Subscriu-te

Des de la Provença …

Recentment hi hem anat per iniciativa d’un grup d’alumnes de la darrera edició del curs. Us en passo un resum per animar-vos a anar-hi l’any que ve. Esperem poder organitzar-ho des del Parc de les Olors per facilitar-vos l’experiència en majúscules.

Anar a veure els camps de lavanda a la Provença és un clàssic. Però més enllà de tòpics turístics aquesta regió francesa ens ofereix l’oportunitat d’arrodonir l’experiència amb visites a jardins i tallers de perfums on gaudir del paisatge harmònic de pobles amb història i encant.

Ruta molt recomanable

A la segona quinzena de juliol és el període de màxim esplendor de la floració de la lavanda a la part de l’Alta Provença (Alps de l’Alta Provença). De fet el diumenge 17 de juliol va ser la festa de la lavanda a Valençole, on el poble s’engalana i fa un mercat al voltant d’aquesta planta.

A l’Alta Provença hi ha dues àrees bàsiques de cultiu massiu: El sector del voltant de Sault i l’àrea de Valençole. Al mig queda Forcalquier, municipi que està equidistant entre aquestes dues grans àrees de cultiu. Proper està el poblet de Sigonça on vam poder allotjar-nos en un complex rural on hi ha allotjament singular per unes 70 persones.

Plana de Valençole

L’àrea dels altiplans de Valençole són grans extensions de cultiu de lavandí que es cullen a màquina i de manera massiva s’acostumen a destil·lar de manera molt industrial.

Destil·leria artesanal en Sault

En canvi, cap a Sault, els cultius són de menor extensió, però es cull i processa a la manera tradicional. Un tractor talla i recull en feixos la lavanda que es deixa al damunt de les plantes ja tallades, al cap de 3-4 dies, una vegada ja s’ha assecat una mica, es recull i es va disposant a l’alambí per destil·lar-la. La destil·lació encara es fa amb foc, utilitzant com a combustible les bales de feixos de lavanda ja assecada i destil·lada. L’oli essencial resultant és de major qualitat que el que es produeix a Valençole. I a més en aquesta zona l’oli essencial de lavanda fina es combina amb el del lavandí.

Destil· leria Arômaplantes

La visita a un productor tradicional que ens va fer una interessant explicació sobre aquest procés de destil·lació el vàrem combinar amb el d’una empresa on la divulgació i sobretot la venda directa en una agrobotiga espectacular es combinava amb la obtenció d’oli essencial de lavanda i de més de una vintena d’altres espècies.

Museu etnobotànic de Salagon
Taller de perfum - Museu Artemisia

Proper a Forcalquier hi ha els jardins de Salagon, uns jardins on es recullen un gran nombre d’espècies de plantes medicinals d’arreu del món, amb un jardí a l’entrada que ens va recordar un Parc de les Olors i al centre del poble el museu Artemisia on ens van fer sentir perfumistes per una estona.

Abadia de Senanque

En tornant de baixada cap a les nostres terres és molt recomanable tancar el viatge amb la visita a l’Abadia de Senanque, on la foto emblemàtica i típica dels camps de lavanda de la Provença pren relleu i impacta no només la vista, sinó que emociona el conjunt del lloc.

Foto de grup

Aquestes quatre notes sobre el viatge a la Provença es basa en el que recentment hem fet per iniciativa d’un grup d’alumnes de la darrera edició del nostre curs. A més de ser un grup de persones molt inquietes i enrotllades, tenen la intenció de tornar-hi…..i de fer altres viatges, que ja mirarem d’anunciar-vos amb temps perquè us hi pugueu apuntar els que sou de la tribu del Parc de les Olors.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar