Espígol (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, Lavandula spica)

Espígol (Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis, Lavandula spica)
Espígol
Espígol
lavandula latifolia

Lavandula angustifolia

Medicinal (d'aquí ve el sinònim officinalis, referit a les "oficines" de farmàcia). Tradicionalment, s'usa una infusió de flors com a tranquil·litzant o inductor a la son.
Perfumeria: s'obté l'oli essencial d'espígol i diversos perfums i colònies. També utilitzat per a perfumar la roba fent una pinya amb les fulles agrupades.
La mel monofloral d'espígol, que és així considerada si la proporció del pol·len dins la mostra de mel que s'analitza és suficient, és molt apreciada i forma part de la mel de L'Alcarria.
Repel·lent de mosquits, en canvi atrau les papallones.

Lavandula officinalis

Lavandula spica

Lavandula latifolia

BARBALLÓ

Planta de la família de les lamiàcies o labiades. S’utilitza principalment en aromateràpia i perfumeria.

Com es cultiva: el barballó és una planta arbustiva perenne, molt aromàtica. Les seves flors són violetes-grisenques i apareixen a l’estiu. Prefereix el clima mediterrani semi-àrid, càlid i sec. Necessita sol i terrenys de Ph alcalí.

Sembra:

Sòl: ph alcalí

Reg: puntual en casos de sequera

Clima i emplaçament: sol i és pròpia de les terres més meridionals de la mediterrània.

Collita: de juny a setembre es cull la tija en flor.

Propietats: És un bon antibacterià i estimulant del sistema immunitari, bon fungicida. Per combatre els refredats és expectorant i analgèsic. La part que concentra les propietats és la llavor que es troba dins del calze de la flor.

Curiositats: Des del segle XIII hi ha documents escrits de l’ús del barballó com a planta medicinal. Els antics infermers dels convents solien preparar uns banys calents molt olorosos i de gran eficàcia contra el raquitisme i els dolors reumàtics. També els frares i monjos (en maceració) l’usaven com a digestiu i tònic antinerviós d’ús intern i macerat en alcohol, per a ús extern per a la desinfecció de ferides.

Si volem fer rams de flor de barballó, l’hem de collir als inicis que es comencen a obrir les flors, així aquestes no cauran tan fàcilment quaqn s’assequin i conservaran el seu color lila. En canvi, si volem fer-ne oli essencial o tenir les seves propietats més concentrades, hem d’esperar que maduri la floració i collir-lo més endavant.

Comments are closed.