Subscriu-te

Aprendre tot compartint i co-creant

Més que alumnes el que tinc al curs són una colla d’entusiastes motors que els agrada compartir i co-crear.

Això és fantàstic!!

Com facilitem un ambient inspirador a l’ensenyament?

El passat dissabte vam fer la primera sessió del mòdul 4. Vam anar de la planta al perfum. I amb la dotzena d’alumnes vam compartir una jornada, on hi ha un fil conductor que el genero amb la meva docència, però també se n’activen d’altres que van configurant situacions molt engrescadores i riques en aprenentatges.

Una alumna ens sorprèn portant-nos a l’hora d’esmorzar un kèfir d’aigua boníssim i ens ensenya com fer-lo. Mentre una altra alumna ens ha fet un pastís extraordinari que ens fa més dolç el parèntesi. Passem a posar en marxa el destil·lador i veiem com els alumnes descobreixen el món dels hidrolats i els olis essencials. La sessió d’aromateràpia, mentre un solet de tardor ens acompanyava, va ser el preludi de la sessió de tarda, centrada en l’elaboració d’un perfum personalitzat per part de cada alumne. I al mig el dinar que ens va preparar en Guillem amb una bona amanida amb verdures i remolatxa a la brasa, una paella i una mousse de lavanda amb galeta de romaní i polpa de taronja. El dinar és aquella estona en la que gaudim però continuem reforçant el sentiment de comunitat.

Jo que vinc del món de l’educació i la didàctica, no us podeu imaginar com gaudeixo fent aquest curs i com n’és d’estimulant veure el clima que s’aconsegueix crear entre tots i totes. Un ambient inspirador, cocreador i sobretot positiu, sense renunciar a l’objectiu d’aprendre, tot el contrari, l’aprenentatge que es produeix conté molt més sediment, és més significatiu perquè el flux emocional que predomina és molt positiu.

Sovint els docents em comenten com de difícil és que els alumnes es concentrin, que retinguin la informació i que superin el seu paper de mers espectadors o receptors obligats. I entre quatre parets, sovint a les fosques perquè acompanyen l’explicació amb pantalles, amb un programa tancat, es fa molt difícil aconseguir crear un potent ambient co-creatiu. Si que els models inspirats en el treball per projectes poden ser una bona llavor de canvi, però el gran canvi a l’educació està per arribar: Naturalitzem el procés educatiu. Els humans aprenem tot transformant, i doncs, perquè no comencem per aquí. Els docents hem d’invertir molt més temps en inspirar que en controlar. Molt més temps en fomentar-los transformacions que no pas en comunicar-los sentències.

 

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar