Subscriu-te

Search
Close this search box.

Fem neteja de l’armari de neteja

Neteja vidres, neteja mobles, neteja terres, sabó per rentar la roba, els plats, pel rentaplats….i encara em quedo curta. L’armari de la neteja el tenim ple de productes que són en un alt percentatge aigua amb alguns productes químics i aromes sintètics. Voleu dir que per tenir una casa neta i amb un ambient sa necessitem un armari de neteja ple de productes químics?

3 raons per repensar la neteja de la llar

1.Espais més aromatitzats i més desinfectats no vol dir més sans.
Les nostres llars i altres espais interiors són espais en els que passem la major part del nostre temps. Sabeu que l’aire dels espais interiors normalment estan més contaminats que l’aire exterior? Les humitats, els camps electromagnètics de baixes frequències, males combustions i sobretot la pol·lució més virulenta la que produeixen els diferents productes químics d’origen industrial. L’estil de vida del món occidental fa que passem més del 80% del nostre temps en espais interiors. Això vol dir que estem exposats a ambients poc sans encara que en molts casos molt desinfectats i aromatitzats artificialment.
La indústria química encara no fa un segle que ha anat envaint les nostres llars amb molts diversos productes, especialment els que en teoria són la base per tenir una llar impecable.

Alguns exemples:

 • Els netejadors de vidres contenen aigua amb amoníac i isopropanol a més d’algun aroma sintètic
 • Els netejadors dels banys contenen hipoclorit de sodi o àcid hipo-clorhídric, o llexiu.
 • A la sala d’estar netegem les tapiceries i les catifes amb productes que contenen percloroetilè (per a la neteja en sec), naftalè i el hidróxid d’amoni
 • Per a la fusta es fan servir productes que contenen destil·lats del petroli i oli essencial de cedre.
 • Els ambientadors contenen formaldehid, destil·lats del petroli i p-diclorobencè.

Tots aquests productes, que arriben a ser més de 150.000 tipus, en baixes dosis no tenen alta toxicitat, però els ambients interiors i tancats van acumulant molècules químiques que són perjudicials per la nostra salut. I aquestes molècules formen còctels que manifestament són tant o més perjudicials que el tabac. Els efectes a llarg termini es manifesten en al·lèrgies, excemes i problemes respiratoris com l’asma , a banda que uns 30.000 es consideren de prohibir-se per part de la UE per considerar-los que poden afavorir processos concerígens

2. Ens venen aigua amb un petit percentatge de llexiu i altres productes químics a preu d’or
Els productes de neteja són aparentment no gaire cars, però hem de tenir en compte que bàsicament són aigua amb sabó, algun desinfectant i aroma artificial. El seu ús indiscriminat el que fa és que llencem per la claveguera substàncies contaminants, fem una despesa excessiva en aigua per esbandir les matèries sabonoses i gastem diners de manera poc eficient i sostenible en quelcom que a més ens perjudica la salut.

3) Generem molts residus plàstics i no sabem amb què netegem, però això si ens envaeixen en publicitat
La composició dels productes de neteja són un veritable galimaties difícil de desxifrar per la majoria dels consumidors. I la neteja és una de les causes de generar més residus plàstics, perquè els envasos són d’un sol ús.

Si aquest argumentari us convenç us preguntareu i què fem? Amb què hem de netejar? Doncs bàsicament al nostre armari de la neteja ens cal tenir:

 • VINAGRE. En venen un que es diu vinagre de neteja, incolor i amb grau d’acidesa superior (8%) al del vinagre de vi, per tant més actiu anticalç i antigreix. Amb el vinagre diluit amb aigua podem netejar totes les superfícies i a més desinfectar-les. No és convenient però fer servir el vinagre per netejar la fusta.
 • BICARBONAT DE SODI (NaHCO3). El gran desincrustant, però té molts usos alimentaris (s’identifica com a E500), com a component bàsic dels extintors i també per la neteja. Una cullarada de bicarbonat al vàter amb una mica de vinagre, tot deixant-lo reposar a la nit, ens permetrà fer desaparèixer la brutícia sense necessitat d’aplicar altres productes de neteja. Pràcticament ens serveix per netejar-ho tot, fins la vitroceràmica, el forn, el microones, la nevera etc.
 • HIDROLATS. Del producte de la destil·lació de les plantes s’obté oli essencial i l’aigua de la destil·lació o hidrolat. Es tracta d’una aigua destil·lada amb principis actius desinfectants, aromatitzants i medicinals. Això fa que l’hidrolat com a producte de la llar pot tenir molta utilitat. Normalment es compren com a tònic facial i per tant com us cosmètic, però també els podeu trobar a granel a casa nostra, a litres i a bon preu.

Algunes de les aplicacions bàsiques dels hidrolats

 • Com a ambientador natural de la llar. Cal posar-lo al difusor, en comptes de posar-hi aigua i olis essencials.
 • Com suavitzant i desinfectant de la roba. També per afegir un rajolí a l’aigua de planxa.
 • Per netejar el terra i treure la pols dels mobles. De manera que la fusta i altres superfícies es desinfectaran i aromatitzaran amb un producte natural.
 • Per netejar les mascotes i evitar que tinguin puces o paparres. Només cal passar-los un drapet moll amb hidrolat a contrapèl.

Els hidrolats els podeu comprar directament a algun productor, però també els podeu obtenir vosaltres mateixos si teniu un alambí, encara que sigui petit.

Ens cal tornar a una cultura de la neteja bàsica, pràctiques de neteja més sostenibles i sobretot més sanes. Des del Parc de les Olors us hi ajudarem tant com puguem. Mirarem de fer tallers del tema i teniu a la vostra disposició el nostre correu per resoldre els vostres dubtes. Aprofiteu l’estiu per fer neteja del vostre armari de neteja i fer una neteja essencial i conscient. El planeta, la vostra salut i la vostra butxaca us ho agrairan.

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Pack Hidrolats

3 litres d’Hidrolats: lavanda, alfàbrega i herballuïsa Preu: 20€
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar