Subscriu-te

Infusions per a la biodiversitat

Fa uns mesos us parlàvem de la regalèssia de l’Ebre i del projecte de valoritzar-la. Ja ho hem fet.

 Hem creat una col·lecció de 3 infusions: ALEGRIA, CALMA I DIGESTIVA, on la regalèssia s’acompanya de diferents espècies de plantes aromàtiques i medicinals mediterrànies. Unes infusions amb un envasat lliure de plàstic, amb piràmides compostables. Comprar aquestes infusions suposa una aportació a la biodiversitat i el suport a una manera efectiva de fer economia social i circular.

L’arrel de la regalèssia no només ens desperta dolços records d’infància, sinó que alhora amaga una infinitat d’usos beneficiosos per la nostra salut. El Grup de Natura Freixe de Flix, l’empresa Reyoma de Montcada i Reixac i la Xarxa Parc de les Olors s’uneixen per impulsar l’ús d’aquesta planta que creix en abundància a la llera del riu Ebre i presenten tres combinacions diferents de plantes aromàtiques en format d’infusió on la regalèssia és l’ingredient comú: tres dolces fórmules per cuidar i reforçar la nostra salut i alhora ajudar a que la Reserva Natural de Sebes pugui seguir sent un projecte viu i sostenible. 

INFUSIONS PER A LA BIODIVERSITAT

Introducció

Tot impulsant l’economia circular i social, sorgeix la col·laboració entre el Grup de Natura Freixe, l’empresa Reyoma i Parc de les Olors. L’objectiu principal és donar ús a la regalèssia que creix espontàniament a les Terres de l’Ebre tot convertint-lo en un recurs per als projectes de conservació de l’àrea de la Reserva Natural de Sebes. Al mateix temps, també ajudarà a fer possible un oasi de pol·linitzadors, especialment per a abelles i papallones, que fomenti la biodiversitat de la zona mitjançant el cultiu de diferents espècies d’aromàtiques.

El cultiu de plantes aromàtiques i medicinals no és una tradició gaire estesa a les nostres terres. Potser el fet que creixin de forma espontània i en grans quantitats, com és el cas de la regalèssia, fa que no les apreciem com en realitat mereixen. Les seves propietats i les característiques que posseeixen, però, fan que siguin un tipus de vegetació molt interessant per a l’ús humà i també com a eina de gestió per  conservar diferents espècies d’insectes.

El projecte que presentem neix amb la voluntat de posar en valor la regalèssia (Glycyrrrhiza glabra) que creix a les ribes de l’Ebre. Tot començà quan Òscar Bosch, president de l’ONG local Grup de Natura Freixe, es posà en contacte amb Pilar Comes, impulsora de la Xarxa Parc de les Olors, per convidar-la a visitar els terrenys que composen la Reserva Natural de Fauna Salvatge de Sebes, a Flix (Ribera d’Ebre). La Pilar es va sorprendre gratament en comprovar com la regalèssia hi creix espontàniament de manera massiva i va poder corroborar que ja fa anys que aquesta espècie està naturalitzada a les vores de l’Ebre. A partir d’aquell moment el repte va ser esbrinar les possibles aplicacions d’aquesta planta. Les tres infusions que composen LES INFUSIONS PER A LA BIODIVERSITAT és el primer producte que valora la regalèssia i expressa el potencial de l’economia circular.

Regalèssia

Quan pensem en regalèssia, de ben segur que la nostra imaginació vola cap als records d’infància de les populars pastilles de la marca Juanola o d’aquelles llargues llaminadures negres, fetes amb l’extracte d’aquesta planta, popularment anomenat “pega dolça”. Possiblement també ens vindrà al cap l’arrel de la regalèssia en el seu estil més pur, que fins fa poc els més petits, i els que no ho eren tant, acostumaven a llepar i succionar aprofitant-la infinitament. Però… Com és la planta de la regalèssia?

La planta i les seves propietats

La regalèssia és una espècie arbustiva perenne provinent de l’Europa Mediterrània i de l’Àsia Menor, però s’ha anat estenent a les terres mediterrànies i a d’altres indrets del món, gràcies a la seva adaptabilitat a terres humides, més aviat argiloses, i especialment a la llera dels rius. A Catalunya, la podem trobar amb especial incidència a les terres properes al riu Ebre.

El seu cultiu

Es tracta d’una planta vivaç o perenne, que es reprodueix molt fàcilment de manera asexuada per estolons que s’estenen per sota terra de manera horitzontal, igual que fa la menta.

És de la família de les fabàcies o lleguminoses, cosa que significa que conté bacteris simbiòtics que ajuden a la fixació de nitrogen al sòl. La seva tija sucosa no és una arrel, sinó una tija subterrània o rizoma.

Per reproduir la regalèssia s’acostuma a utilitzar un tros del rizoma que tingui com a mínim un borró. A través de la llavor costa una mica més, ja que s’ha de deixar en remull almenys 24 hores abans de sembrar-la.

Collir la regalèssia consisteix en arrencar una part dels seus rizomes subterranis. Cal que el rizoma tingui un cert gruix i per això farà falta esperar com a mínim  uns  tres anys des de la seva plantació.

La collita es fa a mà després que l’estripadora d’un tractor hagi aixecat les tiges subterrànies de la regalèssia. Com que sempre en queden trossos, d’aquestes restes, altra vegada colgades pel tractor, en sortiran noves plantes.

L’espècie de regalèssia que creix a les nostres terres és la més valorada i l’estat espanyol és un dels productors més destacats del món.

Com el seu nom científic indica (Glycyrrhiza: del grec rhiza, “arrel”, i glyks, “dolç”), d’aquesta planta n’aprofitem principalment els seus rizomes dolços. Aquesta dolçor tan característica la dona el seu component principal, anomenat glicirizina, que conté sucres i té un poder edulcorant cinquanta vegades superior a la sacarosa.

També conté una alta proporció de flavonoides (licoflavonol, licoricona, glicerol, glizarina, formononetina, isoliquiritigenina, glabrol i glabrona), saponines, tanins betacarotens, aminoàcids, proteïnes, àcids (salicílic, màlic, betulínic, glicirrètic), sals minerals (calci, crom, cobalt, fòsfor, magnesi potassi, silici i sodi) i vitamines (vitamina C i tiamina).

La regalèssia ha estat investigada i apreciada des de l’antiguitat per les seves múltiples propietats medicinals, tal com indiquen alguns papirs egipcis. Tant a l’antic Egipte com a Grècia, Aràbia i, sobretot, a la Xina, aquesta planta era valorada per combatre la tos i la irritació de les mucoses.

Tal com indica Ramon Gausachs, expert en plantes medicinals, “investigacions recents han demostrat que l’efecte antiinflamatori i calmant de la regalèssia és similar al de la cortisona en el tractament de les úlceres gàstriques, ja que la glicirizina de l’arrel afavoreix la formació d’hidrocortisona, motiu pel qual es recomana en casos de tos, refredats, síndrome premenstrual, esgotament i contra infeccions víriques, ja que augmenta les defenses tot afavorint la formació de leucòcits i anticossos. És recomanada per als fogots menopàusics, ja que també regula les hormones. A tall d’anècdota, es diu que la regalèssia és l’única planta demostrada a nivell científic capaç d’augmentar el poder de seducció de les dones, ja que estimula la producció d’hormones femenines. En cas d’esgotament i estats inflamatoris com artritis o fatiga crònica, es recomana barrejar-la amb ging-seng i dent de lleó.”

Actualment, la glicirizina, present als seus rizomes, és àmpliament emprada com a additiu edulcorant a la indústria farmacèutica i alimentària. Per altra banda, en productes cosmètics se li reconeix una acció despigmentadora (molt important en el cas de la fabricació de cosmètics per al mercat xinès) i també s’aplica com actiu de cremes per a pells sensibles.

La regalèssia i les infusions

La regalèssia s’aplica amb freqüència a les infusions perquè és un edulcorant natural que aporta un gust de fons molt característic. Com que es tracta d’un rizoma llenyós, la regalèssia precisa d’una decocció per extreure’n tots els seus principis actius. Si el que fem és escaldar el contingut de la bosseta 3 ó 4 minuts, aconseguim que la seva presència sigui com un matís dolç i suau sense que les seves propietats es manifestin amb radicalitat.

A continuació presentarem tres fórmules que combinen diferents plantes aromàtiques i medicinals per prendre en infusió però amb un ingredient comú: la regalèssia de l’Ebre, collida, assecada i processada artesanalment.

 DIGESTIVA

 En aquesta combinació digestiva, on es barregen diverses plantes com el fonoll o el marduix, en destaca especialment el poniol (Micromeria fruticosa). Es tracta d’una planta perenne, originària de la regió mediterrània, que creix en roques calcàries en llocs molt assolellats. És un excel·lent digestiu i es recomana especialment per alleujar gasos, digestions pesades o després de menjar algun aliment en mal estat, així com per regular el sistema digestiu. A Catalunya té una llarga tradició i antigament s’utilitzava molt pel mal de panxa dels infants i pel tifus: d’aquí ve el conte popular El Cargol i l’Herba de Poniol.

Aquesta fórmula, doncs, està indicada per alleujar el malestar estomacal, reduir espasmes, regular el trànsit intestinal i eliminar toxines del cos. Les diverses plantes seleccionades ajuden al sistema digestiu en les seves funcions i ens fan depurar l’organisme.

Amb el seu ampli ventall de colors, les papallones arriben per anunciar-nos el despertar de la primavera. A través de la pol·linització, col·laboren en la reproducció de les espècies vegetals. El seu paper, juntament amb el d’altres insectes com les abelles, és essencial per mantenir la vida dels ecosistemes. Catalunya és un entorn privilegiat per la seva proliferació, comptant amb 200 espècies de papallones diürnes, 120 de les quals les trobem a les Terres de l’Ebre. Malauradament, la contaminació ambiental, la urbanització del territori i l’agricultura intensiva, entre d’altres motius, fan que cada vegada hi hagi menys papallones, posant en perill el futur dels ecosistemes. Aquesta infusió ens ajudarà a nosaltres, però també ajudarà a la creació i manteniment de l’oasi de pol·linitzadors de la Reserva Natural de Sebes.

 CALMA

En aquesta combinació per reequilibrar el nostre sistema nerviós destaca la tarongina (Melissa officinalis), coneguda per l’aroma cítric tan característic que desprenen les seves fulles. És una planta molt interessant perquè ens equilibra i, a més, té un lleuger efecte sedant, sense arribar a ser depressor, motiu pel qual també està indicada per casos de depressió lleu.

Aquesta combinació de plantes amb efectes reequilibrants i sedants ens ajudarà a tranquil·litzar-nos en els moments de més estrès o quan simplement vulguem gaudir d’un moment relaxant durant el dia, tot assaborint-ne el seu gust suau. També afavorirà el descans durant la nit tot facilitant un somni reparador, per començar amb empenta a  l’endemà!

La cigonya és una au emblemàtica de la Reserva Natural de Sebes. El seu hàbitat ha estat afavorit i la seva reproducció també de manera que ja hi ha una població estable.

 ALEGRIA

En aquesta infusió tan versàtil hi predominen les mentes: el poliol (Mentha pulegium) i la menta (Mentha piperita), És una combinació ideal per prendre tant en calent com en fred: als mesos d’hivern, la menta es converteix en una aliada per l’aparell respiratori. Durant l’estiu, es transforma en una beguda ben refrescant per prendre amb glaçons o granissats que ens ajudarà a rehidratar-nos i combatre la calor. També està indicada per prendre després de dinar com a digestiva i per refrescar l’alè.

Igual que del blauet, d’aquesta infusió en podem gaudir durant les quatre estacions de l’any. Freda o calenta, sempre ens regalarà una sensació d’agradable frescor

El blauet (Alcedo atthis) és un ocell petit que destaca per la bellesa dels seus colors llampants, combinant a la part superior el blau metàl·lic que li dona nom amb un taronja viu a les parts inferiors. La Reserva Natural de Sebes és un dels millors indrets de Catalunya per observar-lo. Durant la tardor és zona d’ intens pas migratori, estratègicament situada al curs final de l’Ebre. Al blauet, però, se’l pot observar en qualsevol moment de l’any, ja que troba refugi principalment als entorns fluvials i a les zones humides. A Sebes, doncs, hi troba una temperatura i unes condicions que li són òptimes per residir-hi durant tot l’any. L’escalfament climàtic i les sequeres dels últims anys han provocat canvis en el comportament dels ocells, per exemple, s’ha detectat activitat reproductiva i migracions amb avançament o retard en relació a l’habitual, fet que comporta males sincronitzacions en la disponibilitat d’aliment, tant animal com vegetal.

 Els beneficis de prendre infusions

Les plantes medicinals, pel simple fet de ser vegetals, estan carregades de principis actius. A diferència dels animals o els éssers humans, que es poden moure pel territori en busca d’aliment, elles es troben arrelades a la terra. Aquesta limitació en el moviment, les força a ser éssers autosuficients i que fabriquen el que necessiten per defensar-se dels depredadors, de les malalties i de les inclemències climàtiques.

Al llarg de la història, les persones s’han interessat per extreure aquests principis actius de les plantes aromàtiques i beneficiar-se, d’aquesta manera, de les seves propietats. Aquesta extracció es pot dur a terme de diferents maneres, com ara la maceració en solucions alcohòliques o en substàncies greixoses; o escaldant-les amb aigua bullint i deixant-les macerar durant alguns minuts, ben tapades, obtenint una bona infusió.

Des de temps immemorials es coneix la pràctica de la infusió com la manera més tradicional de beneficiar-nos dels principis actius de les plantes. De fet, la primera constància d’aquesta beguda per a ús terapèutic data del 500 a.C a la Xina.

Una bona tassa d’infusió, calenta o freda, ens delecta amb el seu aroma i sabor, alhora que ens serveix com a reconstituent de l’organisme, contribuint a reforçar la nostra salut. Es presenta, doncs, com una molt bona alternativa a l’hora d’hidratar-nos, evitant així begudes ensucrades o processades. És per això que es recomana reservar un espai de valor a la nostra dieta per aquesta saludable i quotidiana experiència.

 Com fer una bona infusió

Cada planta medicinal té una part on concentra una quantitat alta de principis actius. Segons el cas n’utilitzarem les fulles, les flors, els fruits, les arrels, l’escorça o les llavors. Un cop seleccionades les parts, la temperatura de l’aigua per preparar la infusió és clau per tal de poder extreure’n el màxim profit.

Així, per una infusió de fulles, hem d’escalfar l’aigua fins al punt just abans que arrenqui a bullir, entre els 92 i els 96 graus. A continuació, posem la bosseta d’infusió a la tassa i hi aboquem l’aigua calenta, procurant que quedi ben submergida. Finalment la tapem i la deixem reposar de 3 a 5 minuts: és important tapar la infusió mentre reposa per tal d’evitar que els principis actius més volàtils s’evaporin i perdi propietats i aromes.

Les tres combinacions de plantes que us oferim comparteixen una característica peculiar, i és que estan compostes bàsicament per les fulles de les plantes seleccionades, però barrejades amb regalèssia, que és una arrel. Per tal de poder gaudir al màxim dels beneficis de la regalèssia sense haver de bullir les altres plantes, s’ha introduït en forma de pols molt fina. D’aquesta manera, només caldrà infusionar la bosseta i el temps de repòs dependrà de la intensitat de sabor i propietats que vulguem aconseguir de la regalèssia.

Infusions producte de la col·laboració

El Grup de Natura Freixe de Flix, l’empresa Reyoma de Montcada i Reixac i la Xarxa Parc de les Olors ens hem unit per fer un projecte. Presentem tres combinacions diferents de plantes aromàtiques en format d’infusió on la regalèssia és l’ingredient comú: tres dolces fórmules per cuidar i reforçar la nostra salut i alhora ajudar a que la Reserva Natural de Sebes pugui seguir sent un projecte viu i sostenible.

El grup Natura Freixe i la Reserva Natural de Sebes

La Reserva Natural de Sebes és un espai fluvial inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural i Xarxa Natura 2000; des de 1995 és també Reserva Natural de Fauna Salvatge. Es tracta sens dubte d’un dels espais naturals més importants de les Terres de l’Ebre. Conjuntament amb el Meandre de Flix, ocupa una superfície de més de 250 hectàrees de zones d’aigües lliures, aiguamolls, boscos de ribera, illes fluvials i galatxos. La gran diversitat d’hàbitats que acull la Reserva fa que sigui un punt important per a la conservació de la biodiversitat, tant de fauna com de flora i vegetació. Algunes de les espècies presents a Sebes estan catalogades com a escasses o molt rares a Catalunya, i fins i tot com a endemismes.

L’espai és gestionat des de 1999 pel Grup de Natura Freixe en conveni amb el Departament de Medi Ambient i l’Ajuntament de Flix. Es manté amb el finançament públic de projectes i estudis, el suport econòmic d’alguna empresa i donants, a banda dels seus més de 300 socis i sòcies i de projectes com el de les infusions que us presentem.

L’empresa Reyoma  i la seva aposta per la qualitat i la proximitat

Empresa familiar de segona generació situada a Montcada i Reixac, disposem de més de 1.000 m2 d’instal·lacions, amb tecnologia d’última generació. En els nostres inicis ens dedicàvem a l’envasat de cafè soluble i poc a poc hem anat ampliant productes com el te, les infusions, edulcorants amb Stevia o una línia de lattes amb productes naturals (Curcuma, espirulina, matcha i remolatxa).

En el nostre camí com a empresa estem apostant per nous valors, entre els quals es troben l’aplicació d’envasos compostables amb tinta vegetal  per als nostres productes i  obertura de línies de productes ecològics o d’un valor saludable en la nostra alimentació.

El nostre nou repte és l’envasament de productes ecològics de proximitat i que tinguin una aportació directe al nostre territori, així com col·laborar amb productors que tinguin un valor afegit com la conservació de la natura i una producció agroecològica.

La Xarxa Parc de les Olors fa de la creativitat i l’agroecologia un vector de desenvolupament sostenible del nostre territori

Parc de les Olors no només cultiva plantes aromàtiques i medicinals , les anomenades PAM, no només fa divulgació i crea productes. El seu eix d’identitat és fomentar l’agroecologia, com a model de gestió del nostre territori rural. Ajudar de manera efectiva a estendre una gestió econòmica sostenible de les terres , tot fent un aprofitament de la flora útil i una aportació de biodiversitat. Tot facilitant el coneixement i l’entorn col·laboratiu necessari per fer projectes com el de les Infusions per a la Biodiversitat. Un primer exemple del alt potencial que tenim al nostre país.

Infusions per a la biodiversitat

1 caixa Infusió ECO CALMA 10 bossetes · 1 caixa Infusió ECO  ALEGRIA 10 bossetes · 1 caixa Infusió ECO DIGESTIVA 10 bossetes · 2 Tasses de ceràmica amb tap · 1 pot del MEL de Romani 500gr.
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar