
Aquesta setmana havíem previst de fer la Festa de Primavera al Parc de les Olors. En aquest període és quan ja tenim a punt la major part del planter de Plantes Aromàtiques i Medicinals que reproduïm a la Central de la Xarxa, al Parc de les Olors del Serrat (Santa Eulàlia de Ronçana). No podem fer la festa al parc però us proposem que la feu a casa vostra introduint-vos en el món de les Lippies. Direu què és això?
LA REVOLUCIÓ DE L’AROMATERÀPIA , UNA MANERA SENZILLA I SANA DE MILLORAR LA NOSTRA SALUT AMB ELS OLIS ESSENCIALS.
Unes gotetes d’oli essencial de lavanda al coixí ens facilitarà poder dormir plàcidament, però el mateix oli de lavanda ens servirà per a les cremades. Si ens freguem la planta dels peus amb unes gotes d’oli essencial de menta notarem que al cap d’uns minuts el gust de menta ens arribarà a la boca, perquè els olis essencials són molt potents. Les plantes utilitzen l’energia del sol i la combinen amb els elements químics de l’aigua, la terra i l’aire per crear els COVS (Compostos ôrgànics Volàtils) biogenètic, que es concentren en el moment que els destil·lem i aconseguim separar l’essència.
Des del Parc de les Olors hem publicat el primer llibre d’aromateràpia en català, un quadern pràctic perquè tothom pugui introduir-se en l’ús dels olis essencials. I això ho hem fet perquè hem aconseguit produir en col·laboració amb els membres de la nostra Xarxa els nostres propis olis essencials 100% purs i ecològics.
Sovint en el mercat es troben olis essencials diluits i fins i tot ens poden vendre olis essencials sintètics. Per això a les nostres etiquetes destaquem i garantim que procedeixen de plantes ecològiques i són 100% purs.
LA LIPPIA CITRIODORA I LA LIPPIA DULCIS
El gènere Lippia està format per unes 500 espècies de la família de les Verbenàcies. Una de les plantes d’aquest gènere més difosa és la Marialluïsa (anomenada científicament com a Aloysia o Lippia citriodora), però aquesta setmana també us en vull presentar una altra molt curiosa: El sucre dels asteques , o com l’anomenaven ells Tzonpelic xihueitl, és a dir herba dolça (Lippia o Phyla dulcis ). Amb la compra de la caixa setmanal, rebreu un test de cadascuna d’aquestes plantes.
LA LIPPIA DULCIS, L’ALTRA HERBA DOLÇA.
En els darrers anys hem anat coneixent l’estèvia, com una planta edulcorant natural i medicinal. Se’ns feia estrany agafar una fulla i al mastegar-la descobrir una dolçor intensa, amb un toc de gust a regalèssia. I pensàvem que només hi havia una planta dolça. Doncs no, aquesta setmana podreu descobrir que n’hi ha una altra: la Lippia dulcis, que anomenem sucre dels asteques perquè eren ells el que li van reconèixer més propietats i la feien servir com a edulcorant, però de fet és una planta que creix espontàniament als llocs humits, a mitja ombra i s’estén fent un tapís de fulles verdes i flors blanquetes diminutes. Té propietats medicinals sobretot pel seu alt percentatge de hernandulcina, amb comprovada acció balsàmica, per tant es recomana en afeccions bronquials. No us perdeu l’experiència de posar-vos a la boca una fulleta i notar la seva dolçor que molta gent considera més agradable que la de l’estèvia. I ajudeu-nos a difondre aquesta planta tan curiosa com a poc coneguda.
Consells per al seu cultiu
Us recomanem que la trasplanteu en un test més gran, que pugueu entrar a dins de casa quan arribi el hivern, perquè sinó fàcilment se us morirà.
L’ATRACTIU AROMA DE LA MARIALLUÏSA IDEAL PER FER UNES BONES INFUSIONS FREDES.
De les moltes espècies que oloren els visitants quan venen al Parc de les Olors, la que acostuma a ser una de les més valorades és la Maria Lluïsa (Lippia citriodora). Aquesta espècie originària de Perú i Xile, ens va arribar a Europa per encàrrec reial i porta el nom de la princesa espanyola a qui el rei va voler dedicar la planta que feia més bona olor del món ( quan vingueu al Parc de les Olors ja us explicaré la història d’amor amb més detall). La seva olor cítrica ens remet a les terres humides i caloroses d’on prové. Per això se’ns ha adaptat amb dificultats al clima mediterrani, tot convertint-se en un arbust que acostuma a perdre la fulla al hivern. Això si , si li fem una bona poda quan perd la fulla i protegim les seves arrels perquè no li arribi el glaç, a la primavera tornarà a brotar. Aquest cicle el pot reproduir durant una anys, però és força freqüent que al cap d’unes quantes primaveres ens abandoni. Per això cada any preveiem tenir a disposició dels visitants una planta de Maria Lluïsa per poder reposar la que se’ls ha mort. Aquest any us la volem fer arribar a casa vostra ja que no la podeu venir a buscar i elles ja tenen ganes de créixer fora del confinament d’un test petit. Adopteu-la amb molt carinyo!.
Consells per al seu cultiu
Cal que , tant aviat us sigui possible la trasplanteu a un test més gran. La terra convé que sigui rica en matèria orgànica però procureu que tingui un bon drenatge. Una vegada trasplantada cal regar-la regularment i si pot ser no la poseu a ple sol, a mitja ombra i sense deixar que s’assequi la terra. El primer hivern, com que encara serà joveneta busqueu-li un lloc arrecerat i ja veureu com us ho agrairà amb un creixement ràpid , de manera que ben aviat ja podreu anar-li tallant branquetes per fer-vos infusions.
Les propietats de la Maria Lluïsa no són molt rellevants, una planta que afavoreix la digestió, però a les infusions hi dóna una matís de suavitat molt valorat. Aquesta setmana us enviem una infusió de tocs cítrics, on la marialluïsa i l’herba llimona (Lemon grass) hi predominen, acompanyades d’un toc de fonoll i una polsim d’estèvia per fer l’experiència una mica més rodona i dolceta. Ideal per prendre-se-la freda ara que ve la calor.
L’ASTÈNIA PRIMAVERAL I EL MOMENT DE POSAR LES INFUSIONS A LA NEVERA
Ara que arriba la calor us recomanem que us feu addictes de les infusions fredes. Només cal que feu bullir 1 litre d’aigua, poseu 4 cullerades soperes de les herbes per fer infusió en la tetera i les escaldeu amb l’aigua quan comença a bullir. Tapeu de seguida i deixeu reposar 4-5 minuts. Coleu i disposeu del líquid en una ampolla de vidre a la nevera tan aviat s’hagi refredat.
La infusió ACTIVA’T per a l’astènia primaveral al matí
Feu-vos la infusió ACTIVA’T per anar-la prenent al llarg del matí. Us la podeu fer la nit anterior tot posant quatre cullerades de postre de la barreja activa’t ben plenes en una tetera. Escaldeu les herbes amb un litre d’aigua bullint, tapeu i deixeu reposar una 5 minuts. Ompliu una ampolla amb la infusió colada i deixeu-la refredar durant la nit, al matí en dejú preneu-ne un got i després guardeu la resta a la nevera. I aneu bevent al llarg del matí. Fareu una bona doble feina, us ajudarà a activar-vos i alhora us ajudarà a fer neteja del vostre organisme.
La infusió MARIALLUÏSA per refrescar-nos i relaxar-nos cap a la tarda.
El mateix procediment que hem fet amb la infusió anterior ho podem fer amb la infusió de Marialluïsa. Ens facilita la digestió i ens equilibra l’organisme en la segona part del dia de manera que entre una i altra ens garantirem beure uns dos litres d’aigua amb un gust agradable i alhora amb una aportació de principis antioxidants molt necessaris en els temps de confinament que estem vivint.
