Subscriu-te

Search
Close this search box.

Avui la candelera riu, per tant l’hivern és viu…

Dia 2 de febrer és el dia de la Candelera. Diu la tradició que és el dia en el que hem de desmuntar el pessebre i la decoració nadalenca, passats 40 dies després de Nadal. Coincideix amb el dia de la Marmota als EUA . Ja ho diu el refrany: «si la Candelera plora (plou), l'hivern és fora; si la Candelera riu (fa sol), l'hivern és viu». Això vol dir que tenim la previsió que enguany encara tornarà a fer molt fred?

Dia 2 de febrer és el dia de la Candelera. Diu la tradició que és el dia en el que hem de desmuntar el pessebre i la decoració nadalenca, passats 40 dies després de Nadal. Coincideix amb el dia de la Marmota als EUA . Ja ho diu el refrany: «si la Candelera plora (plou), l’hivern és fora; si la Candelera riu (fa sol), l’hivern és viu». Això vol dir que tenim la previsió que enguany encara tornarà a fer molt fred?

La candelera, una antiga tradició grecoromana adoptada per la litúrgia cristiana i amb valors meteorològics

El nom de la Candelera respon al ritual de beneir les candeles després de celebrar la missa major, en la diada en la que figura que tenia lloc la presentació del nen Jesús al temple de Jerusalem i la purificació de la seva mare segons la llei jueva. En la tradició jueva, les mares havien d’esperar-se quaranta dies després del part per purificar-se, i fins aleshores no podien presentar el nadó davant les autoritats religioses. Aquest ritual es materialitzava amb una ofrena i la benedicció d’espelmes de cera. 

En èpoques més laiques com ara les actuals, la candelera ens remet sobretot a la fira de Molins de Rei, que des de finals del segle XIX omple els carrers d’aquesta ciutat, gran centre urbà del Baix Llobregat, comarca ara molt industrial, però que temps enrere era sobretot agrícola.

D’altra part la Candelera és la nostra festa de la marmota, perquè és una festa que s’escau exactament al mig de l’estació hivernal: 44 dies després del solstici d’hivern i 50 dies abans de l’equinocci de primavera, per la qual cosa és un bon dia per fer el pronòstic de com i quan acabarà l’hivern. Si a més es té en compte el calendari lunar la dita popular és més complerta: si hi ha lluna nova, no es veu i la Candelera ‘plora’; per tant, la primavera s’avançarà. I si per contra hi ha lluna plena i la Candelera ‘riu’, l’hivern encara serà llarg. Per tant, prepareu-vos perquè aquest any l’hivern se’ns farà llarg, esperem però que no sigui a més tan sec com ho ha estat la primera part que ja hem superat. 

Per la candelera l’ós surt de l’ossera

Als pobles d’alta muntanya, pels volts de la Candelera, era quan els óssos començaven a despertar-se de la hibernació. L’explicació diu que l’ós surt i mira el cel nocturn:” si hi ha lluna plena torna al seu refugi i prolonga la letargia quaranta dies més i, si hi ha lluna nova, surt del cau, sabent que l’hivern s’ha acabat. Aquesta creença ha deixat en moltes poblacions de muntanya dels territoris de parla catalana les festes de l’Ós”.

Entre candeles, óssos i pronòstics us desitjo que passeu un bon dia de la Candelera i que encenguem moltes candeles perquè l’hivern que queda ens aporti pluges que omplin pantans i pous, rius i fonts i molta alegria. 

Pilar Comes Solé

 
Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar