El patrimoni de les lavandes

ELS EMBOLICS ENTORN EL NOM LAVANDA Les nostres visites sovint ens pregunten: La lavanda és l’espígol?  I llavors els expliquem :  El nom Lavanda fa referència al gènere Lavandula format per diferents espècies. Només a la Península Ibèrica hi ha 8 espècies espontànies, de les quals es cultiven pel seu interès comercial quatre:

ELS EMBOLICS ENTORN EL NOM LAVANDA

Les nostres visites sovint ens pregunten: La lavanda és l’espígol?

I llavors els expliquem :

El nom Lavanda fa referència al gènere Lavandula format per diferents espècies. Només a la Península Ibèrica hi ha 8 espècies espontànies, de les quals es cultiven pel seu interès comercial 4:

La lavandula angustifolia que és l’espígol: correspon a la lavanda fina o lavanda de muntanya, creix a partir dels 600m fins als 2000m d’alçària o altitud.

La lavandula latifolia que li diem barballó , és l’espècie que creix a la terra baixa des del nivell del mar, fins a alçàries on pot conviure amb l’espígol i fins i tot hibridar-se.

La Lavandula stoechas que l’anomenem popularment cap d’ase, la lavanda que creix en terrenys més aviat àcids i que té una flor amb uns pètals verticals ben característics.

I el lavandí o Lavandula x intermedia , que és l’híbrid de l’espígol i el barballó. Com tot híbrid és molt potent i de gran envergadura.

Per a més informació us recomanem la lectura del llibre “El món de les lavandes” que s’adjunta a la caixa de la setmana.

COM CULTIVAR LA LAVANDA

Les lavandes són arbustos adaptats al clima mediterrani, sec i solejat a l’estiu. El planter encara que petit, necessita que el posem en una terra més aviat sorrenca, que dreni bé i en regar-lo, tenir en compte que no convé mullar-li les fulles i menys regar-la a ple sol. Els arbustos mediterranis tenen arrels molt potents i fondes, per tant veureu que en pocs mesos pot ser que saturi el contenidor on l’haureu plantat. No cal abonar-la gaire, amb un cop a l’any n’hi haurà prou i caldrà fer-ho afegint adob orgànic ben madurat, és a dir compost en el moment que fem el trasplantament.

Comments are closed.