Subscriu-te

Search
Close this search box.

El vímet i el món de les estructures vegetals

Vam començar fent un taller per fer un túnel de vímet. Ens vam animar molt i hem fet un sostre ombrejador amb un teixit d’aquest material vegetal i per arrodonir la temporada, al Parc de les Olors de Terracuques, s’acaba de construir una pèrgola de vímet viu.

El vímet, una fibra vegetal de la família dels salzes

Els salzes són arbres de fulla caducifòlia d’ambients humits. N’hi ha moltes espècies i de diferents colors. Els que tenen més tradició d’us són el Salix viminalis, Salix fragilis o bé el Salix purpurea, entre d’altres. Com que les tiges joves són primes i molt flexibles s’apliquen des de l’antiguitat en la construcció de cistells, mobles, tanques i en els darrers anys s’hi fan elements constructius com pèrgoles, ombrejadors etc.

Cultiu de vimeteres a Montgai ( Foto Ajuntament de Montgai)

La tradició de fer servir el vímet

Però la tradició de fer servir el vímet és molt llarga i intensa al nostre país. Per posar-vos un exemple, que m’ha emocionat, és l’article que l’Ajuntament de Montgai ha publicat amb tota mena de detalls ( https://www.montgai.cat/municipi/projectes-patrimonials/el-cultiu-del-vimet) . El poble de Montgai és el de la meva mare i m’ha sorprès com d’important era el cultiu i l’activitat del vímet. Ben segur que trobaríem molts altres pobles a les nostres terres que tenen experiències semblants.

Per què hem de construir amb vímet? I com es fa?

El vímet és un material constructiu natural, per treballar-lo només necessitem les nostres mans. Un material que convida a treballar en colla, mireu sinó el taller que vam fer per construir el túnel de vímet en el roserar del Parc. Un mestre orientava la feina que feien un grupet de persones, moltes d’elles que s’estrenaven en fer construccions amb vímet. I en un matí el van tenir fet.

El vímet es pot fer servir en sec o bé en verd. A l’hora de fer un teixit ombrejador i engrandir l’àrea d’estar del nostre porxo hem fet un teixit de vímet sec i pelat ( perquè així dura més).

El procediment per fer el sostre ombrejador suposa que primer s’han de fer diferents peces de teixits a sobre d’unes taules i una vegada fetes les diferents peces, aquestes es pugen al sostre i es relliguen entre elles fins formar una peca contínua. Anirem repassant i densificant el teixit perquè quedi ben dens i faci l’ombra que busquem.

La pèrgola que ha fet el Parc de les Olors de Terracuques ja és una construcció més complexa. Implica treballar amb troncs molt llargs de vímet verd, i en uns forats a terra preparats expressament s’hi enfonsen els troncs de vímet aplegats en manats. Es van lligant tot formant uns arcs , de manera que el resultat és una cúpula doble de branques de salze viu, que ja començaven a brotar. Si tenen la suficient aigua, aquests trons brotaran i aniran fent una coberta vegetal de fulla que també ombrejarà l’espai.

Sabeu quina sensació he tingut després de viure aquestes tres experiències amb la construcció amb vímet? Doncs que em ve molt de gust de continuar aplicant el vímet i altres fibres vegetals per fer més acollidors i bonics els nostres Parcs de les Olors. Ja us anirem explicant les novetats. Ja us hi convidarem!

 

Pilar Comes Solé
Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors del Serrat

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar