Subscriu-te

L’olivera (Olea europaea subsp. europaea var. Europaea L.)

L’olivera (Olea europaea subsp. europaea var. Europaea L.) és una planta de la família de les oleàcies . És un arbre perennifoli de gran longevitat, d’una espècie genuïnament mediterrània. Actualment el 98% del cultiu de l’olivera es troba a la conca mediterrània (FAOSTAT, 2016). CULTIU Es cultiva l’olivera des de fa milers d’anys i les varietats cultivades, que en són moltes, més de 100, són el producte de la selecció de l’espècie silvestre que és l’ullastre. El cultiu de l’olivera normalment es fa com a monocultiu i actualment està molt atacat per la mosca de l’olivera. Des de l’agroecologia es recomana afavorir l’olivarda perquè aquesta herba rústica i espontània atrau a la mosca i evita que posi els ous a les olives. L’olivera és un arbre que es poda per afavorir airejar les seves capçades, eliminar les branques velles i el brots que li creixen als peus i afavorir que cada any doni fruit i que faci una brotada nova que serà la que florirà i fructificarà. USOS I PROPIETATS Majoritàriament se n’aprofiten els fruits, les olives per fer-ne oli o bé per confitar-les. L’oli d’oliva es considera que és un greix amb moltes propietats medicinals, sobretot pels polifenols que conté. CURIOSITATS L’olivera a Catalunya representa gairebé el 15% de la superfície agrícola i n’és el principal cultiu llenyós. Més de 100.000 Hectàrees , de les quals més del 80% són en secà. El 99% de les olives collides es destinen a la producció d’oli. Les comarques que en tenen major superfície són les Garrigues i el Baix Ebre, seguides del Montsià.

L’olivera (Olea europaea subsp. europaea var. Europaea L.) és una planta de la família de les oleàcies . És un arbre perennifoli de gran longevitat, d’una espècie genuïnament mediterrània. Actualment el 98% del cultiu de l’olivera es troba a la conca mediterrània (FAOSTAT, 2016).
CULTIU
Es cultiva l’olivera des de fa milers d’anys i les varietats cultivades, que en són moltes, més de 100, són el producte de la selecció de l’espècie silvestre que és l’ullastre.
El cultiu de l’olivera normalment es fa com a monocultiu i actualment està molt atacat per la mosca de l’olivera. Des de l’agroecologia es recomana afavorir l’olivarda perquè aquesta herba rústica i espontània atrau a la mosca i evita que posi els ous a les olives.
L’olivera és un arbre que es poda per afavorir airejar les seves capçades, eliminar les branques velles i el brots que li creixen als peus i afavorir que cada any doni fruit i que faci una brotada nova que serà la que florirà i fructificarà.
USOS I PROPIETATS
Majoritàriament se n’aprofiten els fruits, les olives per fer-ne oli o bé per confitar-les. L’oli d’oliva es considera que és un greix amb moltes propietats medicinals, sobretot pels polifenols que conté.
CURIOSITATS
L’olivera a Catalunya representa gairebé el 15% de la superfície agrícola i n’és el principal cultiu llenyós. Més de 100.000 Hectàrees , de les quals més del 80% són en secà. El 99% de les olives collides es destinen a la producció d’oli. Les comarques que en tenen major superfície són les Garrigues i el Baix Ebre, seguides del Montsià.

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar