Parc de les Olors de Sant Joan les Fonts

El projecte del Parc de les Olors de Sant Joan les Fonts, va néixer de la voluntat del consistori de recuperar i revaloritzar diferents espais del municipi. El projecte s’anomena RANDO CROQUIS, és una ruta artística en què la seva finalitat es aconseguir que el visitant pugui gaudir d’una forma innovadora els diferents espais del municipi i alhora fer salut a l’aire lliure.

Sant Joan les Fonts  – La Garrotxa
santjoanlesfonts@parcdelesolors.com
Telèfon Parc: 972 290 052

Activitats concertades. Contacteu amb nosaltres.

El Parc:

El Parc de les Olors de Sant Joan les Fonts, va néixer de la voluntat del consistori de recuperar i revaloritzar diferents espais del municipi. El projecte s’anomena RONDA CROQUIS, és una ruta artística en què la seva finalitat es aconseguir que el visitant pugui gaudir d’una forma innovadora els diferents espais del municipi i alhora fer salut a l’aire lliure.

El RONDA CROQUIS vol ser una eina per a fer excursions i/o passejades fàcils, per experimentar la naturalesa de manera diferent i endur-se records duradors en forma d’esbossos, aquarel·les,... i altres tècniques. Aquests dibuixos expliquen la historia de l'entorn, dels espais que visitem i alhora documentem un lloc i un moment determinat de l'època de l’any. Els resultats son la diversitat d’estils de dibuix, d’eines i suports.

RONDA CROQUIS

El RONDA CROQUIS vol ser una eina per a fer excursions i/o passejades fàcils, per experimentar la naturalesa de manera diferent i endur-se records duradors en forma d’esbossos, aquarel·les,... i altres tècniques. Aquests dibuixos expliquen la història de l'entorn, dels espais que visitem i alhora documentem un lloc i un moment determinat de l'època de l’any. Els resultats son la diversitat d’estils de dibuix, d’eines i suports.

El recorregut Aquest recorregut és centra en diferents indrets on el principal es troba a Ca l’Esquirolet - Pont medieval on és troba la oficina municipal d’informació turística i també l’agrobotiga on es poden adquirir productes de la xarxa i alhora informar-se del projecte o poder adquirir un mínim de material si es el cas.

El recorregut

Aquest recorregut és centra en diferents indrets on el principal es troba a Ca l’Esquirolet - Pont medieval on és troba la oficina municipal d’informació turística i també l’agrobotiga on es poden adquirir productes de la xarxa i alhora informar-se del projecte o poder adquirir un mínim de material si es el cas.

Altres indrets del ronda croquis: L’hort del rector on hi ha el camí terapèutic i el seu interior de plantes medicinals. El Molí fondo i el salt d’aigua, aquí podem apreciar la vegetació típica del bosc de ribera. El passeig del Fluvià i l’antic assecador amb vistes a la casa forta de Juvinyà, hi ha una extensa plantació de lavandes i els saücs, la planta emblemàtica del nostre parc. Els Jardins del Monestir i els seus voltants estan conjuntats per diferents parterres amb plantes típiques o espontànies de l’entorn.

Altres indrets del ronda croquis:

L’hort del rector on hi ha el camí terapèutic i el seu interior de plantes medicinals. El Molí fondo i el salt d’aigua, aquí podem apreciar la vegetació típica del bosc de ribera. El passeig del Fluvià i l’antic assecador amb vistes a la casa forta de Juvinyà, hi ha una extensa plantació de lavandes i els saücs, la planta emblemàtica del nostre parc. Els Jardins del Monestir i els seus voltants estan conjuntats per diferents parterres amb plantes típiques o espontànies de l’entorn.

........

El recorregut Ronda Croquis

Aquesta ruta artística està composada per 5 punts d’observació del paisatge, el patrimoni històric i les plantes del parc:
1- Pont medieval
2- Camí Terapèutic – Hort del Rector
3- Salt d’aigua Molí Fondo
4- Jardins del monestir
5- Assecador de paper i castell de Juvinyà

A cadascun dels indrets hi trobareu un cartell amb unes indicacions per dur a terme un treball artístic amb les següents tècniques (recomanem 30 minuts per tècnica):

- Dibuix a tinta, llapis de colors i aquarel·la
- Dibuix a retolador i aquarel·la
- Dibuix a llapis
- Dibuix amb tinta i aquarel·la
- Dibuix digital amb tauleta tàctil

Si no porteu materials de dibuix i pintura els podeu sol·licitar a la Oficina de Turisme

El pont medieval actual és fruït de la reconstrucció feta després dels terratrèmols del segle XV (1427 – 1428), gran part d’aquest pont és fet de pedra volcànica, però al segle XIII ja se’n troba referència escrita. La vista del pont i el seu entorn és molt canviant al llarg de l’any. Ens fixarem en les plantes espontànies amb un alt valor medicinal.

1- Pont medieval

El pont medieval actual és fruït de la reconstrucció feta després dels terratrèmols del segle XV (1427 – 1428), gran part d’aquest pont és fet de pedra volcànica, però al segle XIII ja se’n troba referència escrita. La vista del pont i el seu entorn és molt canviant al llarg de l’any. Ens fixarem en les plantes espontànies amb un alt valor medicinal.

........

Va començar a construir-se l’any 1891 i es va acabar l’any 1946. És un edifici de planta basilical, amb una sola nau amb capelles laterals que es situen entre els destacats contraforts que són els elements que més impacten de la seva estructura. Des de la vista impactant i un xic tenebrosa de les parets posteriors de l’església que fou bastida amb la pedra volcànica de l’entorn, l’església ens apareix imponent. L’espai ara anomenat hort del rector és un racó que feia aquesta funció fins fa unes dècades, des que s’abandonaren aquests espais dedicats a l’autosuficiència alimentària dels capellans que acostumaven a viure a la rectoria propera a l’església.

2- Camí Terapèutic – Hort del Rector

Va començar a construir-se l’any 1891 i es va acabar l’any 1946. És un edifici de planta basilical, amb una sola nau amb capelles laterals que es situen entre els destacats contraforts que són els elements que més impacten de la seva estructura. Des de la vista impactant i un xic tenebrosa de les parets posteriors de l’església que fou bastida amb la pedra volcànica de l’entorn, l’església ens apareix imponent.
L’espai ara anomenat hort del rector és un racó que feia aquesta funció fins fa unes dècades, des que s’abandonaren aquests espais dedicats a l’autosuficiència alimentària dels capellans que acostumaven a viure a la rectoria propera a l’església.

........

La cascada de la resclosa del Molí Fondo transcorre entre les tres colades de lava. La primera colada de lava es troba en el lloc de la cascada, prové dels volcans de Batet i està datada en uns 700.000 anys, la segona colada veu al peu de la cascada, forma un mosaic basàltic hexagonal i té una antiguitat aproximada de 150.000 anys. La tercera colada es troba davant de la cascada a la zona de la pedrera del Boscarró, prové del volcà de la Garrinada i data d’uns 130.000 anys. En origen, la resclosa formava part del Molí Fondo, un molí paperer que ja existia al 1723. Posteriorment es va convertir en una fàbrica de paper i la seva transformació més gran es va fer al 1841, semblant a la que es pot veure en l’actualitat.

3- Salt d’aigua Molí Fondo

La cascada de la resclosa del Molí Fondo transcorre entre les tres colades de lava. La primera colada de lava es troba en el lloc de la cascada, prové dels volcans de Batet i està datada en uns 700.000 anys, la segona colada veu al peu de la cascada, forma un mosaic basàltic hexagonal i té una antiguitat aproximada de 150.000 anys.
La tercera colada es troba davant de la cascada a la zona de la pedrera del Boscarró, prové del volcà de la Garrinada i data d’uns 130.000 anys. En origen, la resclosa formava part del Molí Fondo, un molí paperer que ja existia al 1723. Posteriorment es va convertir en una fàbrica de paper i la seva transformació més gran es va fer al 1841, semblant a la que es pot veure en l’actualitat.

........

Aquest element patrimonial bàsicament romànic, declarat Bé d’interès Nacional des de 1982, té el seu origen en una primera església de l’època visigòtica. Al jardí l’element més emblemàtic i treballat és el conjunt de parterres que es troben situats sota de l’església a mode de jardí medicinal, com els que acostumaven a trobar-se als monestirs de l’època. Al talús s’hi ha fet una plantació mixta i naturalitzada de diverses espècies de plantes aromàtiques i medicinals. S’hi reconeixen els romanins, sàlvies, mentes, farigoles, orengues….que formen en el seu conjunt un tapís vegetal amb textures i colors diversos.

4- Jardins del monestir

Aquest element patrimonial bàsicament romànic, declarat Bé d’interès Nacional des de 1982, té el seu origen en una primera església de l’època visigòtica.
Al jardí l’element més emblemàtic i treballat és el conjunt de parterres que es troben situats sota de l’església a mode de jardí medicinal, com els que acostumen a trobar-se als monestirs de l’època.
Al talús s’hi ha fet una plantació mixta i naturalitzada de diverses espècies de plantes aromàtiques i medicinals. S’hi reconeixen els romanins, sàlvies, mentes, farigoles, orengues…. Formen en el seu conjunt un tapís vegetal amb textures i colors diversos.

........

Ens situem a l’edifici restaurat de l’antic assecador de paper, del que se n’ha conservat recentment la seva coberta i ha quedat com espai de mirador del passeig fluvial de la part oest del municipi. Des d’aquest indret podem observar el riu Fluvià i la vegetació de ribera.. A l’altra banda del riu podem entreveure el castell o estada Juvinyà format per dos cossos: la torre, que és la part més antiga, del segle XII i el cos de la casa, del segle XIV. El valor patrimonial d’aquest element arquitectònic, reconegut l’any 1972 com a Bé Cultural d’Interès Nacional, rau en ser una de les mostres més ben conservades d’arquitectura civil del romànic a la comarca de la Garrotxa. L’estada Juvinyà va ser construïda en els terrenys d’un antic molí fariner, això explica la seva ubicació al costat del riu, ja que feien servir la força hidràulica per moldre la farina.

5- Assecador de paper i castell de Juvinyà

Ens situem a l’edifici restaurat de l’antic assecador de paper, del que se n’ha conservat recentment la seva coberta i ha quedat com espai de mirador del passeig fluvial de la part oest del municipi. Des d’aquest indret podem observar el riu Fluvià i la vegetació de ribera.
A l’altra banda del riu podem entreveure el castell o estada Juvinyà format per dos cossos: la torre, que és la part més antiga, del segle XII i el cos de la casa, del segle XIV. El valor patrimonial d’aquest element arquitectònic, reconegut l’any 1972 com a Bé Cultural d’Interès Nacional, rau en ser una de les mostres més ben conservades d’arquitectura civil del romànic a la comarca de la Garrotxa. L’estada Juvinyà va ser construïda en els terrenys d’un antic molí fariner, això explica la seva ubicació al costat del riu, ja que feien servir la força hidràulica per moldre la farina.

........

El promotor de la iniciativa és l'ajuntament de Sant Joan les Fonts,  amb diferents treballadors i col·laboradors vetllen per el seu manteniment.

LES PERSONES

El promotor de la iniciativa és l'ajuntament de Sant Joan les Fonts, amb diferents treballadors i col·laboradors vetllen per el seu manteniment.

........

El Saüc (Sambucus nigra) és una arbre de clima temperat humit. Se l’anomena popularment el “bon arbre” per les seves propietats medicinals i perquè es considerava que atreia les energies positives, per això se l’acostumava a plantar al costat de les masies. La paraula Saüc prové del grec “Sambuké”, que vol dir flauta perquè antigament es buidava l’interior de les branques del Saüc per a la fabricació d’aquest instrument. Els saüquers són molt abundants a Sant Joan les Fonts, creixen de manera espontània als indrets humits. Al llarg de l’any no són gaire visibles però quan arriba la primavera destaquen pels seus ramells de flors blanques i pels seus fruits morats De les seves flors tradicionalment se’n fa Cava de Saüc o bé es mengen arrebossades. Dels fruits se’n fan melmelades i xarops.

LA PLANTA

El Saüc (Sambucus nigra) és una arbre de clima temperat humit. Se l’anomena popularment el “bon arbre” per les seves propietats medicinals i perquè es considerava que atreia les energies positives, per això se l’acostumava a plantar al costat de les masies. La paraula Saüc prové del grec “Sambuké”, que vol dir flauta perquè antigament es buidava l’interior de les branques del Saüc per a la fabricació d’aquest instrument.
Els saüquers són molt abundants a Sant Joan les Fonts, creixen de manera espontània als indrets humits. Al llarg de l’any no són gaire visibles però quan arriba la primavera destaquen pels seus ramells de flors blanques i pels seus fruits morats. De les seves flors tradicionalment se’n fa Cava de Saüc o bé es mengen arrebossades. Dels fruits se’n fan melmelades i xarops.

........

- Cada any durant el mes de maig és el mes floral al municipi. Un conjunt d’activitats durant el mes relacionades amb les flors i plantes, sortides, tallers, mostres,... Des de fa uns anys fem la «Trobada intergeneracional» gent gran del municipi i diferents cursos de l’escola es troben i fan una matinal, de plantar, condicionar, regar... els diferents jardins del parc. - Mostra de flors, plantes i bonsais durant el 3r cap de setmana de maig diferents indrets del municipi. - Visites a escolars i adults.  - Participació a les Viles Florides.

ACTIVITATS:

- Cada any durant el mes de maig és el mes floral al municipi. Un conjunt d’activitats durant el mes relacionades amb les flors i plantes, sortides, tallers, mostres,... Des de fa uns anys fem la «trobada intergeneracional» gent gran del municipi i diferents cursos de l’escola es troben i fan una matinal, de plantar, condicionar, regar... els diferents jardins del parc.

- Mostra de flors, plantes i bonsais durant el 3r cap de setmana de maig diferents indrets del municipi.
- Visites a escolars i adults.
- Participació a les Viles Florides.

........

Ubicació

Comments are closed.