Subscriu-te

Com fer un jardí sec?

Com fer un jardí sec? En aquesta època de l’any ens comencem a preocupar dels canvis que volem introduir al jardí. I lògicament una cosa que ens preocupa i molt és com estalviar aigua......

En aquesta època de l’any ens comencem a preocupar dels canvis que volem introduir al jardí. I lògicament una cosa que ens preocupa i molt és com estalviar aigua…

Els espais verds secs o jardins xeròfils

El concepte de jardí sec fa referència a aquell espai enjardinat que no es rega mai o bé té un reg ocasional en una zona amb un règim de pluges molt escasses i poc sovintejades. El clima mediterrani és el que es posa com a paradigma d’aquesta situació. Pluges ocasionals, torrencials a vegades i amb llargs períodes de sequera, que amb el canvi climàtic s’aguditzen. Penseu que fa més de 2 anys que patim de sequera continuada i estem a punt d’haver de d’entrar en un període excepcional de restriccions de consum, fins i tot d’aigua de boca.
Amb aquesta situació és lògic que ens preocupi com poder mantenir el nostre jardí estalviant el màxim l’aigua. En aquest sentit cal tenir en compte algunes bones pràctiques que s’inspiren en el propi funcionament de les comunitats vegetals naturals:

  • El sòl del bosc està cobert de fullaraca: Damunt la terra posar-hi un encoixinat d’escorça, palla, fullaraca o cartró. Això evita la pèrdua d’humitat de la terra.
  • La pluja que rega és aquella que passa de 15 litres per m2. Si reguem ocasionalment, més val fer un bon reg , que penetri profundament perquè així les arrels de les plantes tendiran a ser més profundes i a suportar millor la sequera.
  • El bosc és una comunitat que té alçàries diferents: Convé crear espais verger, és a dir on hi hagi arbres que facin mitja ombra als arbustos i a les plantes més menudes a mode de sotabosc.
  • El bosc és una comunitat que fa aliances amb els fongs. Les micorrizes o teixit fúngic que hi ha en els sòls estables col·la boren amb les arrels dels vegetals formant un entorn reserva de nutrients per poder passar llargues temporades de precarietat i falta d’aigua. Per això és molt important no remenar el sòl i menys en període de sequera.

I no acabaríem la llista perquè hi ha molts aspectes a tenir en compte. Per fer-vos-ho fàcil us afegeixo una publicació pdf molt adient i molt pràctica sobre el tema dels jardins secs:

GUIA PRÀCTICA DE XEROJARDINERIA
Editat per Catalunya Estalvia Aigua
Autors: Gemma Urrea i Dina Muntanyola – 2004

https://xarxaenxarxa.diba.cat

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar