Àrnica

Àrnica

Àrnica (Arnica montana)

És una planta medicinal de la gran i diversa família de les asteràcies (la calèndula o boixac també és d’aquesta família), que es troba de manera espontània a les muntanyes d’Europa Occidental i a Catalunya la trobem reduïda a les terres de més de 1.500 m. d’alçària del Pirineu català. Actualment és una espècie protegida del Parc de l’Alt Pirineu.

Per cultivar-la requereix de terres més aviat àcides, certa altitud (més de 1.000 m.) i força humitat.

El nom d’Àrnica prové del terme grec ptarmikos que vol dir esternudar, doncs abans es feia servir per provocar esternuts. També rep el nom de tabac de muntanya ja que antigament es fumava.

L’àrnica és una planta vivaç, herbàcia, de gran valor medicinal, d’entre 20 i 40 cm. d’alt. Les flors són grogues i floreixen a partir de l’abril i arriben al seu màxim a finals de juny. S’utilitzen les flors, que es cullen en el moment àlgid de la floració, i cal assecar-les ràpidament.

L’àrnica es fa servir sobretot per tractar els hematomes, cops, luxacions, esquinços i dolors musculars, doncs estimula la circulació en la zona del cos on s’aplica. Es fa servir en tractament extern en tintura preparada amb alcohol de 70º. En forma de gargarismes es recomana per tractar les faringitis, amigdalitis i la gengivitis. També té un efecte en malalties infeccioses per la seva acció antibacteriana i contra els fongs.

Comments are closed.