Subscriu-te

Search
Close this search box.

Com adaptar-nos al canvi climàtic?

L’experiència de la sequera dels darrers tres anys i les que possiblement vindran en el futur ens han fet ser conscients que l’adaptació al canvi climàtic l’hem de fer ja! Com ho fem al Parc de les Olors del Serrat?

L’experiència de la sequera dels darrers tres anys i les que possiblement vindran en el futur ens han fet ser conscients que l’adaptació al canvi climàtic l’hem de fer ja! 

Com ho fem al Parc de les Olors del Serrat?

Fer una bona reserva d’aigua en dipòsits soterrats

No podem refiar-nos de fer servir l’aigua dels pous directament. Cal tenir un emmagatzematge d’aigua suficient per si els pous es queden pràcticament sense aigua, tal i com ens està passant aquest any, puguem mantenir la finca viva.

Ja no ens valen les basses al descobert, evaporen molt i la qualitat de l’aigua també es veu pertorbada per les altes temperatures. Per això aquest any hem substituït la bassa de 500.000 litres que vam construir fa 9 anys, per quatre dipòsits fets amb 4 contenidors marítims usats, impermeabilitzats i soterrats. I hem fet una revisió de totes les canonades d’aigua per tal que no hi hagin pèrdues. Això ens suposarà una reducció del 20%, pel major aprofitament de l’aigua que abans s’evaporava o bé es perdia per pèrdues de les canonades.

A la cultura mediterrània l’emmagatzematge d’aigua en cisternes o aljups té una llarga tradició. Ara ens cal recuperar-la i adaptar-la als nostres temps i entendre que cada gota d’aigua és un tresor. Per això és recomanable que a les cases es posin canalons sota la teulada per recollir l’aigua de pluja en un dipòsit.

Limitar l’àrea de cultiu que precisa d’un reg més freqüent

De les sis hectàrees de cultiu que tenim al Parc de les Olors hem decidit concentrar els cultius que necessiten un reg més freqüent en una hectàrea i a més tancar-la. Cal evitar l’atac dels senglars i els conills que desesperats per la falta d’aliment i humitat ens han aixecat i cruspit els cultius d’horta i herbes culinàries recent plantades en diverses ocasions.

El cultiu de menta, de tarongina i altres herbes medicinals que precisen de força humitat per créixer les limitem força a la nostra finca, però en canvi orientem el seu cultiu en altres Parcs de les Olors que es troben situats en terres més frescals i no tenen problema de disponibilitat d’aigua. Aquest és un dels avantatges de treballar en Xarxa.

La resta de superfície cultivada la dediquem a cultius d’aromàtiques i arbres que no precisen més que un reg per arrelar i un reg puntual en períodes de molta sequera o bé a l’estiu. No renunciarem al cultiu, però estudiem la seva distribució per tal que adaptem els nostres cultius a una major austeritat d’aigua. Això ens suposarà una reducció del 40% d’aigua respecte el que fèiem fins ara.

Reaprofitar tota l’aigua, visca les palanganes!

Quan els escolars i altres visitants es renten les mans o beuen, quan rentem els plats, ho fem damunt d’una palangana que recull l’aigua feta servir. De manera que aquesta aigua després l’aprofitem per anar regant les plantes que tenim en testos i jardineres a l’entorn més proper. D’altra part l’aigua de les cisternes dels banys es recull en uns dipòsits decantadors i des dels sobreeixidors, l’aigua residual passa per unes basses de graves on hi tenim plantades plantes aquàtiques que van fent un bon filtratge i després passa a un altre dipòsit on ja ens arriba l’aigua depurada i que fem servir de tant en tant per regar els arbres propers. Amb aquesta acció estalviem i reaprofitem entre un 10 i 15% de l’aigua.

Bé, potser no us hem explicat res que no sapigueu, però es bo recordar que davant les dificultats cal actuar, ser previsors i no invertir tant temps en queixar-nos i més en cercar solucions adaptades a cada lloc. Amb les diferents accions que hem implantat enguany arribarem a estalviar un 70% de l’aigua que fèiem servir fins ara.

Sembrar aigua amb la manera de plantar i la manera de cultivar la terra

És molt important que si els camps tenen un cert pendent, el cultiu es faci a contrapendent i a més encavallant el cultiu, de manera que l’aigua de pluja es retingui i es filtri prop de les arrels de les plantes. També cal tenir en compte de no llaurar la terra, no voltejar-la, només estripar-la suaument perquè així la pluja es concentri en les petites rases i es filtri a la terra i no faci escorrentia.

I com a darrera acció hem continuat plantant arbres. Els arbres, també plantats adequadament a contrapendent són grans aliats per afavorir la filtració de l’aigua i a més la seva capçada garanteix una certa ombra als cultius propers.

Finalment, cal tenir en compte que el sòl és com la nostra pell, igual que nosaltres ens posem protector solar, la terra l’hem de protegir de les onades de calor. El protector solar que li podem posar és una bona capa de palla, llana, escorça o altre material per afavorir que el sòl es mantingui fresc i humit. Aquí a Santa Eulàlia de Ronçana tenim la sort de comptar amb una empresa que processa llana d’ovella i cànem i ens proporcionen la matèria primera per fer un bon encoixinat del sòl.

Bé, potser no us hem explicat res que no sapigueu, però es bo recordar que davant les dificultats cal actuar, ser previsors i no invertir tant temps en queixar-nos i més en cercar solucions adaptades a cada lloc. Amb les diferents accions que hem implantat enguany arribarem a estalviar un 70% de l’aigua que fèiem servir fins ara.

Pilar Comes Solé
Impulsora de la Xarxa Parc de les Olors

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar