Subscriu-te

Fes -te la ratafia a casa

Aquests dies estem fent la ratafia. Si no pots venir a la festa de la ratafia al Parc de les Olors, fes-te la teva ratafia a casa amb el nostre pack Fes-t’ho Tu Mateixa (FTM).  EL LICOR DE RATAFIA  La RATAFIA és una expressió que ve del llatí “pax rata fiat”, ratificar un pacte. En temps dels antics romans, s’aixecaven unes copes de beuratge per tancar un tracte o negoci, molt semblant al que actualment identifiquem com a ratafia.  La RATAFIA és un licor de nous verdes i herbes. Es posen a macerar les nous verdes ( amb pela i tot) a raó d’una nou per litre d’aiguardent dolç. La nou li donarà el color marró fosc a la ratafia . I llavors se li afegeixen les herbes. La tradició diu que han de ser un mínim de 40 herbes medicinals diferents. Lògicament el tipus d’herbes dependrà del lloc on anem a recol·lectar-les. Al Parc de les Olors tenim la sort de tenir-ne més de 100 espècies entre les que escollir.

Aquests dies estem fent la ratafia. Si no pots venir a la festa de la ratafia al Parc de les Olors, fes-te la teva ratafia a casa amb el nostre pack Fes-t’ho Tu Mateixa (FTM).

EL LICOR DE RATAFIA

La RATAFIA és una expressió que ve del llatí “pax rata fiat”, ratificar un pacte. En temps dels antics romans, s’aixecaven unes copes de beuratge per tancar un tracte o negoci, molt semblant al que actualment identifiquem com a ratafia.

La RATAFIA és un licor de nous verdes i herbes. Es posen a macerar les nous verdes ( amb pela i tot) a raó d’una nou per litre d’aiguardent dolç. La nou li donarà el color marró fosc a la ratafia . I llavors se li afegeixen les herbes. La tradició diu que han de ser un mínim de 40 herbes medicinals diferents. Lògicament el tipus d’herbes dependrà del lloc on anem a recol·lectar-les. Al Parc de les Olors tenim la sort de tenir-ne més de 100 espècies entre les que escollir.

Encara que hi ha molts licors d’herbes similars a la ratafia en altres llocs del món , especialment a Itàlia i a França, és a les terres de la Catalunya Vella on està més arrelat el costum de posar a macerar un gran nombre d’espècies de plantes medicinals en aiguardent dolç . L’alcohol ensucrat i rebaixat en aigua (25-30ºC)fa de base i de líquid portador que acull els principis actius de les plantes i els seus diferents gustos.

La RATAFIA em recorda el meu pare que era pagès i tractant de bestiar. Sovint quan tancava un tracte ho feia amb ratafia i aquest mateix licor el feia servir no només per reblar els negocis, sinó també per curar-se els refredats. Quan es sentia carregat, s’escalfava un bon vaset de ratafia i cap a dormir.

LES HERBES DE LA RATAFIA

Hem de tenir en compte que una bona ratafia no ha de fer gust de cap planta en concret. El còctel s’ha de fer ben fet i ben divers. Però les plantes medicinals bàsicament les podem classificar cara a la ratafia en:

– Agrestes: Són la major part d’espècies aromàtiques mediterrànies. El seu gust és molt intens i amb molts principis actius desinfectants i balsàmics. L’exemple més clar és el hisop, les farigoles, les sàlvies, el romaní, la lavanda, sempreviva, espernallac.

– Cítriques: el gerani, la marialluïsa, l’herba llimona, la tarongina, les alfàbregues,….
– Amargues: Carxofera, flor i fulla de ruca, donzell, ….
– Anisades : fonoll, estragó, estèvia ….
– Florals: Flor de Sant Joan o pericó, equinàcia, rosa, ….
– Mentolades: Poniol, poliol, menta herba bona, menta de taronja, ….

COM FER LA RATAFIA?

Cal que les herbes siguin fresques, encara que una mica pansides. Ideal en l’estat en què us arribaran les de la caixa setmanal.
Cal triar els brins d’herbes i anar-los posant dins del pot on farem la maceració. Tingueu en compte que hi hagi un equilibri entre les diferents plantes i tingueu en compte que no perquè poseu més quantitat de planta la ratafia serà més bona.
És el moment de cobrir les herbes amb l’aiguardent. Tapar el pot i posar-lo a macerar.
La maceració tradicional és a sol i serena. En un indret on hi hagi canvis de temperatura. Si és a l’exterior, millor que tapeu el pot amb un drap o paper perquè no vegi la llum i així les plantes no perden propietats.

Cal XINXOLLAR, és a dir sacsejar sense destapar un o dos cops a la setmana. El més important és que les plantes sempre es mantinguin cobertes per l’aiguardent.
Passat el temps de maceració, ja es pot colar i envasar per poder-la prendre. Cal guardar-la en ampolles de vidre en un lloc fresc, fosc i sec. Ja tindràs a punt la teva ratafia per gaudir-ne tot l’any.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar