Subscriu-te

Com ho fan els arbres per sobreviure a la sequera?

Els arbres bombegen l’aigua del sòl a les fulles tot fent el buit. Quan les fulles transpiren perden aigua i això provoca una pressió, un buit que xucla l’aigua des de les arrels cap a les fulles. Aquesta circulació és contínua i a l’estiu és més intensa perquè les fulles perden molta aigua.

S’ha mort el xiprer del veí

En el camí per anar de casa meva al Parc de les Olors del Serrat veig els tres xipresos d’una casa veïna i ahir vaig veure que un d’ells estava sec. En veure’l m’he entristit molt. Direu, doncs no és pas l’únic, amb la sequera continuada hi ha molts arbres que es moren.

Com ho fan els arbres per sobreviure a la sequera?

Els arbres bombegen l’aigua del sòl a les fulles tot fent el buit. Quan les fulles transpiren perden aigua i això provoca una pressió, un buit que xucla l’aigua des de les arrels cap a les fulles. Aquesta circulació és contínua i a l’estiu és més intensa perquè les fulles perden molta aigua. Quan es redeueix l’aigua del sòl el que fan els arbres és tancar els estomes de les fulles. Els estomes són els porus que tenen les fulles per captar el Co2 de l’aire amb el què fabriquen el seu aliment. Per això quan un arbre tanca els seus estomes a la vegada que perd menys aigua també absorveix menys CO2.

Però si la sequera és molt persistent, els arbres han de prendre mesures més dràstiques i és quan veiem que encara que no siguem a la tardor les fulles dels arbres caducifolis es comencen a posar grogues, s’assequen i cauen. Però si la situació de sequera s’allarga i a més fa molta i molta calor, moren d’embolisme, es generen bombolles dins dels seus vasos i és com si l’arbre tingués un ictus. Això li deu haver passat al xiprer del veí.

Els roures de casa crec que aquest any en veure que la sequera era persistent han fet fulles més petites. Algunes alzines veig que han decidit assecar algunes de les seves branques …Però pot ben ser que rebrotin quan arribin millors temps i hi hagi pluges abundants per garantir l’abastiment d’aigua. Així ho esprem!

Respecte aquest tema, us recomanem que consulteu el blog del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions forestals)  i us convido a llegir el llibre de Francisco Lloret: La muerte de los bosques. Ed Arpa.

 

Pilar Comes Solé Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors 

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar