Subscriu-te

Search
Close this search box.

L’Imma i el Carles, la Bauma de les Deveses

Aquesta cas que us vull explicar avui es podria resumir així:  QUAN LA VOLUNTAT I L’ARRELAMENT A LA TERRA FA CRÈIXER PROJECTES AMB ÀNIMA I CONEIXEMENT

L’Imma va venir a fer el curs que organitzem cada any a la central de la Xarxa Parc de les Olors. Entusiasta i decidida com poques persones que hagi conegut, i tant com ella ho és en Carles, la seva parella. Ja fa anys que s’han establert a Sant Julià de Cerdanyola, el poble d’origen de l’Imma.  Pels que no coneixeu aquest indret de Catalunya, només us dic que per arribar-hi s’ha de passar tota la comarca del Berguedà i resseguir una carretera de corbes tan estreta com enfilada . Abans d’arribar-hi vaig pensar:  “Ja tenim un problema, l’accessibilitat”.  Més encara quan ens van passejar per les estretes feixes de vinya de muntanya, el primer projecte que han endegat fa pocs anys.

 

ELS HORTS COMUNITARIS  DE SANT JULIÀ DE CERDANYOLA

Després de les feixes de vinya ens van portar a veure  els horts comunitaris que hi ha al capdamunt del poble. L’Imma ens volia ensenyar l’hort que els corresponia a la seva família i que recentment havia quedat abandonat.  Anava explicant l’origen dels horts  i jo em fixava en aquelles parets de pedra seca, en les canalitzacions de l’aigua fetes amb pedra picada, en l’entorn tan bonic i amb el mirador que suposava.. Però sobretot em va emocionar saber que aquells horts són comunitaris, els que els cultiven en tenen l’ús, però quan s’abandonen els pot cultivar algú altre del poble. El problema actualment és que hi ha molts horts abandonats i poca gent que els vulgui tornar a conrear. I també es corre el risc que no només es perdin els horts sinó el valor etnogràfic i cultural que representen. Fer-hi un Parc de les Olors podria ser l’oportunitat per valoritzar-los com a patrimoni i alhora una manera d’aportar-hi biodiversitat, un conreu agroecològic i uns aprofitaments sostenibles.  

COMENCEM POSANT LA PRIMERA BAULA DEL PROJECTE A TOT GAS

L’Imma estava interessada  en poder tirar endavant el seu projecte d’aromàtiques i medicinals com una part de la iniciativa innovadora ja endegada fa uns anys al voltant de la vinya de muntanya (Bauma de les Deveses) i de seguida ens vam posar mans a l’obra. En pocs mesos l’Imma i la seva família s’han entregat a posar en marxa el que molt probablement podrà ser un futur Parc de les Olors al Berguedà. Han començat aquesta primavera plantant dues peces dels horts comunitaris, amb un programa vegetal de diferents espècies d’aromàtiques, medicinals i horta que els vam proposar i facilitat les plantes. També han endreçat una petita edificació per instal·lar-hi l’assecador i un espai de casa seva per agrobotiga i espai per fer tallers. I heus aquí que en poc més de tres mesos ja han començat a fer activitats , a collir planta i assecar-la.

Amb el cas de l’Imma i en Carles hem pogut comprovar que amb empenta, voluntat i esforç es fa molta feina. Nosaltres hi serem per ajudar-los amb tot allò que calgui i ben segur que amb la força de la col·laboració podrem aprendre molt uns dels altres i fer possible somnis compartits.

Pilar Comes Solé

Desplaça cap amunt

Aquesta web utilitza "galetes" de tercers per desenvolupar determinats serveis. Si continúes, acceptes les "galetes" Més informació

Les opcions de galetes en aquesta web estan configurades per permetre "galetes" per oferir una millor experiència de navegació. Si segueixes fent servir aquesta web sense canviar les teves opcions o fas clic en "Acceptar" estaràs acceptant les "galetes" d'aquesta web.

Tancar