Quatre empreses catalanes llancen al mercat tres noves varietats de galetes

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/1279092-quatre-empreses-s-uneixen-per-crear-un-nou-producte.html

Font: elpuntavui.cat

Es tracta d’una acció d’innovació oberta (open innovation) entre quatre empreses catalanes de sectors diferents que aposten pels productes sans i fets amb productes locals

Les empreses Trias, Tegust, Poma de Girona i el Parc de les Olors han unit les seves experiències per crear conjuntament un nou producte. El resultat són tres noves varietats de Neulets, les populars galetes de Trias, de tres sabors diferents: menta amb poma, marialluïsa amb poma i camamilla amb poma. Trias hi ha aportat la seva experiència en l’elaboració de galetes; Tegust i el Parc de les Olors hi han afegit les herbes que cultiven i processen i que hi donen l’aroma característic de cadascuna i Poma de Girona el seu producte insígnia per poder abaixar la quantitat de sucre i aportar acidesa.

Les galetes s’han elaborat pensant en poder-les combinar amb les infusions de Tegust, contenen menys sucre i posen en valor el territori ja que s’elaboren amb productes locals. Es tracta d’una acció d’innovació oberta i col·laborativa a través de la qual les empreses que hi participen van més enllà dels seus límits i treballen conjuntament amb altres empreses o professionals externs de sectors diferents. La presentació ha tingut lloc aquest divendres al matí a l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona.

Unes galetes ideals per acompanyar infusions

Les galetes, que s’anomenen Neulets, es proposen de tres gustos diferents: menta, marialluïsa i camamilla. Tenen forma cilíndrica i estan farcides amb un praliné d’ametlla i poma. S’han elaborat amb productes locals i sumant les experiències de les empreses Trias, Tegust, Poma de Girona i el Parc de les Olors. Cada una hi ha aportat una part i han obtingut un producte conjunt casant quatre sectors diferents. El procés d’elaboració, que s’ha allargat un any, ha consistit en diverses sessions de treball, proves i cates. El resultat han estat aquestes galetes que, pel seu sabor i combinació d’ingredients, són ideals per acompanyar les infusions Tegust.

Cada empresa s’ha centrat en el producte que produeix i l’ha adaptat de la manera més adequada al projecte conjunt. Segons el gerent de Trias, Joaquim Trias, “hem adaptat unes galetes que ja fèiem, els Neulets. La principal tasca d’investigació ha estat trobar les proporcions i els processos d’elaboració del praliné amb les herbes aromàtiques i la poma”. Des de l’empresa colomenca també expliquen que aquestes noves galetes, juntament amb les infusions, permeten poder-se obrir al canal de l’hostaleria. Per la seva banda, l’impulsora de la xarxa Parc de les Olors, Pilar Comes explica les propietats beneficioses d’aquestes galetes: “les herbes fan que productes com una galeta puguin ser més sans perquè porten antioxidants i acaba essent dietèticament més saludable i gustativament amb molta personalitat”. A més, s’ha reduït el sucre que s’ha substituït per la dolçor que aporta la poma. Aquest ingredient és el comú en les tres noves varietats de Neulets. Segons el president de la IGP Poma de Girona, Llorenç Frigola, “durant un any hem estat fent proves de com premsar la poma, com conservar-la... Hem buscat la poma més idònia per aquesta galeta. Volíem que portés acidesa i frescor i, per això, l’escollida ha estat la varietat Granny Smith. És la varietat més àcida i està molt adaptada a les condicions de Girona”.

Darrere d’aquesta iniciativa també hi ha una vessant de responsabilitat corporativa i d’aposta pel territori. El gerent de Tegust, Pep Mascarós assegura que amb aquest projecte “volem aportar valors que per nosaltres són molt importants com ara el fet de ser un producte local, amb valor social perquè treballant amb els nostres productes contribuïm directament a crear llocs de treball al nostre territori, per exemple”. Les noves galetes són un complement ideal per a acompanyar les infusions, remarca Mascarós.

Galetes elaborades amb “open innovation”

Trias, Tegust, Poma de Girona, i el Parc de les Olors han creat els Neulets amb una acció d’“open innovation. Es tracta d’un model de gestió de la innovació, batejat pel professor Henry Chesbrough, a través del qual empreses de diferents sectors s’uneixen per treballar conjuntament i anar més enllà dels seus límits creant productes o iniciatives que no tenen a veure amb el que es dediquen habitualment. En aquest sentit, Llorenç Frigola explica que “per les empreses suposa la capacitat d’innovar, d’estar presents en el mercat amb un producte, amb indústries alimentàries locals, amb col·laboració oberta i és la demostració de com quatre petites empreses poden innovar, crear i desenvolupar nous productes mai abans imaginats”.

Sobre Trias

Trias, amb seu a Santa Coloma de Farners, es dedica des de l’any 1908 a l’elaboració de galetes d’alta qualitat. Entre els seus productes hi ha: Teules, Crocants, Pralinets, Ametllats, Ventalls, Coco-xoc i Neulets. Les seves galetes són totalment naturals sense additius, sense conservants ni colorants. Totes tenen en comú que s’elaboren amb l’ametlla com a element principal. El gust, l’aroma i la textura de les galetes Trias provenen de la riquesa de les seves receptes i d’uns processos d’elaboració selectes.

Sobre Tegust

Tegust, creada a finals del 2014 amb seu a La Bisbal d’Empordà, el Baix Empordà, és la primera marca de gran consum en crear infusions 100% catalanes. Actualment té al mercat tres línies d’infusions: Fórmules Originals, Exòtiques i de Proximitat. Totes les varietats de la línia de Proximitat estan elaborades amb plantes aromàtiques que han estat cultivades en territori català. La majoria dels ingredients que s’utilitzen per elaborar les infusions provenen del Parc de les Olors.

Sobre Poma de Girona

Poma de Girona és una marca paraigua sota la qualificació ‘Indicació Geogràfica Protegida’ (IGP). Aquesta IGP esdevé un vincle entre el producte i el lloc d’origen: Girona. Actualment agrupa 79 socis productors, que representen un total de 1.700 ha productives. Les empreses que agrupen tots els productors i que són les encarregades de la seva comercialització són Girona Fruits, Giropoma i Fructícola Empordà. La zona de producció de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona està situada als camps de les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà, La Selva i el Gironès.

Sobre el Parc de les Olors

El Parc de les Olors és una xarxa de productors locals que fan cultius ecològics de plantes aromàtiques, culinàries i medicinals i que estan repartits arreu de Catalunya. Ofereixen una estratègia innovadora al camp per a millorar les condicions del patrimoni rural i especialment de la gent que hi treballa. Fomenten l’especialització i sobretot la col·laboració entre els productors i la relació directa amb els consumidors.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/1279092-quatre-empreses-s-uneixen-per-crear-un-nou-producte.html

Comments are closed.