Subscriu-te

Search
Close this search box.

És l’hora de començar a fer planter

Una vegada superada la quinzena més freda de l’any, a finals de gener és l’hora d’accelerar el període de sembra en el viver. Obrim l’armari de llavors i comencem a sembrar pràcticament tot tipus de tomaqueres, les equinàcies, i gairebé totes les espècies aromàtiques que hem de fer per esqueix. El planter l’hem de tenir a punt per la Festa de primavera que aquest any la farem el diumenge 26 de març.

El planter és una incertesa però és una activitat inspiradora i molt sana

La reproducció de les plantes des de la llavor o bé per esqueix és una activitat de risc. Sovint passa que un descuit en el reg o bé un excés d’humitat fa que les plantes es morin o bé no germinin correctament. Per això quan les reproduïm sempre en fem el doble de les que necessitarem. I tot i així no cantem victòria.

Però fer planter és l’activitat que més m’agrada del camp. Potser perquè l’aixada ja em pesa massa i en canvi la reproducció de plantes la faig còmodament asseguda i sense que l’esquena es queixi. A més no fa gaire i per arrodonir-ho he llegit un article científic on s’informa que les persones que toquen la terra tenen menys possibilitats de tenir cap tipus de demència senil o bé Alzheimer. Sabeu per què? Doncs pel que sembla al substrat que fem servir per omplir els testos hi viu una bactèria molt activa que impedeix l’oxidació del nostre teixit neuronal. Des que ho vaig llegir no em poso guants i gaudeixo de barrejar els diferents tipus de components del substrat amb el que fem el planter amb les mateixes mans.
També aprofito aquest temps per sembrar les llenties i els cigrons i una segona remesa de faves i pèsols. Si tinc temps primer en faig planter perquè així aprofito per menjar-me les llenties germinades que em sobren, o bé el brot del pèsol que és fabulós i molt bo per fer saltejadet.

Vaja que aquests dies vaig de bòlit amb el viver, em falten mans i temps. Però facilitar la germinació i l’arrelament és facilitar la vida, sentir que tens un gran poder perquè uns granets menuts s’arribin a convertir en plantes que ens donen fruits saborosos i medecina bàsica.

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar