Saüc (Sambucus nigra)

Àrnica

Saüc

El saüc o soguer (Sambucus nigra) és un arbust caducifoli del gènere Sambucus. Aquest arbust el trobem bàsicament a l'entorn europeu, especialment a les conques del Mediterrani.

És una planta medicinal amb una sèrie de propietats que la fan molt recomanada per a persones amb problemes de retenció de líquids o infeccions de orina, a més de ser considerada també una planta ornamental.

Els caps florals s'usen en infusió, donant una beguda refrescant, molt usada en el nord d'Europa i als Balcans. Comercialment es ven com "cordial de flor de saüc", etc.
Les baies són comestibles, després de cuinar-les, però totes les altres parts de la planta són tòxiques, contenint cristalls tòxics d'oxalat càlcic.

El fullatge, intensament olorós, s'usava en el passat, lligat a el cavall, per evitar mosques, mentre es cavalcava.

Es fan servir per elaborar aiguardents i fins i tot vins.

S'utilitza en flaires per problemes de la pell i en infusió per calmar la tos, com sudorífico, rentar els ulls, taques en rostre, a gargarismes per les angines i les genives inflamades.
Extractes d'escorça de tiges, fulles, flors, fruits, arrels, s'usen per tractar bronquitis, tos, infeccions de vies respiratòries superiors, febre.

En Beerse, Bèlgica, fan ginebra amb les baies, anomenada Beers Vlierke.

Sambucus etimològicament prové de la paraula grega sambuca, nom d'un antic instrument musical utilitzat pels romans fet amb fusta de saüc, i nigra prové del llatí i vol dir negre (referint-se al color dels seus fruits madurs). En català, el saüc rep altres denominacions com saüc ver, saüquer o saüquera, considerats noms populars i sabuc en septentrional.

El saüc se l'anomena el bon arbre, Es plantava arrecerat a tocar de les masies perquè era una de les plantes que es consideraven més beneficioses i que tenia més aplicacions.De la fusta se'n feien instruments musicals i eines. De les flors se'n fa el cava i també es mengen com a postres dolços. A la vegada que s'apliquen bo i seques per a infusions, especialment amb virtuts desinfectants per als refredats.Dels seus fruits negres se'n fan melmelades...

 

La pluja ens ha rentat les flors del saüc. i com que no podem treballar al camp perquè està xop, aprofitem per fer cava de saüc (Sambucus nigra)*.

Us passo la recepta:

Pas 1: Cal que agafeu les flors de saüc de bon matí, perquè és quan els llevats que conté la flor estan més actius.
Pas 2: Disposeu 15 ramells de flors o umbel·les per 5 litres d'aigua en un recipient ben net i si pot ser de vidre o bé d'acer inoxidable.
Pas 3: Afegiu sucre (800 grams per a 5 litres).Desfeu el sucre en 2 litres d'aigua i el suc d'una llimona a més de la pela de llimona a trossets. Afegiu-ho tot al recipient on són les flors.
Pas 4: Tapeu amb un drap de cotó o bé una gassa per a què pugui respirar però que no hi pugui entrar cap mosquit o brossa durant 3 dies a l'exterior (sol iserena).
Pas 5: Després de 3 dies de maceració , colar i disposar el líquid en una garrafa, si pot ser de vidre i només tapada amb una gassa i drapet de cotó fixat amb una goma, posar la garrafa a l'exterior per facilitar la fermentació durant 15 dies.
Pas 6: Envasar en ampolles amb tap de gasosa, perquè suporti bé la pressió del gas. Deixar-les reposar un mínim de 15 dies.
Pas 7:Ja podem fer la celebració del desconfinament obrint l'ampolla del cava de saüc poques hores abans haurem posat a la nevera. Cal tenir en compte que si esperem més d'un mes a obrir-la el cava pot ser que s'hagi tornat vinagre.

Comments are closed.