Subscriu-te

Verdolaga, d’una mala herba a superaliment

Ara la verdolaga ens envaeix l’hort. I no pararíem d’arrencar-la. Però en comptes de veure-la com una mala herba  us proposem que la mirem de conèixer i veure què ens aporta.

La VERDOLAGA (Portulaca oleracea) és una planta suculenta o crassa, una de les moltíssimes plantes que emmagatzemen molta aigua en les seves fulles i tiges. Li agrada la calor i sap captar la humitat de l’ambient per tal de sobreviure en terres sorrenques,pobres i seques. Però la nostra verdolaga s’ha concentrat aquest estiu només a les línies de reg (a causa de la sequera tant llarga que tenim aquest estiu ni la verdolaga viu sense reg). Però en poques setmanes de calor, les llavors que dormien sota terra han germinat i la verdolaga ens ha envaït.

És tot un repte saber què fer-ne.

Idea 1: Ens mirem la verdolaga com a mulching o encoixinat verd

Mentre és petita i creix entre conreus ja instal·lats i ben alts no ens cal arrencar-la perquè ens aporta més beneficis que perjudicis. Per exemple si ens creix sota les tomaqueres o pebroters els que ens aporta és un encoixinat viu del sòl. Evita que el sòl agafi temperatura i ens aguanta la humitat. Només cal anar retallant-la per no permetre-li que creixi molt i sobretot que faci flor i llavor.

Idea 2: Ens la mengem perquè és un superaliment i una planta medicinal de primer ordre

La verdolaga és una herba molt rica en Omega 3 , vitamina C , ferro i molts altres components. Quan ens la posem a la boca i la masteguem advertirem de seguida que genera una mena de mucosa, un mucílag que va molt bé per afavorir el trànsit intestinal, reduir el colesterol, la diabetis….. La seva fibra i principis actius la fan una herba medicinal de primer ordre i fàcil d’introduir a la dieta : la podem afegir a les amanides, en podem fer remenats i truites ( un bon substitut dels espinacs) etc.

Sobretot són bones les fulles més tendres i abstingueu-vos de fer-la servir quan ja ha florit perquè amargueja bastant.
Ves per on, una mala herba que convertim en superaliment. Ara només cal que el comerç es decideixi a vendre-la quan n’és la temporada (juliol-octubre) i vosaltres l’aneu demanant per comprar-la. Nosaltres ja ens cuidarem de l’abastiment. Aquest any em sembla que podríem abastir mitja Catalunya.

Idea 3: És un bon aliment de gallines i altres animals.

Ja sabeu que tenim gallines i cabres nanes que ens ajuden a precompostar la matèria orgànica. Aquests dies es fan un tip de menjar verdolaga. Se la mengen de gust perquè conté molta aigua i l’aliment que necessiten. Però a més allò que no es mengen va formant un precompost excel·lent que després s’acaba de fer fora del galliner i la verdolaga acaba el seu cicle incorporant-se altra vegada a la terra amb el compost ben madur que fem servir per fertilitzar els cultius.

Idea 4: La verdolaga com a planta ideal per a cobertes verdes i jardins secs.

De fet la verdolaga de l’hort no es considera ornamental perquè té unes floretes molt petites. En canvi del gènere portulaca la grandiflora si que se la considera ornamental i se’n fa moltes aplicacions, sigui a jardins secs, com a planta tapissant i també s’aplica a cobertes verdes. Però perquè no tenir a casa, al nostre jardí de balcó verdolaga com a planta ornamental i a més alimentària?.

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar