Herba del pastell o Glast

Isatis Tinctorea
Isatis Tinctorea

HERBA DEL PASTELL o GLAST
Isatis Tinctoria

“Resum”: Planta de la família dels bròquils i les cols (brassicàcies). Les seves fulles es feien servir per tenyir de color blau. També és una planta mel·lífera, el nèctar de les seves flors grogues  és molt apreciat per les abelles . Darrerament se li reconeixen propietats antioxidants molt importants.

Com es cultiva: La Isatis Tinctoria és una planta biennal , que pot arribar a créixer fins a 1,20m d’alçada i uns 45cm d’amplada. Floreix d’abril a juliol del segon any. Suporta molt bé el fred i 

Sembra:

Sòl: Poc exigent, s’adapta a qualsevol tipus de sòl.

Reg: Cal regar-la regularment, però evitant embassaments

Clima i emplaçament: Sol directe – sol i ombra

Collita: Les fulles es poden collir tot l’any. Les llavors a l’estiu, quan són ben seques.

 

Propietats: És una planta originària de les estepes asiàtiques , coneguda sobretot com a planta tintòria, actualment en desús. Però la seva arrel té llarga tradició a la medecina xinesa. Es fa servir en cas d’infeccions i febre. S’estudia com a planta antioxidant i anticancerígena pel seu alt contingut en glucobrasicina, 20 vegades el que conté el bròquil.

Curiositats: S’anomena herba del pastell per la pasta que es fa amb les seves fulles per obtenir el colorant. En temps antics era l’única substància d’on s’obtenia el color blau  fins que va començar a arribar l’indi des d’Orient (i posteriorment, els tints sintètics). A la zona del sud de França, propera a Carcasona se l’anomenava fins el segle XVI, la terra de l’or blau, perquè allí es va concentrar el cultiu i el producte per a tintar amb el glast o herba pastell.

Comments are closed.