
Fa poques setmanes el Parc de les Olors, com la resta del camp estava sec, les plantes patien, tot tenia un aspecte desèrtic. Van venir les tronades, les tempestes i amb pocs dies el verd i la vida va retornar. Fins i tot han sortit bolets….
Al setembre el parc s’omple de vida i de fruits
Sovint pensem que el millor moment per anar al camp és a la primavera, però en això ens equivoquem. El mes de setembre i octubre és un temps en el que les plantes d’hort ens donen els seus fruits, es cullen les ametlles i les nous, les alfàbregues floreixen, el poniol també i l’herba lluïsa rebrota amb força esperant que la cullim. Els rosers rebroten i s’atreveixen altra vegada a regalar-nos flors.
De fet , la tardor és com una segona primavera a les terres mediterrànies. El sol ja no és tan intens i ens permet allargar la nostra exposició a l’exterior. I la humitat i frescor abundant estimula als fongs a florir també.

Per què surten bolets a la tardor?
Els bolets són el fruit dels fongs. Els fongs no són ni animals ni plantes, són petits filaments que es troben sota terra, són un component bàsic del sòl ric en nutrients. Quan els fongs capten que hi ha les condicions favorables per reproduir-se ( humitat abundant i temperatures no gaire altes) llavors s’atreveixen a sortir a l’exterior formant un capell protector de les espores, les seves llavors que afavoriran la seva reproducció. Aquest moment pot ser en qualsevol moment de l’any. Però a les nostres terres aquestes condicions es donen sobretot a la tardor.
Després de les pluges recents han començat a sortir bolets pel parc. Es concentren sobretot a les vores d’herba que no cultivem. Són bolets blancs, grans, que no collim perquè ens volem assegurar que són comestibles, però en gaudim molt perquè són els indicatius que tenim un sòl ric i equilibrat.
Algunes idees entorn els bolets:
- Els bolets no només creixen als boscos, tot i que sota els arbres és on acostumen a trobar les condicions de poca insolació que necessiten.
- Hi ha més d’un milió d’espècies de bolets. Abans de menjar-ne algun que no tenim la seguretat que és comestible millor abandonar la idea de fer-ho.
- Quan collim els bolets és molt important no remenar l’entorn del bolet, la fullaraca, perquè podríem afectar els micelis subterranis, mare del bolet.