores de llum) i amb la tardor i l’hivern que ja són aquí.

Pilar Comes Solé, impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar