Parc de Les Basselles

logo_les basselles

C/La Salut nº 8. L’albi (les Garrigues)
Contacte: Roser Carol Casas i Ferran Obiols Galí
Mòbil: 637 522 884
Correu electrònic: basselles@parcdelesolors.com

Activitats concertades. Contacteu amb nosaltres.

Parc de les Olors de les Basselles, antropologia i botànica

El Parc de les Olors de les Basselles, enclavat en un tranquil i preciós terreny a tocar mateix de la vila de l’Albi, ofereix la possibilitat d’emboscar-se en l’apassionant món de les plantes aromàtiques i medicinals. Farigola, romaní, espernallac, espígol i pericó són algunes de les espècies autòctones d’aquest entorn natural privilegiat, altament representatiu del singular paisatge de Les Garrigues, comarca agrícola per antonomàsia.

Murs de pedra seca centenaris delimiten els marges i suporten el pes d’unes feixes que ocupen turons i turonets, esquitxats, aquí i allà, per les tant admirades cabanes de volta. Els conreus de l’olivera i l’ametller s’alternen atzarosament en una contrada que molt possiblement produeix el millor oli d’oliva verge extra del món.
Amb l’objectiu de proporcionar una experiència inoblidable, també hem concebut les Basselles com un parc etnobotànic.

El recorregut es troba dividit en diferents feixes, representatives de grans àrees geogràfiques. Això permet al visitant conèixer l’origen remot d’espècies vegetals d’ús habitual, així com descobrir diferents aspectes culturals i etnogràfics. El regne vegetal, tant a casa nostra com arreu del món, no tant sols ha jugat un paper elemental en l’alimentació, sinó que també ha ocupat un lloc de privilegi en l’àmbit guaridor i espiritual. En aquest sentit, les plantes aromàtiques i medicinals han jugat un paper fonamental en mitologies i cosmovisions, des de la Grècia clàssica a l’Índia vèdica, passant pel Mèxic precolombí i l’Àfrica precolonial.

Les Persones

persones14

“Des de petita, sempre he estat en contacte amb el món vegetal, tant al tros com a la muntanya. Per una banda, el meu padrí Casas, fill adoptiu de l’Albi, em prenia amb ell els caps de setmana perquè l’ajudes a collir, ametlles a l’estiu i olives al hivern. Per l’altre banda, a través de l’escoltisme, vaig tenir la possibilitat de caminar i conèixer els paratges naturals més bonics de Catalunya. Amb el pas del temps, l’afició per les plantes s’ha transformat en una autèntica passió. La construcció del Parc de les Olors de Les Basselles, no tant sols ha ens ha permès rehabilitar unes feixes de vinya ermes, sinó també acomplir un somni… treballar amb plantes i per a les plantes, tot creant xarxa i contribuint a l’activitat cultural de la vila de l’Albi. En Ferran, llicenciat en filosofia i antropologia a la UAB, i jo mateixa, remeiera amateur, farem el possible per tal que la visita a les Basselles sigui una experiència educativa inoblidable.”

Roser Carol Casas i Ferran Obiols Galí

La Planta

planta5

“…banda açà era un roqueter sembrat de claps de garrigues i timó florit, qual flaire esventada arribava fins a dalt com puríssim alè d’àngels.”

Solitud. Víctor Català (Caterina Albert)

La farigola o timó (Thymus vulgaris, Thymus officinalis, Thymus serpyllum), espècie omnipresent a les terres seques i pedregoses de la Catalunya occidental i el baix Aragó, constitueix la planta totèmica de Les Basselles, Parc de les Olors de l’Albi, Les Garrigues. En primer lloc, perquè creix als voltants de la finca de forma silvestre, creant fabulosos farigolars o timonedes. En segon lloc, perquè es tracta d’una planta que nosaltres emprem i apreciem de forma especial, tant pel seu captivador aroma, com per les seves propietats medicinals i usos culinaris.

Ja Pius Font i Quer, pioner de l’etnobotànica catalana i peninsular, en la seva obra El Discòrides renovat (1961), assenyala les propietats antisèptiques i antiespasmòdiques del timó. De fet, l’ús tradicional de les seves virtuts guaridores és molt estès a casa nostra, ja que constitueix un dels remeis populars més efectius que hom pot trobar. Estudis recents han demostrat que l’acció expectorant i desinfectant del timol, un dels seus principis actius, la fa especialment recomanable per a la prevenció i el combat de tot tipus de dolences. Ja sigui en sopa o tisana la farigola és cosa sana!
La sopa de farigola, en totes les seves variants, sens dubte constitueix una de les menges més humils i nostrades, però les possibilitats culinàries d’aquesta espècie són gairebé infinites. Pel que fa a l’ampli ús terapèutic de la farigola, convé recordar que la seva infusió, amb mel i llimona, resulta especialment indicada per l’alleujament de catarros bronquials i les infeccions del pit, així com per combatre la faringitis i la tos irritativa.

Productes

A les Basselles trobareu tots els productes de la marca Parc de les Olors, que per altra banda ja estem distribuint en diferents punts de venta de la comarca de Les Garrigues.

Pel que fa al producte específic del nostre parc, aquest es troba en procés de desenvolupament, però esperem presentar-lo properament.

Activitats

Les Garrigues sobre Rodes: Veniu a conèixer els encants de les Garrigues d’una manera diferent, passant un matí memorable amb la família o els amics. El celler Tomàs Cusiné  i el Parc de les Olors de les Basselles uneixen esforços amb la ferma intenció d’oferir una experiència única i inoblidable. No tan sols ens endinsarem, sobre el terreny, en els apassionants mons de la viticultura i de les plantes aromàtiques i medicinals, sinó que també descobrirem el singular encís del nostre paisatge agrícola al damunt d’una bicicleta elèctrica. Tots els diumenges!  + informació

activitats8Tallers, cursos i visites concertades per encàrrec i segons el programa de temporada.Visites escolars i tallers pedagògics amb mestres. Visites guiades obertes.

Obert tot l’any.

Contacte

Comments are closed.