Escola Bressol i Cicle Infantil

Programa escolar - Parc de les Olors del Serrat

Què?
L’alumnat més petit viurà una experiència al voltant del món de les plantes tot coneixent i reconeixent diverses olors, gustos i textures a través d’activitats manipulatives.

Com?

El “tió pagès” va venir al Parc de les Olors del Serrat a visitar-nos un Nadal i li va agradar tant l’entorn i va veure que hi ha tanta feina a fer al camp, que va decidir quedar-se. Com que no es pot moure perquè és molt gros, necessita que l’ajudem a fer diverses tasques que ens anirà encomanant!

Cada grup realitzarà totes les activitats, de forma simultània i rotativa. Adaptem el nombre d’activitats al nombre de grups. La duració de les activitats és d’uns 20-25 minuts cadascuna (adaptant-nos a les especificitats dels grups i horaris).

Disposem d’un entorn dissenyat específicament per a què els infants d’aquestes etapes puguin gaudir del contacte amb la natura d’una forma plaent, divertida, amb autonomia i treballant a través dels sentits.

Escenaris didàctics:

- Rodal de les aromàtiques: petit recorregut al voltant de diverses plantes aromàtiques, medicinals i culinàries tot tocant-les, olorant-les, coneixent-les i tastant-ne alguna. L’alumnat realitza un perfum amb les mans!

- Hort petit: observació i reconeixement d’alguna hortalissa i/o verdura segons temporada. L’alumnat trasplanta una planteta dins un test biodegradable que s’endurà cap a casa i haurà de cuidar! En aquest espai disposem d’un sorral i altres elements de joc naturals perquè els més menuts gaudeixin de l’espai.

- Porxo: petita experiència d’aromateràpia a través de l’espígol. L’alumnat coneixerà aquesta planta i realitzarà un saquet d’espígol que s’endurà cap a casa per poder-lo utilitzar tot aprofitant els seus beneficis i gaudint de la seva característica olor.

*Segons el nombre de grups en què es divideixi l’alumnat, es durà a terme alguna altra activitat, segons l’època de l’any i l’edat dels participants (bosc mediterrani, visita als animals, bombes de llavors...).

El Parc de les Olors ofereix un entorn dissenyat específicament per a què els infants d’aquesta etapa puguin fer-ho de manera plaent, divertida, amb força autonomia i amb els grans beneficis del contacte amb la natura. Treballarem les plantes a través dels sentits.

Per informació i reserves:

Per a més informació i reserves:
Sandra Cortada
educacio@parcdelesolors.com

Una experiència plaent per conèixer el món de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals a través dels sentits i molt més ...  Les activitats per a centres educatius contemplen les escoles bressol i els centres de primària.
Reconèixer i relacionar olors , gustos i formes de les plantes aromàtiques, medicinals i culinàries cultivades, amb les seves propietats i aplicacions útils per a la alimentació i la salut . Conèixer la diversitat de plantes silvestres, arbustos i arbres mediterranis. Com és el bosc mediterrani, quins arbres hi viuen, com són ? Per què són aixi?
Comprendre el funcionament d’una finca agroecològica especialitzada en el cultiu de plantes aromàtiques, culinàries, medicinals i d’horta, com a exemple del sector productiu primari. Plantem, recolectem i trasformem Les plantes i els arbres com a éssers vius. Observem, toquem, olorem per saber com s’alimenten les plantes, com es defensen, com es reprodueixen, com es relacionen… La importància de la cuina amb herbes: la contribució de les plantes a la nostra alimentació i salut. A més del gust ens aporten alguna cosa més? Per a què ens fem una sopa de farigola? Per què posem orenga a la pizza?
Observar , classificar i relacionar la flora mediterrania: les característiques de les plantes i els arbres en relació amb l’habitat mediterrani. Perquè fan tanta olor? On guarden l’oli essencial? Podem relacionar la seva forma amb la climatologia?
Comprendre i valorar de manera pràctica i integrada l’acció humana en el sistema natura. Com funciona l’agricultura sostenible? Com podem obtenir aliments sans? Què és la fertilitat de la terra?  I el bosc? Com funcionen els boscos? Qui fa de pagès al bosc? Què és el sól?
Conèixer la flora mediterrània, les seves característiques i aplicacions per a la salut. Per què és tant important la flora mediterrània? Què ens aporta? Identifiquem les espècies més importants Com les podem utilizar per a què ens serveixin com a medicaments ?
Potenciem que els alumnes participin en alguna de les tasques de camp que hi ha a cada època de l’any (recolecció, sembra, triatge de llavors…). Cada escenari combinarà l’aprenentage amb la pràctica. On? Passejarem pels camps de cultiu, pel bosc, visitarem l’hivernacle, l’assecador i farem un passeig pel camí terapèutic.
Durant l’estiu el Parc de les Olors ofereix la Gimcana de les Olors per a celebrar el final de curs escolar i al juliol els Casals d’estiu.  Els grups que ens visitin gaudiran d’un dia a la natura fent un circuit de proves divertides relacionades amb les plantes aromàtiques i la vida al camp.

Comments are closed.