El Blog del Parc

És temps per prendre consciència,  cuidar-nos i aplicar el temps en experiències que ens aportin aprenentatges interessants i engrescadors. Amb això esperem que el Parc de les Olors a Casa us ho faciliti.  Tant sovint com puguem penjarem les nostres propostes.

13 de juliol 2020, FES LA RATAFIA

CAIXA SETMANAL FES-TE LA RATAFIA A CASA

Aquests dies estem fent la ratafia. Si no pots venir a la festa de la ratafia al Parc de les Olors, fes-te la teva ratafia a casa amb el nostre pack Fes-t’ho Tu Mateixa (FTM).

EL LICOR DE RATAFIA

La RATAFIA és una expressió que ve del llatí “pax rata fiat”, ratificar un pacte. En temps dels antics romans, s’aixecaven unes copes de beuratge per tancar un tracte o negoci, molt semblant al que actualment identifiquem com a ratafia.

La RATAFIA és un licor de nous verdes i herbes. Es posen a macerar les nous verdes ( amb pela i tot) a raó d’una nou per litre d’aiguardent dolç. La nou li donarà el color marró fosc a la ratafia . I llavors se li afegeixen les herbes. La tradició diu que han de ser un mínim de 40 herbes medicinals diferents. Lògicament el tipus d’herbes dependrà del lloc on anem a recol·lectar-les. Al Parc de les Olors tenim la sort de tenir-ne més de 100 espècies entre les que escollir.

Encara que hi ha molts licors d’herbes similars a la ratafia en altres llocs del món , especialment a Itàlia i a França, és a les terres de la Catalunya Vella on està més arrelat el costum de posar a macerar un gran nombre d’espècies de plantes medicinals en aiguardent dolç . L’alcohol ensucrat i rebaixat en aigua (25-30ºC)fa de base i de líquid portador que acull els principis actius de les plantes i els seus diferents gustos.

La RATAFIA em recorda el meu pare que era pagès i tractant de bestiar. Sovint quan tancava un tracte ho feia amb ratafia i aquest mateix licor el feia servir no només per reblar els negocis, sinó també per curar-se els refredats. Quan es sentia carregat, s’escalfava un bon vaset de ratafia i cap a dormir.

LES HERBES DE LA RATAFIA

Hem de tenir en compte que una bona ratafia no ha de fer gust de cap planta en concret. El còctel s’ha de fer ben fet i ben divers. Però les plantes medicinals bàsicament les podem classificar cara a la ratafia en:

- Agrestes: Són la major part d’espècies aromàtiques mediterrànies. El seu gust és molt intens i amb molts principis actius desinfectants i balsàmics. L’exemple més clar és el hisop, les farigoles, les sàlvies, el romaní, la lavanda, sempreviva, espernallac.

- Cítriques: el gerani, la marialluïsa, l’herba llimona, la tarongina, les alfàbregues,....
- Amargues: Carxofera, flor i fulla de ruca, donzell, ....
- Anisades : fonoll, estragó, estèvia ....
- Florals: Flor de Sant Joan o pericó, equinàcia, rosa, ....
- Mentolades: Poniol, poliol, menta herba bona, menta de taronja, ....

COM FER LA RATAFIA?

Cal que les herbes siguin fresques, encara que una mica pansides. Ideal en l’estat en què us arribaran les de la caixa setmanal.
Cal triar els brins d’herbes i anar-los posant dins del pot on farem la maceració. Tingueu en compte que hi hagi un equilibri entre les diferents plantes i tingueu en compte que no perquè poseu més quantitat de planta la ratafia serà més bona.
És el moment de cobrir les herbes amb l’aiguardent. Tapar el pot i posar-lo a macerar.
La maceració tradicional és a sol i serena. En un indret on hi hagi canvis de temperatura. Si és a l’exterior, millor que tapeu el pot amb un drap o paper perquè no vegi la llum i així les plantes no perden propietats.

Cal XINXOLLAR, és a dir sacsejar sense destapar un o dos cops a la setmana. El més important és que les plantes sempre es mantinguin cobertes per l’aiguardent.
Passat el temps de maceració, ja es pot colar i envasar per poder-la prendre. Cal guardar-la en ampolles de vidre en un lloc fresc, fosc i sec. Ja tindràs a punt la teva ratafia per gaudir-ne tot l’any.

6 de juliol 2020, CAIXA: DIES DE LAVANDES

consciència i coneixement

Al Parc de les Olors del Serrat gairebé ja hem acabat de collir tota la lavanda! Això ha estat possible gràcies a la participació de moltes persones vingudes d’arreu que han volgut venir a viure l’experiència de la collita manual com es feia a la festa tradicional de la sega de la lavanda antigament.

Han estat 15 dies molt intensos on més de 350 persones (en petits grups) han anat passant pel Parc i han pogut passejar tot gaudint dels seus colors i aromes diferents, han collit lavanda manualment com es feia anys enrere, han pogut veure com es destil·la i s’obté l’oli essencial, han après a fer rams de diferents formes i han arrodonit l’experiència tot compartint un àpat senzill fet amb productes del nostre hort acabats de collir. I tot això fent una sessió d’aromateràpia activa gairebé sense adonar-se’n i marxant del Parc ben relaxats i relaxades gràcies a la bona olor i les propietats sedants de la lavanda.

Ara al Parc ens quedarà acabar de processar la lavanda per poder transformar-la en diferents productes finals per poder oferir-los a la nostra Agrobotiga.

Per a totes aquelles persones que no heu pogut gaudir d’aquesta experiència única, aquesta setmana us tornem a proposar una caixa setmanal amb diferents productes obtinguts gràcies a aquesta magnifica planta.

I ja ho sabeu! L’any vinent no cal anar fins a la Provença per gaudir d’aquesta planta tan olorosa, us esperem al Parc de les Olors del Serrat. Reserveu-vos la segona quinzena de juny.

Caixa setmanal

DIES DE LAVANDES

La caixa que proposem conté:

- 1 oli essencial de lavanda 100% ECO de la Xarxa Parc de les Olors
- 1 hidrolat de lavanda 100% ECO de les nostres lavandes
- 1 llibre “el món de les lavandes”
- 1 ramet de lavanda

I altres productes que trieu de la botiga on –line fins a un mínim de 35 € per poder aplicar-vos el transport gratuït.

I els altres productes de la botiga on-line que vulguis.
Si voleu gaudir del transport gratuït cal fer una compra mínima de 35 €

Preu: 16€ 

Comandes fins dimecres 8 de juliol  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien els dimecres i les rebreu de dijous a divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

29 de juny 2020, CAIXA: COMENÇA LA CUINA D’ESTIU

consciència i coneixement

L’estiu és l’estació de l’any que ens convida a fer una cuina més fresca, amb plats acolorits per l’arribada dels tomàquets i els pebrots. On podem gaudir dels pestos d’alfàbrega i de ruca (rúcula), on les amanides de patates noves amanides amb un bon oli de romaní i sajolida, ou dur i una picadeta de pebrot i ceba ens fan adonar-nos de on és la màgia de la cuina mediterrània.

UNA MANERA INTEGRADA DE VEURE LA CUINA

El que mengem a més de ser un aliment, des del punt de vista nutricional i com alguns l’arriben a qualificar “l’aliment és la nostra medecina”, també és una experiència de plaer on tots els sentits s’hi apliquen. Per això, des del Parc de les Olors mirem d’ajudar a difondre una manera d’alimentar-nos que es basa en 6 eixos o idees bàsiques:

1) L’alimentació saludable es basa en un 85% d’aliments d’origen vegetal i només un 15% d’aliments procedents d’animals.
2) Aliments ecològics i molt frescos, si pot ser acabats de collir, perquè els vegetals a mida que passen les hores des que s’han collit van perdent propietats i la seva energia vital desapareix.
3) Aliments de temporada. Si ara és el temps de les patates, que recentment les estem collint, aprofitem l’oportunitat i fem moltes receptes amb les patates. La mongeta tendra, els carbassons.....els tomàquets que comencen a venir etc.
4) Juguem amb textures i gustos : Fem receptes on barregem tots els gustos. Si voleu plats deliciosos, en cadascun d’ells hem de mirar d’aplicar-hi un toc de tots els gustos i diferents textures.
5) Un ingredient bàsic que no hi pot faltar són les herbes i espècies que no només ens hi aporten gust sinó que també principis antioxidants i micronutrients imprescindibles.
6) Una cuina mediterrània on cal comptar amb un bon oli i un bon vi.

EL NOSTRE VI HIPÈRIC

Des del Parc de les Olors de Cal Vilanova (Alt Penedès) ens arriba el vi Hipèric. Aquest nom és un homenatge a la flor de Sant Joan (Hipericum perforatum) que creix de manera molt abundant a les vinyes de l’entorn del Parc . Una flor espontània que té unes grans propietats: l’anomenen l’herba de l’alegria perquè té propietats antidepressives, també identificada com a Prozac natural. I quan es macera en oli ens aporta les propietats antiinflamatòries de la Hipericina.

De les vinyes del voltant del Parc de les Olors que beuen de l’atmosfera terpènica de les abundants aromàtiques que s’hi ha plantat, surt el raïm que fet vi omple les ampolles del vi negre i blanc que us presentem.

El negre de les varietats merlot i sirah és un vi jove però molt aromàtic.
El blanc de les varietats xarel·lo i moscatell d’Alexandria és també un vi jove amb una agradable intensitat en boca.

Tots dos són vins ecològics. Veureu que l’etiqueta s’il·lustra amb la imatge d’unes dones. És un homenatge a les dones de la família de la Brigitte, la responsable del Parc, que fa molts anys eren dones molt actives en el món de les herbes i emprenedores com ella del món rural.

Caixa setmanal

COMENÇA LA CUINA D’ESTIU

1 POT DE PESTO D’ALFÀBREGA I UN MANAT D’ALFÀBREGA FRESCA
1 ampolla de vi blanc i una de negre de la Xarxa Parc de les Olors.
1 llibret de les herbes a la cuina

I els altres productes de la botiga on-line que vulguis.
Si voleu gaudir del transport gratuït cal fer una compra mínima de 35 €

Preu: 19€ 

Comandes fins dimecres 1 de juliol  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien els dimecres i les rebreu de dijous a divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

22 de juny 2020, CAIXA: RITUALS DE LA REVETLLA DE SANT JOAN

consciència i coneixement

Un any especial on prenen molt sentit els rituals de la nit de Sant Joan Ritual de depuració  amb les herbes de la nit de Sant Joan.

Disposar un recipient de ceràmica o bé de vidre on hi anirem posant les fulles i flors del ramell de Sant Joan. Cobrir les herbes amb aigua de pluja o bé de font. Evitar l’aigua de l’aixeta . I deixar macerar tota la nit a l’exterior. Quan ens despertem el dia de Sant Joan ens rentarem la cara amb aquella aigua màgica, ens la mullarem set vegades.

Els 5 rituals de la nit de Sant Joan

Els rituals de la nit de Sant Joan, o del solstici d’estiu, es perden en el temps. Les primeres comunitats humanes veneraven el sol, en la nit més curta de l’any, perquè l’astre no perdés força. Quan els humans es feren agricultors, els rituals de la nit de Sant Joan eren un culte a la fertilitat de la terra. Posteriorment amb les influències religioses es va convertir en la celebració del naixement de Sant Joan Baptista per als cristians i els musulmans celebren l’Ánsàra o festa del naixement de Mahoma.

Els rituals de la nit de Sant Joan tenen en comú els tres elements depuratius per excel•lència:

El foc
Les herbes
L’aigua.

Els 5 rituals de la nit de Sant Joan:

1. SALTAR LA FOGUERA un nombre imparell de vegades. I mentre es salta cal dir una frase màgica: “Bruixes fora”. Aquest any nosaltres podem dir “virus covid fora”.
Les dones anys enrere s’arremangaven les faldilles i així en saltar la foguera aprofitaven per fer-se una depilació ràpida. Si no tenim foguera, podem fer-ne una de simbòlica i ben petita cremant les herbes seques que tinguem a casa de l’any passat i passem 7 vegades les nostres mans pel damunt.

2. BANYAR-SE AL MAR i saltar 9 vegades les ones. Qui desitgi un embaràs ho haurà de fer d’esquena al mar. Els banys purificadors a la llum de la lluna tenen una llarga tradició a la nit de Sant Joan. Per això hi ha molts pobles que van a fer les fogueres i la celebració a la platja.

3. EL RITUAL DE LES HERBES DE LA NIT DE SANT JOAN. Una nit de lluna plena és un moment màgic per anar a collir herbes al camp i si s’escau que és un període on es concentra la floració de moltes plantes , encara més. Per això no és estrany que la nit del 23 al 24 de juny sigui considerada la millor nit per collir les herbes medicinals. Al ramell d’herbes de Sant Joan no hi pot faltar el pericó (Hipericum perforatum) o també anomenada herba de Sant Joan, que la podem trobar ben florida per camps i vores de camins de tota la nostra geografia. Les seves flors grogues en grans ramells són difícils de confondre. Al pericó li podem afegir les herbes medicinals que trobem en la nostra sortida, dependrà del lloc on la fem, però al Parc de les Olors hi acostumem a posar:

ROMANÍ: Herba de la valentia, que estimula la circulació sanguínia i depuradora del fetge.
FONOLL: Herba símbol de la resistència i amb propietats digestives.
MARIALLUÏSA: Planta d’aroma cítric fantàstic que ens alegra la vida.
FLORS DE MALVA, CAPUTXINA I ROSA: A les flors les plantes hi concentren el seu destil•lat perfecte i l’energia vital més intensa.
SAJOLIDA: Herba considerada afrodisíaca, que floreix en aquests dies i que se la considera el condiment perfecte.
ESPÍGOL: La lavanda és la planta netejadora per excel•lència, i ara és el moment de la seva floració.

4. EL RITUAL PER A QUÈ SE’NS COMPLEIXIN ELS DESITJOS. Cal posar una rameta d’heura sota el coixí amb un paper on escrivim els nostres desitjos i ens cal dormir amb una espelma encesa. A l’endemà el paper s’ha de cremar amb l’espelma i així el desig se’ns complirà.

5. MENJAR UNA BONA COCA AMB UNA COPETA DE RATAFIA DE L’ANY PASSAT. No hi ha celebració sense una bona copeta de licor. Hi ha tradició de fer un rom cremat a la nit de Sant Joan, però cada vegada més ens ve més de gust una copeta de ratafia amb gel per acompanyar la coca. Com que aviat farem la nova ratafia, aprofitem per degustar les últimes ampolles de la ratafia de l’any passat.

Caixa setmanal

RITUALS DE LA REVETLLA DE SANT JOAN

Preu: 15€ (Fins un mínim de 35 € us convidem a que trieu els productes que més us convinguin de la nostra botiga on-line per a què no ens calgui carregar-vos el cost del transport (7 €).

Aquesta setmana els enviaments es faran excepcionalment el dilluns perquè pugueu rebre la caixa setmanal el dimarts abans de la revetlla i perquè el dimecres és festa. També us la podem preparar i la podeu recollir vosaltres mateixos al Parc de les Olors del Serrat.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

14 de juny 2020, CAIXA: ENTREU AL MÓN DELS HIDROLATS

consciència i coneixement

Sabeu que amb hidrolat podem ambientar i netejar casa nostra, el nostre cutis, les nostres mascotes, podem cuinar.....i moltes coses més?

Al Parc de les Olors estem en plena campanya de destil•lació. Sovint relacionem la destil•lació amb alambí, per arrossegament de vapor, només amb l’obtenció dels olis essencials. Però quan destil•lem hi ha un altre producte molt bo que obtenim: EL HIDROLAT, l’aigua floral que arrossega i barreja principis actius de les plantes. Un dels més famosos i de llarga tradició és l’aigua de roses. Però de fet tenim hidrolats de totes les plantes que destil•lem.

Què és un hidrolat i com s’obté?

Els hidrolats són el producte aquós de la destil•lació. Quan destil•lem una planta per arrossegament de vapor normalment ho fem amb el nostre destil•lador de 70 litres de capacitat. Omplim la cistella interior de planta i hi afegim uns 10 litres d’aigua del pou o si en tenim de la mateixa pluja.

En escalfar-se l’aigua que hi ha al fons de l’olla genera un vapor que va pujant i va arrossegant l’essència de la planta. Aquest vapor en passar pel serpentí d’aigua freda torna a l’estat líquid. I va sortint pel tub de destil•lació i acumulant-se al dipòsit. Aquella part de l’essència que és hidrosoluble quedarà al hidrolat, mentre que la part oliosa quedarà surant damunt del hidrolat. Mentre que d’oli essencial en recollim uns pocs mililitres per cada destil•lació, d’hidrolat acostumem a fer-ne entre 6 i 8 litres. Per això el preu de l’oli essencial és molt més car que el del hidrolat, tot i que les aplicacions d’aquest darrer són moltes i molt interessants.

Com podeu fer servir els hidrolats?

Els hidrolats són molt interessants perquè no són tan concentrats com l’oli essencial i per tant es poden aplicar directament sense diluir, sense córrer cap risc. A més, els hidrolats tenen partícules d’oli essencial, però també recullen els principis actius hidrosolubles, que no trobarem a l’oli essencial.

Per conservar els hidrolats s’hi acostuma a afegir una mica d’alcohol. Però nosaltres no hi afegim res, però això si us recomanem que els consumiu en pocs mesos, així la seva conservació no té problema. També us recomanem que els compreu directament a productors que us garanteixen que siguin recents i en ampolles petites ( nosaltres els servim en ampolles de 150 ml.) després cal que els guardeu en un lloc fosc i fresc.

10 coses per a les que ens aniran molt bé els hidrolats:

• Com a aigua per netejar-nos el cutis i tonificar-lo. Aplicació directa en difusor.
• Per netejar les nostres mascotes. Tant als gats com els gossos no els van gaire bé els detergents, per tant si mullem un drap amb hidrolat i els fem un bon massatge a contrapèl aconseguirem que el seu pel s’hidrati i es netegi , a més de fer una bona oloreta.
• Com ambientador per la casa. En el difusor podem posar directament hidrolat en comptes d’aigua i no caldrà aplicar olis essencials. O bé utilitzem directament el difusor de l’ampolla del hidrolat per aromatitzar i desinfectar espais com el cotxe, els serveis, ....
• Per netejar les tapisseries i catifes. Com que es tracta d’una aigua destil•lada la podem fer servir en comptes d’aigua i a més de proporcionar una bona olor, ens desinfectarà aquestes superfícies on s’acumulen gran quantitat de bactèries.
• Per donar gust a alguns aliments: Afegir una culleradeta d’hidrolat a l’aigua per beure , si no ens agraden les infusions. També si volem donar un toc d’aroma a pastissos o bé sopes. De manera que a més d’aportació d’aroma ens aportaran els principis actius antioxidants i desinfectants.
• Els hidrolats o aigües florals pures van molt bé per tractar problemes de la pell. Es poden aplicar els hidrolats purs en dermatitis, èczemes, psoriasi, petites rascades ...
• Podem substituir les aigües de colònia fetes amb essències sintètiques per hidrolats naturals. Hi comencen a haver estudis que consideren perjudicials per a la salut els ftalats (exemple del Dietil ftalat o DEP)que és dels més utilitzats en fragàncies i productes de la neteja i dels almescos sintètics que s’acumulen en la sang i poden interferir en el sistema hormonal. Per exemple, l’aigua de roses o bé la de flor de taronger i de pàtxuli són unes de les més utilitzades com a substituts de la colònia.
• Ens podem fer un desinfectant de mans amb un 75% d’alcohol de 96º i un 25% d’hidrolat.
• Si a l’aigua de fregar el terra hi afegim un raig d’hidrolat , aquest ens ajudarà a tenir un terra lluent i ben desinfectat.
• A la rentadora com a aromatitzant de la roba hi podem afegir un bon raig d’hidrolat. Així com també el podem fer servir diluït en aigua destil•lada com a aigua de planxa.

Caixa setmanal

ENTREU AL MÓN DELS HIDROLATS

Preu: 10€ (Fins un mínim de 35 € us convidem a que trieu els productes que més us convinguin de la nostra botiga on-line per a què no ens calgui carregar-vos el cost del transport (7 €).

Comandes fins dimecres 17 de juny  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i Dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

8 de juny 2020, CAIXA: FESTA DE LA LAVANDA

consciència i coneixement

El desconfinament ja ens permet moure’ns i les portes del Parc de les Olors del Serrat s’obren per a vosaltres. Com que teniu moltes ganes de prendre l’aire i fer salut, us recomanem que vingueu a reforçar el vostre sistema immunològic tot fent alguna de les moltes activitats que us proposem a la nostra web.

Més info

EL PARC DE LES OLORS FA OLOR DE LAVANDA

Perquè ens agrada tant la lavanda?

Les lavandes són un gènere de plantes labiades que floreixen al inici d’estiu. Un cop l’any les tiges florides ens regalen al seu extrem una espiga de color lila. I com que cada planta en fa moltes es produeix una transformació espectacular del paisatge, perquè els lineals de lavanda de cop incrementen el seu volum considerablement. I ens conviden a tallar les seves tiges per fer-ne rams. La lavanda ens provoca un impacte visual positiu, que a més ha estat reforçat pel màrqueting de la Provença. El gaudi visual es reforça amb l’olfactiu. Poques persones no els agrada l’olor de la lavanda. Probablement perquè és una planta més aviat sedant i l’estrès és el pa de cada dia. Potser també ens remet a l’olor de net, d´’on ve precisament la seva arrel llatina: Lavare. Bé, en definitiva que la lavanda és un dels nostres moments de l’estiu.

Per això al Parc de les Olors del Serrat hem volgut recuperar la Festa tradicional de la sega de la lavanda. Veniu a collir la lavanda a mà ( bé, amb tisores), de la que collireu, una part serà per a vosaltres i una altra serà per al Parc. Aprendreu a fer els rams de lavanda per decorar i aromatitzar casa vostra, com es destil·la i s’obté el seu oli essencial. I per acabar compartirem un àpat senzill, fet amb els productes del nostre hort i ho farem en petits grups. Per aquesta raó hem proposat diversos dies amb aforament limitat perquè pugueu celebrar la festa còmodament i amb seguretat.

Us hi esperem !!

Caixa setmanal

FESTA DE LA LAVANDA

Preu: 39€ amb enviament gratuït

Comandes fins dimecres 10 de juny  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i Dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal

La caixa que us proposem contindrà :

 • 1 entrada per al a festa de la Lavanda. (En fer la comanda , en l’apartat d’observacions ens heu d’indicar quin dia voleu venir, dels que us proposem a l’anunci de l’activitat)
 • 1 pastilla de sabó de lavanda per a pells delicades. Per a què comenceu a poder tractar la vostra pell amb el seu olor i propietats.
 • 1 ram de lavanda maillet (la que té el color lila intens). És una varietat molt selecta i de floració més temprana que l’angustifolia i que només podreu tenir si compreu la caixa setmanal.
 • 1 barret edició especial Parc de les Olors perquè el porteu el dia que vingueu a la festa de la lavanda.
 • 1 llibre del “Món de les lavandes” perquè us il·lustreu abans de venir a la festa.
 • 1 pack amanida Parc de les Olors, perquè comenceu a fer un tast del que menjareu quan vingueu (pack format per un enciam i una bossa de flors i fulles de caputxina).

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

1 de juny 2020, CAIXA: EQUIPA’T PER A L’ESTIU

consciència i coneixement

L’estiu és temps de sortir a l’aire lliure, i ara més que mai ens ve molt de gust, però ens trobem sovint que petits enemics ens ataquen. Els mosquits són per a moltes persones el mal son estiuenc. Però perquè ens piquen els mosquits? Qui són aquests insectes empipadors? Per què piquen a unes persones i no a altres? Perquè no tenim gaires mosquits al Parc de les Olors?

Els mosquits, una manera genèrica de parlar d’una gran família d’insectes.

Hi ha moltes famílies de mosquits, però el grup que ens interessa és de la família culicidae. Els culícids són els veritables mosquits. I són les femelles les que ens pessiguen i s’alimenten de la sang d’altres animals. Per tant hauríem de parlar de les maleïdes mosquites.

Per què al Parc de les Olors tenim pocs mosquits?

Les olors de les plantes aromàtiques són veritables repel·lents de mosquits. Especialment les plantes que contenen alts nivells de citral. Aquest aroma cítric és el que menys agrada als mosquits. Així hi ha espècies com el gerani d’olor , a qui se’l identifica com a citronella, o la marialluïsa, o l’herba llimona i la mateixa alfàbrega que són les espècies que contenen més citral que podríem anomenar les reïnes, però les lavandes, les sàlvies, el donzell , la sempreviva, i altres aromàtiques mediterrànies també són veritables escuts antiproliferació de mosquits.
Per tant, si no voleu tenir mosquits indesitjables, envolteu-vos de plantes aromàtiques.
Una gran abundància de mosquits també evidencia un desequilibri ecològic. Si hi ha molts mosquits vol dir que hi ha pocs depredadors dels mosquits: sobretot ens calen aranyes, també ajuden les libèl.lules, ocells insectívors, ratpenats, granotes, gripaus,... I com que d’aquesta fauna n’hi ha amb abundància al Parc de les Olors, per això no hi ha gaires mosquits que ens ataquin.

A qui piquen els mosquits?

Els mosquits ataquen a les persones que expiren més CO2. És a dir a les persones que tenen un organisme més acidificat. Coincideix això amb les que segueixen una alimentació amb excés de proteïna animal, alcohol, que fan massa exercici , tenen una freqüència cardíaca alta, un excés d’estrès, o bé són massa sedentaris i tenen massa àcid làctic a la sang..…

Caixa setmanal

EQUIPA’T PER A L’ESTIU

Preu: 39€ amb enviament gratuït

Comandes fins dimecres 3 de juny  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

CAIXA SETMANAL EQUIPA’T PER A L’ESTIU

La caixa que us proposem contindrà :

 • 2 Colònies Tulasi, per prevenir les picades de mosquits
 • 1 Oli essencial de lavanda, per treure’ns la inflamació de la picada
 • 1 caixeta de 100 gr de pols d’estèvia per endolcir de manera saludable
 • 1 manat d’herba bona marroquí per fer-nos el mojito
 • 1 manat de romaní per afegir al nostre “Nyamanku”
 • 1 infusió “Bona tarda” perquè l’herba llimona ens eviti les picades des de dins.
 • 1 ampolla d’hidrolat d’aigua de roses (Rosa damascena) per calmar-nos la pell
 • 1 ampolla d’hidrolat d’herba llimona (Lemon grass), la anomenada citronela, com ambientador local antimosquits.

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

CONSELLS I INFORMACIÓ SOBRE ELS PRODUCTES DE LA CAIXA DE LA SETMANA Per què al Parc de les Olors tenim pocs mosquits?

Com podem evitar que les picades dels mosquits siguin un malson?

És molt recomanable que arribat l’estiu ens tornem més vegetarians i incrementem els aliments que contenen més vitamina B1: cereals integrals, llegums, fruits secs i ous. A més de les verdures i fruites. I a la gerra d’aigua afegim-li el suc d’una llimona. Aquest fruit, al contrari de la taronja, és un aliment alcalinitzant. Deixem de prendre sucs de taronja i ens fem infusions fredes que continguin plantes amb alt nivell de citral, com ara el lemon gras o herba llimona (com ara la nostra infusió “Bona tarda”).
Per prevenir les picades també es convenient aplicar-nos colònies cítriques, l’olor d’alfàbrega i llimona no els agrada gens als mosquits. Per això la nostra colònia Tulasi, d’alfàbrega actua com un autèntic repel.lent dels atacs dels mosquits.
I si tenim la mala sort que encara ens piquin, el que no hem de fer mai és rascar-nos. Quan ens comenci a picar, va molt bé posar-nos unes gotetes d’oli essencial de lavanda 100% pur sobre la mateixa picada. Ens desinfectarà i a més evitarà que la inflamació progressi i ens provoqui la picor intensa que ens empeny a rascar-nos i a fer-nos encara més agressió a la pell.

Receptes de begudes sanes i alcalinitzants

Per substituir les begudes ensucrades i amb gas que acostumen a acompanyar l’estiu, us recomanem que us llenceu a fer diferents begudes amb estèvia i plantes antioxidants. Us facilitem dues de les receptes que acostumem a oferir al Parc de les Olors i que amb la caixa de la setmana incloem els ingredients bàsics.

“Mojito sense alcohol”

Per fer un litre de mojito poseu a la batedora fulles d’un bon manat de menta herba bona, prèviament rentades i separades del tronquet que s’ha de rebutjar. Hi afegim unes cullerades de sucre ( si pot ser sucre negre de bona qualitat millor) i una cullerada de postres de pols d’estèvia. Llavors hi afegim el suc de 4 llimones i bateu-ho tot fins que quedi com un xarop ben verd. A continuació ho poseu en una gerra amb tapa i hi afegiu aigua i gel picat, una mica al gust, però com a mínim veureu que heu de posar el doble d’aigua que de suc de llimona. I a veure el refrescant mojito sense alcohol. Tingueu en compte que la menta s’oxida ràpidament. Per això si voleu tenir mojito sempre disponible el que podeu fer és congelar el xarop que hem fet abans d’afegir-hi l’aigua en una glaçonera. Així només caldrà agafar un glaçó i posar-lo en un got d’aigua perquè en desfer-se ens farà la barreja perfecta.

El Nyamanku a la mediterrània : Beguda detox , estimulant i alcalinitzant

En aquest cas, adaptarem el Nyamanku , la tradicional beguda africana en base a arrel de gingebre i suc de fruites cítriques, però hi farem la nostra aportació mediterrània.
Poseu a bullir 2 litres d’aigua , mentre l’aigua arrenca el bull podeu aprofitar per tallar l’arrel de gingebre en làmines. Jo acostumo a posar unes 10 làmines. Les afegim a l’aigua bullint, tapem i deixem bullir uns 8 minuts. Després tanquem el foc, destapem i afegim unes 4 branquetes de romaní fresc o bé una cullerada sopera de fulles seques de romaní i una cullerada mitjana de pols d’estèvia. Tornem a tapa i deixem infusionar uns altres 6 minuts. Passat aquest temps és necessari colar el líquid i disposar-lo en ampolles de vidre amb tapa (ideal, les de l’antiga gasosa) , i quan es refredi, és el moment d’afegir-hi el suc d’una llimona en cada litre d’infusió i ja la posem a la nevera. Veureu que en afegir-hi el suc de la llimona la infusió es decoloreix, perd la intensitat del verd, però la llimona hi aporta l’alcalinitzant, el conservant i una bona aportació de vitamines.
Per un bon tractament detox us recomano que en prengueu un litre diari, a mode de beguda refrescant entre els àpats i si us treu la gana, aprofiteu-ho per no menjar gaire i així us aprimareu.

L’arrel de gingebre (Zingiber officinale) concentra molts principis actius beneficiosos per la nostra salut. Especialment estudiat el seu component bàsic, el gingerol. Són especialment destacables les seves propietats per reduir el colesterol dolent i per facilitar la circulació de la sang, a més de molts d’altres.
El gingerol quan es cou passa a zingerona, per això el gingebre bullit perd intensitat de picr, en canvi en pols es torna més picant perquè el gingerol es transforma en shogaoles. Si feu servir gingebre en pols recordeu que n’hi heu de posar menys quantitat que si el feu servir en fresc.

 

mès info....

El gingebre

El romaní (Rosmarinus officinale) és una planta estimulant també del nostre organisme i especialment ens ajuda en facilitar la circulació sanguínia dels capil·lars, però també ens ajuda a netejar el fetge. Per tant, perfectament complementària amb el gingebre.

I l’estèvia (Stevia rebaudiana) natural , assecada i en format pura 100% i eco, tal i com us la presentem, ens permet tenir a la nostra disposició un ensucrant amb 0 calories, però que ens treu la gana i a més ajuda al bon funcionament del pàncrees de manera que no tenim sensació de gana perquè ens manté en la normalitat els nivells de sucre en sang.

25 de maig 2020, CAIXA: TORNEM AL FTM!

consciència i coneixement

Repensem el nostre estil de vida consumista i sembrem la llavor de l’autosuficiència i la consciència del com fer coses per nosaltres mateixos, gràcies al temps que hem guanyat a causa del confinament.ç

La moda del HTM (Hazlo Tu Mismo) o DIY (Do It Yourself), i que en català hem batejat amb l’acrònim FTM (Fes-ho Tu Mateix/a) està guanyant adeptes. Per una part pel temps que ens ha donat el confinament i per altra sembla que les persones anem prenent consciència que el camí cap a l’autosuficiència potser no és una mala idea. Volem saber d’on venen les coses, com es fan els productes. No és tafaneria, això respon a la necessitat bàsica que tenim els humans de transformar el que tenim al nostre entorn. Aquest és el fonament del joc en els infants i quan som adults aquest instint, que ens fa humans, el tenim molt sovint contingut o projectat en altres entorns com l’esport, els videojocs....Però amb el retorn a la natura i a tot el que és natural, ens ve de gust de fer un hortet, volem tenir cura del nostre cos sabent molt bé el que mengem i el que ens posem a la pell. Doncs aquesta setmana us volem convidar a unir-vos a la tribu FTM i el Parc de les Olors us hi mirarem d’ajudar.

Voleu aprendre a fer-vos el vostre propi oli de calèndula? I tenir la millor crema antiage? Fer-vos la sal d’herbes al vostre gust i saber aplicar els olis essencials, a més de conèixer com s’obtenen i quines propietats tenen? De tot això en sabem una mica i a més us podem facilitar la matèria primera i els productes necessaris.

Caixa setmanal

TORNEM AL FTM!

Preu: 39€ amb enviament gratuït

Comandes fins dimecres 27 de maig  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

CAIXA SETMANAL: SURT DEL DESCONFINAMENT AMB GARANTIES!

La caixa que us proposem contindrà :

 • 1 bossa de 40 gr de flor seca de calèndula
 • 1 Un pot de crema base
 • 1 Extracte de Salvia sclarea (Xeradin) (5 ml)
 • 1 Oli essencial de lavanda
 • 1 Oli essencial de llimona
 • 1 Quadern d’Aromateràpia
 • 1 bossa de 50 gr. De romaní sec
 • 1 bossa de 50 gr de fulla de farigola seca
 • 1 bossa de 50 gr d’ orenga
 • 1 ram de la salut amb diverses plantes en fresc per fer-vos infusions i aplicar també a la cuina.

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

CONSELLS I INFORMACIÓ SOBRE ELS PRODUCTES DE LA CAIXA DE LA SETMANA Com fer l’oli de calèndula?

CONSELLS I INFORMACIÓ SOBRE ELS PRODUCTES DE LA CAIXA DE LA SETMANA

Com fer l’oli de calèndula?

L’oli de calèndula es fa per maceració de les flors seques en un oli portador on s’aniran transferint les propietats medicinals de la calèndula.
Les flors de calèndula les collim una a una a ma i les assequem a menys de 35ºC per a que conservin al màxim les seves propietats.

La calèndula és una planta que ens fa un efecte emolient, vol dir que ens ajuda a restaurar els nostres teixits. Pells seques, atòpiques, amb excemes, pells envellides o cremades tenen troben un gran remei si els posem oli de calèndula.

L’oli de calèndula és un dels greixos bàsics i de més qualitat que s’aplica com a matèria primera de cremes i altres productes cosmètics.

Fer oli de calèndula en 4 passos:
1) Disposar les flors seques que us enviem en un pot de vidre de boca ampla, sense petjar-les.
2) Omplir el pot de vidre amb oli de gira-sol bio si pot ser , fins que cobreixi del tot les flors de calèndula. No us recomanem que ho feu amb oli d’oliva perquè us deixarà molta olor. Però si teniu oli d’ametlles o bé algun altre oli de bones propietats cosmètiques endavant.
3) Tapar el pot i xinxollar-lo, és a dir moure’l tot tombant-lo diverses vegades per a què l’oli i les calèndules entrin en contacte. Aquest moviment s’ha de repetir un cop cada dos dies per anar bé, tot garantint sempre que les flors no surin per sobre de l’oli.
4) Disposar el pot en un lloc sec, fosc i perfecte si té contrastos de temperatura entre el dia i la nit. Si el deixeu a sol i serena, és a dir a l’exterior, sobretot emboliqueu el pot amb un drap o bé amb paper perquè no vegi la llum. El manteniu en maceració 40 dies. (Si voleu fer-ho sense la maceració tradicional i lenta, ho podeu fer en poques hores si escalfeu l’oli a uns 40-50ºC. Deixar-lo macerar unes 12 hores i ja tindreu el vostre oli de calèndula).
5) Destapar i colar l’oli del pot, tot premsant fort les flors per extreure’n el màxim d’oli. Coleu-lo si veieu que té algunes impureses i ja el podeu envasar preferiblement en unes ampolles de vidre fosc.

Com podem fer-nos una crema hidratant d’alt valor terapèutic per al nostre rostre?

Una crema hidratant està composta bàsicament d’aigua (aprox. 60%), greixos ( que poden ser d’origen vegetal o bé mixtura amb greixos animals) i aromes ( en moltes ocasions obtinguts d’olis essencials sintètics). Per això n’hi ha de molt barates, però que quan ens les posem no tenen pràcticament cap efecte. Perquè una crema sigui terapèutica cal que contingui principis actius: extractes, olis essencials...que tenen una acció demostrada en la nostra dermis.

Ja fa alguns anys que conreem la Sàlvia romana (Salvia sclarea) per a un laboratori especialitzat en cosmètica. Amb l’extracte natural d’aquesta planta ha obtingut un producte que té uns efectes molt hidratants en profunditat en la nostra dermis. És un producte molt valorat i segur.

Procediment per fer-vos una molt bona crema hidratant antiage

Si a la crema base natural, sense actius ni aromes que us oferim a la caixa li afegiu el contingut de la meitat del potet d’extracte de salvia sclarea i unes 6 gotes d’oli essencial de lavanda obtindreu una crema de rostres d’alt valor terapèutic. L’oli essencial de lavanda ens aportarà un aroma i uns principis actius relaxants per a la nostra pell. Una vegada afegits aquests dos components, cal remenar-ho tot molt bé. I a lluir una pell ben cuidada.

Els olis essencials com a base de moltes aplicacions

Els olis essencials suposen l’essència concentrada de les plantes aromàtiques i medicinals. Com que resumir-ho aquí és impossible, us enviem amb la caixa de la setmana el quadern d’aromateràpia perquè pugueu tenir un manual bàsic de com i per a què fer-los servir.

L’oli essencial de llimona i el de la lavanda. els bàsics per començar

Saps que unes gotetes d’oli essencial de llimona 100% pur ens fan desaparèixer les taques de la pell? Això si, us l’heu de posar a la nit directament sobre les taques , mai al matí perquè si us hi toqués el sol de seguida d’aplicar-lo la taca encara es faria més grossa.
Saps que unes gotetes d’oli essencial de lavanda al coixí i a la planta dels peus us ajudarà a dormir profundament?

Aquestes només són algunes de les moltes aplicacions d’aquests dos olis essencials bàsics.

LA SAL D’HERBES personalitzada

Un bàsic de la cuina és disposar d’un saler amb una barreja de sal amb herbes seques triturades. Així alhora que ens posem menys sal al menjar quan salem aportem els gustos de les herbes i els seus antioxidants. Cada cultura té la seva barreja. Nosaltres us aconsellem fer-ne una de bàsica mediterrània afegint a la sal la farigola, el romaní i l’orenga. Podeu jugar amb les proporcions de cadascuna i així veieu quina us agrada més.
Com fer-ho? El procediment és molt senzill i ben manual si voleu. En un morter disposeu una cullerada sopera de sal i hi aneu afegint, tot remenant i aixafant alhora les herbes que vulgueu. Poc a poc i aneu tastant fins trobar la barreja que us agradi més. També podeu fer la cata amb una torradeta amb oli i la vostra sal d’herbes. No hi ha una única recepta pel cas. La proporció de sal i d’herbes també l’heu de decidir, però aneu apuntant les proporcions perquè així quan li trobeu el punt podreu repetir l’aventura.

EL REGAL DEL RAMET DE LA SALUT NO POT FALTAR

A Itàlia hi ha el costum que quan es va a comprar la verdura i la fruita també es compra un bon ram d’herbes fresques per la cuina. No hi pot faltar la sàlvia, la farigola, l’orenga i l’alfàbrega quan és el temps. Aquí aquesta tradició no la tenim però des del Parc de les Olors estem convençuts que cal fer esforços per introduir-la.

Com podeu aplicar-les? Per a què es conservin fresques val la pena posar-les en el calaix de la nevera en una bossa de plàstic. Us aguantaran alguns dies, però si no les voleu fer servir de seguida poseu-lo a la cuina en un recipient a mode de ramet amb una mica d’aigua i aneu fent servir les herbes. Disposar d’unes fulles de sàlvia picadetes per a la carn, o bé unes branques de farigola i romaní per al rostit i el fonoll per al peix és tot un luxe que us podreu permetre, a més de fer-vos algunes infusions amb camamilla fresca i menta.

17 de maig 2020, CAIXA: SURT DEL DESCONFINAMENT AMB GARANTIES!

consciència i coneixement

El futur és vegetal i us convidem a compartir-lo.

Abans de res, agrair-vos el suport que durant aquestes setmanes que no hem pogut fer-vos abraçades, ni hem pogut fer activitats, hem rebut de molts de vosaltres, com veritables Amics del Parc de les Olors que sou.
Aquests dies he tornat a llegir el llibre de Stefano Mancuso: “El futur és vegetal”. Us el recomano. Fonamentalment, ell ens diu que els vegetals són éssers vius amb una intel·ligència molt complexa i difusa, el que els permet resoldre problemes amb molta eficiència. Ells per naturalesa sempre estan confinats, perquè no es poden moure i per això han hagut d’elaborar estratègies de supervivència basades en l’autosuficiència i en l’aprofitament dels recursos del seu medi .

La crisi sanitària que estem patint i la lliçó dels vegetals

Celebrem que la sanitat pública hagi sabut adaptar-se i entregar-se com ho ha fet per atendre l’atac del coronavirus covid-19, però l’atenció sanitària sobretot s’ha concentrat en recomanar mesures higièniques, distanciament social i una atenció als casos greus amb uns tractaments de vida o mort. La raó : frenar el contagi i evitar morts.

Però quina lliçó ens donen les plantes aplicable al moment actual?

Les plantes fan medicina preventiva i miren d’aprofitar els recursos del seu entorn per aconseguir-ho.

Les plantes treballen tan eficaçment com poden en autoprevenir-se les malalties. Ho fem així nosaltres?. Elles ho fan tot estimulant el seu sistema  immunològic amb l’autofabricació de potents principis actius antioxidants, terpens, polifenols.....un còctel complex i poderós que han anat sabent fer amb una certa especialització segons cada espècie i necessitat ambiental. . És tota una lliçó de medicina preventiva. Com podem fer això els humans? Com que som animals no en sabem tant de autofabricar-nos la nostra pròpia medicina, però està demostrat que riure, estimar, menjar sa i caminar pel bosc o pel Parc de les Olors, on inhalem aquests principis actius de manera concentrada per la forta presència de plantes medicinals que hi cultivem, i anar prenent infusions ( poden ser fredes) al llarg del dia és una bona estratègia per fer que el nostre organisme tingui una resposta immunitària apropiada a possibles infeccions.

Aquests dies de confinament hem hagut de ser més autosuficients en tot, a més de creatius. Hem vist com la gent aprenia a fer pa a casa perquè no hi havia ni un gram de farina al supermercat. Hem pogut descobrir el valor que té l’espai vital, tenir un jardí, o una terrassa. Tenir unes plantes que poder cuidar o poder fer un hortet. Nosaltres al Parc de les Olors, treballant de sol a sol ens hem sentit privilegiats. I com que ja anem camí del desconfinament , però ens cal estar alerta i cuidar-nos molt, us volem convidar a venir-nos a veure de seguida que pugueu. Perquè pugueu fer medecina preventiva us posem a la vostra disposició el Parc de les Olors del Serrat, un espai segur i saludable, tot un parc de salut per venir a sentir la gran lliçó de la intel·ligència vegetal.

Consulteu les activitats a l’agenda 

caixa setmanal SURT DEL DESCONFINAMENT AMB GARANTIES!

Caixa setmanal

SURT DEL DESCONFINAMENT AMB GARANTIES!

Preu: 39€ amb enviament gratuït

Comandes fins dimecres 20 de maig  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

caixa setmanal SURT DEL DESCONFINAMENT AMB GARANTIES!

CAIXA SETMANAL: SURT DEL DESCONFINAMENT AMB GARANTIES!

La caixa que us proposem contindrà :

 • 1 Visita guiada al Parc de les Olors del Serrat
 • 1 coixí terapèutic
 • 1 ungüent d’àrnica
 • 1 oli essencial de 10ml 100% pur de romaní
 • 1 infusió BIvote en bossetes.
 • 1 manat de rúcula
 • 1 manat de farigola florida
 • 1 ramet d’herbes culinàries i medicinals

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

CONSELLS I INFORMACIÓ SOBRE ELS PRODUCTES DE LA CISTELLA DE LA SETMANA

Un bon pla per celebrar el desconfinament: ENTRADA al Parc de les Olors
Sola o amb la companyia de la família, ara ens vindrà de gust poder sortir a un espai que ens aporti benestar, seguretat i salut. El Parc de les Olors del Serrat us obrirà les seves portes tan aviat sigui possible, en passar a la fase 1. L’entrada us dóna dret a passejar pel Parc i si voleu hi podreu fer picnic , nosaltres us podrem oferir una bona amanida de l’hort i la possibilitat que us colliu les herbes i els productes d’horta que vulgueu.

Pack per als dolors i les lesions musculars
Potser de fer exercici o potser de no fer-ne ens fan mal les articulacions, ens hem donat un cop o bé tenim una inflamació muscular. Aquesta setmana hem pensat en vosaltres i us recomanem especialment la combinació del nostre ungüent d’àrnica i el coixí terapèutic de lavanda i cereals.
L’Arnica montana és una flor d’alta muntanya que conté principis actius de molt alta eficàcia antiinflamatòria per als nostres teixits. En combinar-la amb hipèric i romaní aconseguim un ungüent molt efectiu. Això si ens va molt bé fer-nos un bon massatge i després aplicar-nos el coixí terapèutic calent que en dur diversitat de grans de cereals i un 30% de flor de lavanda ajuda a fer més efectiva l’acció antiinflamatòria i a més ens relaxa.
També us incloem l’oli essencial de romaní, perquè us ajudi a estimular el vostre organisme i especialment la circulació sanguínia. Us el podeu aplicar directament a la pell diluït amb una cullerada d’oli de calèndula o bé un altre oli o crema base.

Infusions llàgrimes de plata
Recentment l’empresa Bivote ens va proposar de fer-li una col·lecció d’infusions. Però havien de complir un requisit: calia que fossin fetes amb els brots tendres de les herbes que composen cada infusió, així podríem arribar a la qualitat que ells venen de te. L’anomenat “llàgrimes de plata”, fet amb els brots tendres del millor te. Us convidem a que feu l’experiència de tastar les nostres llàgrimes de plata de les nostres millors plantes medicinals mediterrànies.

La ruca o rúcula i la farigola estan esplendoroses i ens ajuden a desinfectar el nostre organisme.

Dues receptes de cuina :

• Amb la ruca podem fer un pesto boníssim tot esperant que arribin les alfàbregues.
En una batedora poseu unes quantes fulles de ruca, nous, oli d’oliva, sal o bé parmesà i una mica de pebre. Ho batem i apliquem a la pasta o bé en una amanida de patata bullida.
• Amb la farigola
Feu licor de farigola. En un pot de vidre d’un litre tallar la part superior del manat de farigola, tractant que sobretot hi caiguin les flors i les fulles més tendres, i cobrir el cul del pot. Omplir el recipient amb anisat o aiguardent dolç,tapar i xinxollar bé ( remenar-lo) i disposar el pot a sol i serena durant uns 40 dies. Cada dos dies xinxollar el pot i passat aquest temps de maceració colar el líquid i ja el podeu posar a la nevera i gaudir d’una copeta de licor de farigola.

consciència i coneixement

La pluja ens ha rentat les flors del saüc. i com que no podem treballar al camp perquè està xop, aprofitem per fer cava de saüc (Sambucus nigra)*.

Us passo la recepta:

Pas 1: Cal que agafeu les flors de saüc de bon matí, perquè és quan els llevats que conté la flor estan més actius.
Pas 2: Disposeu 15 ramells de flors o umbel·les per 5 litres d'aigua en un recipient ben net i si pot ser de vidre o bé d'acer inoxidable.
Pas 3: Afegiu sucre (800 grams per a 5 litres).Desfeu el sucre en 2 litres d'aigua i el suc d'una llimona a més de la pela de llimona a trossets. Afegiu-ho tot al recipient on són les flors.
Pas 4: Tapeu amb un drap de cotó o bé una gassa per a què pugui respirar però que no hi pugui entrar cap mosquit o brossa durant 3 dies a l'exterior (sol iserena).
Pas 5: Després de 3 dies de maceració , colar i disposar el líquid en una garrafa, si pot ser de vidre i només tapada amb una gassa i drapet de cotó fixat amb una goma, posar la garrafa a l'exterior per facilitar la fermentació durant 15 dies.
Pas 6: Envasar en ampolles amb tap de gasosa, perquè suporti bé la pressió del gas. Deixar-les reposar un mínim de 15 dies.
Pas 7:Ja podem fer la celebració del desconfinament obrint l'ampolla del cava de saüc poques hores abans haurem posat a la nevera. Cal tenir en compte que si esperem més d'un mes a obrir-la el cava pot ser que s'hagi tornat vinagre.

El saüc se l'anomena el bon arbre, Es plantava arrecerat a tocar de les masies perquè era una de les plantes que es consideraven més beneficioses i que tenia més aplicacions.De la fusta se'n feien instruments musicals i eines. De les flors se'n fa el cava i també es mengen com a postres dolços. A la vegada que s'apliquen bo i seques per a infusions, especialment amb virtuts desinfectants per als refredats.Dels seus fruits negres se'n fan melmelades...

11 de maig 2020, LA CAIXA DE SANT PONÇ

consciència i coneixement

L’Onze de maig és la festa de Sant Ponç, el patró dels herbolaris i dels apicultors.

Sant Ponç de Cimiez és un dels sants que ha gaudit de més popularitat en els estaments rurals de casa nostra i se l’identifica com a patró dels herbolaris i apicultors (....) i també especial advocat contra les plagues de puces i xinxes. “Es situa el seu martiri cap a l’any 258 a la població de Cimiez. El culte a Sant Ponç màrtir s’estengué, especialment a partir de l’any 937, a Montpellier, Fréjus i Digna. A no trigar, la devoció a Sant Ponç (o Sant Poní) també es propagà arreu de Catalunya, i amb tanta força, que, àdhuc, els pagesos i els frares a una de les herbes qualificades de “Santes” (atesa la seva eficàcia guaridora) li donaren el nom de Ramell de Sant Ponç i a una altra el nom de Poní-ol (herba de Sant Poní).

Segons Fra Valentí Serra, I per saber-ne més: http://www.calendariermita.cat/sant-pons-martir-i-lherba-de-sant-ponc/

Però la festa de Sant Ponç, com gairebé totes les festes tenen un origen pagà. Durant els mesos d’abril i maig floreix i es cull la major part de la flora útil medicinal. Motiu de festa grossa, perquè d’aquestes plantes en depenia poder guarir-se de molts malts. Era la base de la medecina tradicional, la que ara s’anomena fitoteràpia.

Quan floreixen les plantes es produeix el seu moment balsàmic, el curt període en què concentren el màxim percentatge d’essència. Per això des de l’abril , la tradició marca el divendres sant com un dels dies d’inici de la temporada de recol·lecció que normalment inaugura la farigola, una de les més primerenques, la sàlvia i la camamilla li van al darrere i després el poniol ( planta medicinal que rep precisament el seu nom de Sant Ponç), l’orenga, la sajolida, .....Si ara veniu al Parc de les Olors veureu la coincidència d’aquestes floracions i per això pels volts de Sant Ponç fem cada any la nostra festa de primavera a mode de festa major. Esperem que el proper any la puguem celebrar de nou.

El dia de Sant Ponç tenen llarga tradició de celebrar-se fires d’herbes i mel i d’altres productes relacionats amb les aplicacions de les herbes. La fira de Sant Ponç de la ciutat de Barcelona es celebra al barri del raval, al carrer Hospital, perquè des de l’edat mitjana en aquesta diada els recol·lectors de plantes medicinals les baixaven a vendre a l’Hospital de Sant Miquel i a l’Hospital de la Santa Creu.

compra salut salvem el camp

Caixa setmanal

LA CAIXA DE SANT PONÇ

Preu: 39€ amb enviament gratuït

Comandes fins dimecres 13 de maig  a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

caixa setmanal

CAIXA SETMANAL: LA CAIXA DE SANT PONÇ

La caixa que us proposem contindrà :

 • 1 ramell de Sant Ponç
 • 1 pot de mel de romaní
 • 1 paquet de 3 sopetes d'herbes toc de bosc
 • 1 ambientador d'alfàbrega
 • 1 ambientador de farigola blanca
 • 1 pastilla de sabó de mans i cos
 • 1 gel desinfectant 'CLIN'
 • 1 infusió "Bona tarda", amb Lemon gras
 • 1 calendari dels Pagesos 

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

experiències sensorials

El tresor del poniol i el ramell de Sant Ponç

El poniol simbolitza a les nostres terres el valor i l’eficiència medicinal de les plantes mediterrànies perquè gràcies a ella molts infants i també persones adultes salvaven les seves vides de les infeccions intestinals pròpies d’una època en que les aigües no eren potables i no es disposaven de sulfamides i antibiòtics per poder combatre-les, mitjançant les infusions de poniol. Per això mateix se la identifica amb Sant Ponç i li’n dóna el nom. Perquè en pugueu saber més a la caixa d’aquesta setmana us incloem el Calendari dels pagesos de 2020 perquè pugueu llegir l’article monogràfic sobre el Poniol que hi vam escriure (Calendari dels Pagesos 2020, pàg 30-31) i una ramet de la salut, a mode de Ramell de Sant Ponç , per seguir la tradició de la festa. Estarà format per les diferents herbes medicinals de més llarga tradició: camamilla, fonoll, poniol, menta i farigola.

La mel de romaní

Sant Ponç és el patró dels apicultors. Aquesta professió cada vegada es va complicant més perquè les abelles són insectes molt sensibles als canvis climàtics, depredadors com la vespa asiàtica .... Cada vegada és més difícil de trobar mel de romaní pura i especialment aquesta campanya del 2020 sembla que serà molt deficitària. La mel de romaní es la mel del hivern, perquè aquest arbust aromàtic justament floreix quan comença a fer fred. En canvi, la major part de plantes floreixen més aviat a la primavera. Per això els apicultors poden identificar perfectament quan és mel de romaní. A la caixa d’aquesta setmana us incloem un pot de mel de romaní ' CAl Portalè' del Parc de les Olors de Claverol situat a Claverol (Pallars Jusssà), tot un luxe.

Per desinfectar-nos amb garanties

No parem de rentar-nos les mans. Per fer-ho amb garanties i no perjudicar la pell us recomanem que feu servir sabons naturals fets amb una base d’oli de calèndula i lavanda, o bé el que us proposem en format gel. Tots dos us els proposem a la caixa d’aquesta setmana.

D’altra banda hi ha racons de casa nostra i també el cotxe que acumulen olors desagradables i possibles contaminacions. Us proposem uns ambientadors líquids vaporitzadors que ens permetran aromatitzar i desinfectar de manera immediata espais limitats. I com que comença la calor també ens poden servir per espantar mosques i mosquits.

Feu-vos un brou antioxidant en 6 minuts

Sovint al vespre ens ve de gust un sopar lleuger. Us aconsellem un plat fantàstic un brou d’herbes antioxidants que es fa amb el temps que ens faríem una infusió.
1) Poseu mig litre d’aigua a bullir.
2) Quan comenci a bullir hi submergim una bosseta del paquet sopeta toc de bosc. Tanqueu el foc i tapeu.
3) Deixeu infusionar uns 6-8 minuts. I destapeu. Tasteu per veure si està al punt de sal que voleu, si cal li afegiu un polsim de sal i ja us el podeu prendre com a brou.
4) També podeu fer servir aquest brou per fer una sopa amb pasta o bé com a brou saboritzant i sa per a un arròs o bé un estofat.

Una infusió suau i refrescant en base a l’herba llimona

L’herba llimona o lemon grass és una planta per a nosaltres exòtica, pròpia del sudest asiàtic on té llarga tradició d’ús a la cuina i com essència aromàtica. Al Parc de les Olors la tenim plantada i normalment cada any l’havíem de replantar perquè al hivern sens moria de fred. Però com que aquest any no ha fet gaire fred ha mantingut la seva vitalitat i ja torna a estar crescuda. Per això ens hem pogut permetre el luxe de fabricar ja la infusió Bona tarda que conté un bon percentatge de l’herba llimona i que ens ajudarà a prendre’ns les llargues tardes amb bon ànim. Us la podeu prendre calenta, però si en feu més del compte la podeu colar i guardar-la a la nevera i prendre-la a l’endemà ben fresqueta.

30 d'abril 2020, FESTA DE PRIMAVERA

consciència i coneixement
Aquesta setmana havíem previst de fer la Festa de Primavera al Parc de les Olors. En aquest període és quan ja tenim a punt la major part del planter de Plantes Aromàtiques i Medicinals que reproduïm a la Central de la Xarxa, al Parc de les Olors del Serrat (Santa Eulàlia de Ronçana). No podem fer la festa al parc però us proposem que la feu a casa vostra introduint-vos en el món de les Lippies. Direu què és això?
LA REVOLUCIÓ DE L'AROMATERÀPIA , UNA MANERA SENZILLA I SANA DE MILLORAR LA NOSTRA SALUT AMB ELS OLIS ESSENCIALS.. Unes gotetes d'oli essencial de lavanda al coixí ens facilitarà poder dormir plàcidament, però el mateix oli de lavanda ens servirà per a les cremades. Si ens freguem la planta dels peus amb unes gotes d'oli essencial de menta notarem que al cap d'uns minuts el gust de menta ens arribarà a la boca, perquè els olis essencials són molt potents. Les plantes utilitzen l'energia del sol i la combinen amb els elements químics de l'aigua, la terra i l'aire per crear els COVS (Compostos ôrgànics Volàtils) biogenètic, que es concentren en el moment que els destil·lem i aconseguim separar l'essència.

LA REVOLUCIÓ DE L'AROMATERÀPIA , UNA MANERA SENZILLA I SANA DE MILLORAR LA NOSTRA SALUT AMB ELS OLIS ESSENCIALS.

Unes gotetes d'oli essencial de lavanda al coixí ens facilitarà poder dormir plàcidament, però el mateix oli de lavanda ens servirà per a les cremades. Si ens freguem la planta dels peus amb unes gotes d'oli essencial de menta notarem que al cap d'uns minuts el gust de menta ens arribarà a la boca, perquè els olis essencials són molt potents. Les plantes utilitzen l'energia del sol i la combinen amb els elements químics de l'aigua, la terra i l'aire per crear els COVS (Compostos ôrgànics Volàtils) biogenètic, que es concentren en el moment que els destil·lem i aconseguim separar l'essència.
Des del Parc de les Olors hem publicat el primer llibre d'aromateràpia en català, un quadern pràctic perquè tothom pugui introduir-se en l'ús dels olis essencials. I això ho hem fet perquè hem aconseguit produir en col·laboració amb els membres de la nostra Xarxa els nostres propis olis essencials 100% purs i ecològics.
Sovint en el mercat es troben olis essencials diluits i fins i tot ens poden vendre olis essencials sintètics. Per això a les nostres etiquetes destaquem i garantim que procedeixen de plantes ecològiques i són 100% purs.
Aquesta setmana a la caixa setmanal del Parc de les Olors hi trobareu el Pack aromateràpia amb un 25% de descompte . No us el perdeu!!!

LA LIPPIA CITRIODORA I LA LIPPIA DULCIS

El gènere Lippia està format per unes 500 espècies de la família de les Verbenàcies. Una de les plantes d’aquest gènere més difosa és la Marialluïsa (anomenada científicament com a Aloysia o Lippia citriodora), però aquesta setmana també us en vull presentar una altra molt curiosa: El sucre dels asteques , o com l’anomenaven ells Tzonpelic xihueitl, és a dir herba dolça (Lippia o Phyla dulcis ). Amb la compra de la caixa setmanal, rebreu un test de cadascuna d’aquestes plantes.

LA LIPPIA DULCIS, L’ALTRA HERBA DOLÇA.

En els darrers anys hem anat coneixent l’estèvia, com una planta edulcorant natural i medicinal. Se’ns feia estrany agafar una fulla i al mastegar-la descobrir una dolçor intensa, amb un toc de gust a regalèssia. I pensàvem que només hi havia una planta dolça. Doncs no, aquesta setmana podreu descobrir que n’hi ha una altra: la Lippia dulcis, que anomenem sucre dels asteques perquè eren ells el que li van reconèixer més propietats i la feien servir com a edulcorant, però de fet és una planta que creix espontàniament als llocs humits, a mitja ombra i s’estén fent un tapís de fulles verdes i flors blanquetes diminutes. Té propietats medicinals sobretot pel seu alt percentatge de hernandulcina, amb comprovada acció balsàmica, per tant es recomana en afeccions bronquials. No us perdeu l’experiència de posar-vos a la boca una fulleta i notar la seva dolçor que molta gent considera més agradable que la de l’estèvia. I ajudeu-nos a difondre aquesta planta tan curiosa com a poc coneguda.
Consells per al seu cultiu

Us recomanem que la trasplanteu en un test més gran, que pugueu entrar a dins de casa quan arribi el hivern, perquè sinó fàcilment se us morirà.

L’ATRACTIU AROMA DE LA MARIALLUÏSA IDEAL PER FER UNES BONES INFUSIONS FREDES.

De les moltes espècies que oloren els visitants quan venen al Parc de les Olors, la que acostuma a ser una de les més valorades és la Maria Lluïsa (Lippia citriodora). Aquesta espècie originària de Perú i Xile, ens va arribar a Europa per encàrrec reial i porta el nom de la princesa espanyola a qui el rei va voler dedicar la planta que feia més bona olor del món ( quan vingueu al Parc de les Olors ja us explicaré la història d’amor amb més detall). La seva olor cítrica ens remet a les terres humides i caloroses d’on prové. Per això se’ns ha adaptat amb dificultats al clima mediterrani, tot convertint-se en un arbust que acostuma a perdre la fulla al hivern. Això si , si li fem una bona poda quan perd la fulla i protegim les seves arrels perquè no li arribi el glaç, a la primavera tornarà a brotar. Aquest cicle el pot reproduir durant una anys, però és força freqüent que al cap d’unes quantes primaveres ens abandoni. Per això cada any preveiem tenir a disposició dels visitants una planta de Maria Lluïsa per poder reposar la que se’ls ha mort. Aquest any us la volem fer arribar a casa vostra ja que no la podeu venir a buscar i elles ja tenen ganes de créixer fora del confinament d’un test petit. Adopteu-la amb molt carinyo!.

Consells per al seu cultiu

Cal que , tant aviat us sigui possible la trasplanteu a un test més gran. La terra convé que sigui rica en matèria orgànica però procureu que tingui un bon drenatge. Una vegada trasplantada cal regar-la regularment i si pot ser no la poseu a ple sol, a mitja ombra i sense deixar que s’assequi la terra. El primer hivern, com que encara serà joveneta busqueu-li un lloc arrecerat i ja veureu com us ho agrairà amb un creixement ràpid , de manera que ben aviat ja podreu anar-li tallant branquetes per fer-vos infusions.

Les propietats de la Maria Lluïsa no són molt rellevants, una planta que afavoreix la digestió, però a les infusions hi dóna una matís de suavitat molt valorat. Aquesta setmana us enviem una infusió de tocs cítrics, on la marialluïsa i l’herba llimona (Lemon grass) hi predominen, acompanyades d’un toc de fonoll i una polsim d’estèvia per fer l’experiència una mica més rodona i dolceta. Ideal per prendre-se-la freda ara que ve la calor.

L’ASTÈNIA PRIMAVERAL I EL MOMENT DE POSAR LES INFUSIONS A LA NEVERA

Ara que arriba la calor us recomanem que us feu addictes de les infusions fredes. Només cal que feu bullir 1 litre d’aigua, poseu 4 cullerades soperes de les herbes per fer infusió en la tetera i les escaldeu amb l’aigua quan comença a bullir. Tapeu de seguida i deixeu reposar 4-5 minuts. Coleu i disposeu del líquid en una ampolla de vidre a la nevera tan aviat s’hagi refredat.

A la caixa de la setmana us recomanem dues infusions ideals per fer front a l’astènia primaveral i començar a refrescar-nos amb unes gustoses infusions medicinals.

La infusió ACTIVA’T per a l’astènia primaveral al matí

Feu-vos la infusió ACTIVA’T per anar-la prenent al llarg del matí. Us la podeu fer la nit anterior tot posant quatre cullerades de postre de la barreja activa’t ben plenes en una tetera. Escaldeu les herbes amb un litre d’aigua bullint, tapeu i deixeu reposar una 5 minuts. Ompliu una ampolla amb la infusió colada i deixeu-la refredar durant la nit, al matí en dejú preneu-ne un got i després guardeu la resta a la nevera. I aneu bevent al llarg del matí. Fareu una bona doble feina, us ajudarà a activar-vos i alhora us ajudarà a fer neteja del vostre organisme.

La infusió MARIALLUÏSA per refrescar-nos i relaxar-nos cap a la tarda.

El mateix procediment que hem fet amb la infusió anterior ho podem fer amb la infusió de Marialluïsa. Ens facilita la digestió i ens equilibra l’organisme en la segona part del dia de manera que entre una i altra ens garantirem beure uns dos litres d’aigua amb un gust agradable i alhora amb una aportació de principis antioxidants molt necessaris en els temps de confinament que estem vivint.

compra salut salvem el camp

Caixa setmanal

FESTA DE PRIMAVERA
Vols conèixer el món de les Lippies, iniciar-te en el món de l’aromateràpia i fer-te infusions fresquetes per vèncer l’astènia primaveral i la calor?

 Preu: 39€ amb enviament gratuït

(el preu del kit aromateràpia està valorat en 39€ a la nostra botiga on-line, amb la caixa setmanal us el oferim amb un 25 % de descompte).

Comandes fins dimecres 6 de maig  d'abril a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

caixa setmanal

CAIXA SETMANAL: Festa de primavera

La caixa que us proposem contindrà :

 • 1 infusió de Marialluïsa per fer-vos una infusió ben refrescant.
 • 1 infusió Activa’t per vèncer l’astènia primaveral i depurar el nostre organisme
 • 1 Llibre d’aromateràpia . “Quadern d’aromateràpia : 10 experiències i moltes recpetes per millorar la nostra vida amb els olis essencials”
 • 1 oli essencial eco 100% pur de 10 ml de menta (Mentha piperita)
 • 1 oli essencial eco 100% pur d’arbre del te (Malaleuca alternifolia)
 • 1 oli essencial eco 100% pur de farigola blanca (Thymus mastichina)
 • 1 oli essencial eco 100% pur de lavanda (Lavanda latifolia)
 • 1 Planta de Marialluïsa eco (Lippia citriodora) en test.
 • 1 Planta del sucre dels asteques eco (Lippia dulcis) en test

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

experiències sensorials

L’experiència que us proposem aquesta setmana és que us endinseu en la pràctica de l’aromateràpia. Com que no podeu venir a fer el taller al propi parc us acostem les eines per fer-lo a casa vostra amb el kit bàsic: el quadern i 4 olis essencials.

1) El quadern d’aromateràpia : 10 experiències i moltes receptes per millorar la vostra vida amb els olis essencials.

2) 4 olis essencials ecològics bàsics:

- 1 ampolleta de 10 ml d’oli essencial de MENTA eco.
- 1 ampolleta de 10 ml d’oli essencial de LAVANDA (Lavandula latifolia)eco.
- 1 ampolleta de 10 ml. d’oli essencial de FARIGOLA BLANCA (Thymus mastichina)eco
- 1 ampolleta de 10 ml d’oli essencial de l’ARBRE DEL TE (Malaleuca alternifolia) eco.

(el preu del kit aromateràpia està valorat en 39€ a la nostra botiga on-line amb la caixa setmanal us el facilitem amb un 25 % de descompte).

 23 d'abril 2020, Sant Jordi, LES FLORS I LES OLORS ESPECIAL DIA DE LA MARE

El dia de la mare homenatja la maternitat i potser per això aquesta festa l’any 1965 es traslladà oficialment al primer diumenge de maig, el mes de les flors: El període explosiu de la reproducció.  La floració és el mecanisme de reproducció que fan servir la major part de les plantes. De les més de 350.000 espècies de plantes que es coneixen, cap a 260.000 fan flor.

consciència i coneixement

Al Parc de les Olors del Serrat ara coincideixen diverses floracions: Les primeres roses del nostre jove roserar , la floració gaire permanent del oceà de calèndules amb el seu tapís floral groc-taronja, la de la camamilla amb un llençol blanc amb els seus milers de floretes. També el poms grocs del glast (Isatis tinctoria)que s’aixequen imponents recordant-nos que és una espècie parenta del bròquil , mentre la petita flor de la farigola més a prop de terra dibuixa un tapís lilós que la fa ben vistosa. I no cal dir que el lila preciós de la sàlvia ens impacta. Però tampoc ens oblidarem de la blancor de la flor del saüc, primerenca aquest any potser perquè no ha estat un hivern gaire fred.

 

Com que ens sap molt greu no poder-lo compartir amb vosaltres en directe, us n’enviem un tast amb el video següent.

Al Parc de les Olors del Serrat ara coincideixen diverses floracions

compra salut salvem el camp

Caixa setmanal

 Preu: 39€ amb enviament gratuït

Comandes fins dimecres 29 d'abril a les 12h. Les comandes es preparen i s’envien entre dimarts i dimecres i les rebreu dijous o divendres a casa vostra.

(Si pagueu per transferència envieu el comprobant a serrat@parcdelesolors.com per tal d'agilitzar l'enviament)

caixa setmanal

CAIXA SETMANAL , especial dia de la mare:

La caixa que us proposem contindrà :

 • 1 oli de calèndula amb un ramet de flors de calèndula
 • 1 medalló ambientador de lavanda amb un ram assecat de flor de lavanda.
 • 1 caixeta de sopetes depur, amb un ram de farigola florida
 • 1 infusió “Adéu estrés” per facilitar el descans nocturn amb un ram de tarongina.
 • 1 caixa de pòls d’estèvia per endolcir les nostres infusions i pastissos d’una manera ben sana amb dues plantetes d’estèvia perquè les pugueu fer créixer a casa vostra.
 • 1 Colònia Tulasi, amb aroma fresca d’alfàbrega , per preparar-nos contra els mosquits estiuencs amb un planter d’alfàbrega

Regal experiència:

 • Manat de camamilla, menta i fonoll per fer-vos una infusió digestiva
 • Un full de recomanacions per fer-vos les infusions amb herbes fresques
 • Póster Il·lustrat amb dibuixos d'aquarel·les d'herbes, de la Pilar Comes

 

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

experiències sensorials

Alguna vegada us heu fet infusions amb les herbes en fresc ? Les plantes quan floreixen i acabades de collir és quan es troben en el seu moment balsàmic, això vol dir que és quan concentren el percentatge més alt de principis actius. A més quan s’assequen perden el seu toc herbal i fresc que ens remet a una natura viva.

Per fer una bona infusió amb planta fresca us recomanem:

1) Escalfar l’aigua mineral (no fer servir aigua de la xarxa) fins arribar el punt d’ebullició.
2) Mentre s’escalfa l’aigua ,disposar les branquetes de planta fresca amb que volem fer la infusió en una tetera o bé a la mateixa tassa. Tingueu en compte que en fresc ens cal posar el doble de planta que si ho féssim en sec. Si per una infusió de 250 ml apliquem uns 3 gr de herba seca, en el cas de la planta en verd hem de comptar amb uns 6 gr. Aproximadament serà unes tres o 4 branquetes .
3) Escaldar les branquetes amb l’aigua bullint.
4) Tapar de seguida la tetera o la tassa, perquè els principis actius i aromes de les herbes no es volatilitzin.
5) Deixar infusionar uns 3-4 minuts
6) Retirar les branquetes i tornar a tapar fins que tingui la temperatura ideal per prendre-la.
7) Si voleu endolcir una mica la infusió us recomanem que no hi afegiu ni sucre ni mel, perquè aquests edulcorants interactuen amb les propietats de les plantes i els resten principis medicinals. Si voleu endolcir la infusió us recomanem que ho feu tot afegint unes fulletes d’estèvia.

En el pack de la setmana hi teniu 2 plantetes. O bé ho podeu fer amb la pols d’estèvia natural que també hi ha a la caixa de productes. Aquesta setmana us regalem un pack experiència perquè pugueu gaudir de l’experiència de fer-vos infusions amb plantes fresques. Per això a la caixa d’aquesta setmana us afegirem el següent regal:

- Manat de camamilla, menta i fonoll per fer-vos una infusió digestiva .
- Un full de recomanacions per fer-vos les infusions amb herbes fresques
- Póster Il·lustrat amb dibuixos d'aquarel·les d'herbes, de la Pilar Comes  

14 d'abril 2020. El patrimoni de les lavandes

consciència i coneixement
 • ELS EMBOLICS ENTORN EL NOM LAVANDA

Les nostres visites sovint ens pregunten: La lavanda és l’espígol?

I llavors els expliquem :

El nom Lavanda fa referència al gènere Lavandula format per diferents espècies. Només a la Península Ibèrica hi ha 8 espècies espontànies, de les quals es cultiven pel seu interès comercial 4:

La lavandula angustifolia que és l’espígol: correspon a la lavanda fina o lavanda de muntanya, creix a partir dels 600m fins als 2000m d’alçària o altitud.

La lavandula latifolia que li diem barballó , és l’espècie que creix a la terra baixa des del nivell del mar, fins a alçàries on pot conviure amb l’espígol i fins i tot hibridar-se.

La Lavandula stoechas que l’anomenem popularment cap d’ase, la lavanda que creix en terrenys més aviat àcids i que té una flor amb uns pètals verticals ben característics.

I el lavandí o Lavandula x intermedia , que és l’híbrid de l’espígol i el barballó. Com tot híbrid és molt potent i de gran envergadura.

Per a més informació us recomanem la lectura del llibre “El món de les lavandes” que s’adjunta a la caixa de la setmana.

 • COM CULTIVAR LA LAVANDA

Les lavandes són arbustos adaptats al clima mediterrani, sec i solejat a l’estiu. El planter encara que petit, necessita que el posem en una terra més aviat sorrenca, que dreni bé i en regar-lo, tenir en compte que no convé mullar-li les fulles i menys regar-la a ple sol. Els arbustos mediterranis tenen arrels molt potents i fondes, per tant veureu que en pocs mesos pot ser que saturi el contenidor on l’haureu plantat. No cal abonar-la gaire, amb un cop a l’any n’hi haurà prou i caldrà fer-ho afegint adob orgànic ben madurat, és a dir compost en el moment que fem el trasplantament.

compra salut salvem el camp
cistella setmanal

La caixa que us proposem contindrà:

 • 1 Pack amanida amb flors : un manat de rúcula+ 1 enciam+ flors i fulles de caputxina
 • 1 kg de faves
 • 1 infusió “Adéu estrés”, una barreja de tarongina amb lavanda per rebaixar l’estrés del confinament.
 • 12 Plàntules de lavanda: 4 Cap d’ase ( Lavanda stoechas), 4 lavandins ( L.  angustifolia x grosso)i 4 lavanda fina (L. Angustifolia “alim”).
 • 1 crema hidratant de mans i cos amb oli essencial de lavanda

Regal experiència:

 • Llibre “El món de les lavandes”
 • 1 bossa amb dos rams de flor de lavanda secs, per a què pugueu engrunar la flor i fer-vos bossetes d’olor per al armaris o altres aplicacions.

(comandes fins al 21 d’abril a les 14hs)

Hi podeu afegir els productes que vulgueu de la nostra botiga on-line.

experiències sensorials

PER A QUÈ ENS SERVEIX LA LAVANDA I QUÈ PODEM FER AMB ELS RAMS QUE US REGALEM A LA CAIXA DE LA SETMANA?

La lavanda té propietats desinfectants i relaxants. La seva essència es concentra en els capítols florals, és a dir a la part on la planta guarda la llavor.  I a més la seva essència té un aroma molt agradable. Per això el seu oli essencial s’aplica en aromateràpia, en els perfums i en molts productes de neteja i d’ambientació.

Amb els dos rams de lavanda que us enviem podeu fer diferents aplicacions :

 • Desgranem la lavanda, tot separant els capítols florals de la tija.
 • Amb la grana de la lavanda en podem fer diferents productes:
  1. Saquets d’olor per als armaris.
  2. Colònia de lavanda: Macerem les granes de lavanda en un pot de vidre on hi afegim alcohol, al cap d’uns 30-40 dies, colem l’alcohol i li afegim aigua destil·lada a poc a poc, fins que veguem que comença a perdre transparència.
  3. Coixí terapèutic: Barregem les granes de lavanda amb altres grans que tinguem a casa (arròs, blat, lli,.....) i omplim un coixí llarguet que l’escalfarem al microones uns dos minuts i ens servirà com a coixí terapèutic per als dolors d’esquena, cervicals o dels genolls.

7 d'abril 2020. El patrimoni de les farigoles

consciència i coneixement

La Farigola floreix un cop a l’any, durant el mes d’abril. La tradició era anar-la a collir el divendres sant al bosc. Com que aquest any serà difícil que ho pugueu fer, el Parc de les Olors us la fa arribar a casa vostra.  Ja estem fent els manats per a vosaltres.

Idees al voltant de la farigola:

 • De farigoles n’hi ha més de 150 espècies al món, només a la Península Ibèrica en tenim més de 30 i multitud de quimiotips. Però la més abundant és el Thymus vulgaris. Al Parc de les Olors mirem de valoritzar-ne altres de molt interessants com la farigola blanca (Thymus mastichina), Farigola vermella(Thymus zygis) o bé la farigola capitada (Thymus capitata).....
 • La farigola és una espècie aromàtica mediterrània molt desinfectant perquè conté molt thymol ((2-isopropil-5-metilfenol), aquest compost també té propietats fungicides.
 • La farigola ja la feien servir els antics egipcis per conservar aliments i també en els rituals funeraris per mantenir les mòmies en bon estat de conservació.
 • RECEPTA : La sopa de farigola és un plat senzill i molt bo per a la salut. Es tracta d’una sopa escaldada. Això vol dir que hem de fer una infusió de farigola ben concentrada i aquest brou el tirem pel damunt d’una torrada amb una mica de sal i un bon raig d’oli d’oliva. És ideal que la prenguem per sopar un cop a la setmana. Així mantindrem el nostre organisme ben desinfectat, i especialment el nostre colon.
 • LICOR DE FARIGOLA: Si volem fer un licor de farigola el millor és tallar les floretes i posar-les a macerar en aiguardent. Com si féssim una ratafia, però només amb flors de farigola. 40 dies a sol i serena i xinxollar, vaja, moure la garrafeta perquè la maceració es vagi fent bé. En acabar la maceració, l’aiguardent s’haurà tornat fosc, caldrà colar-lo i si el trobem fort de gust caldrà afegir-li una mica d’aiguardent o bé anís.
experiències sensorials

Cistella setmanal  (comandes fins al 15 d'abril a les 14hs).
 Preu: 30€ amb enviament gratuït

 • 1 safata planter (32 u) 8 espècies diferents
 • 1 bon manat de farigola florida
 • Barreja llegum i peix
 • 1 kg faves
 • 2 enciams
 • 1 colònia farigola blanca

Regal experiència:

1 llibret herbes a la cuina
1 manat d’herbes aromàtiques

(comandes fins al 15 d’abril a les 14hs)

CISTELLA:

 • Qui diu que aquest any no podem fer el nostre hortet i/o jardí aromàtic? Us proposem una safata de planter, 32 unitats. 8 espècies diferents :
 • tomàquets, cebollí, sajolida, menta herba bona, farigola ibèrica, alfàbrega, calèndula i marduix.

(Planter ecològic de les nostres pròpies llavors i plantes mare)

 • Feu servir les herbes fresques a la cuina? Cuinar i fer-nos infusions amb les herbes fresques és tota una experiència de gustos exquisits. Us facilitarem un manat d’herbes per la cuina amb el llibret de consells i receptes per fer-les servir.

 

 • Un bon manat de farigola florida perquè en tingueu per tot l’any. Us arribarà florida i preciosa, però com que en tindreu molta, després de fer-vos una bona sopa de farigola i fabricar-vos un bon licoret, la podeu deixar fins que s’assequi i llavors guardar-la en una bossa de paper per tenir farigola per cuinar.

 

 • Una caixeta de barreja condiment per la cuina, especialment indicat per als llegums i el peix.

 

 • És temps de faves, i s’ha d’aprofitar. Us en posarem 1 kg, Triar les faves i cuinar-les és un bon entreteniment pels temps de confinament. La fava és una lleguminosa molt aconsellable, us suggerim que consulteu el link següent: https://etselquemenges.cat/rebost/faves.

 

 • Els enciams estan a punt: Us en posarem 2 unitats, acabats de collir.

 

 • I finalment, com que ben segur que ens cal sentir el nostre entorn i el nostre cos ben desinfectat, us afegirem a la cistella una colònia de farigola blanca.

Si hi voleu afegir algun producte més, només cal que consulteu la botiga on-line.

 

experiències sensorials
ramet de la salut

Us proposem que us apliqueu a cuinar amb les herbes i us les enviem fresques juntament amb un llibret explicatiu.

31 de març 2020. El romaní ens fa VALENTS!!

Sou conscients que prenem molt te verd perquè conté molts antioxidants i ens estimula, quan és una planta que ve de milers de quilòmetres enllà , mentre nosaltres tenim el romaní que té unes propietats semblants o millors i a més ens ajuda a millorar el nostre paisatge mediterrani?

EL ROMANÍ ENS FA VALENTS!!

Ara més que mai ens cal ser valents, hem de resistir amb coratge i amb les idees clares. A tot això ens ajudarà prendre una infusió de romaní cada matí en dejú, com ho feien els guerrers romans, abans d’entrar en combat. Perquè el romaní com que conté càmfora, ens estimula la circulació sanguínia i ens ajuda a netejar el fetge i a més té força antioxidants.
Però el romaní és molt més que una planta aromàtica amb propietats desinfectants , estimulants i amb multitud d’aplicacions a la cosmètica i a l’alimentació . És l’arbust mediterrani més fort que hi ha per ajudar-nos a evitar l’erosió dels terrenys amb forts pendents. L’arrel del romaní i les seves tiges són tan potents que fa una veritable paret de contenció de l’erosió que poden provocar les intenses i concentrades pluges mediterrànies. El seu valor ambiental és incomparable si a més hi afegim que és un excel·lent reserva de nèctar per a les abelles al hivern, quan pràcticament no hi ha altres flors a la seva disposició.

 

Ara més que mai ens cal ser valents, hem de resistir amb coratge i amb les idees clares. A tot això ens ajudarà prendre una infusió de romaní cada matí en dejú, com ho feien els guerrers romans, abans d’entrar en combat. Perquè el romaní com que conté càmfora, ens estimula la circulació sanguínia i ens ajuda a netejar el fetge i a més té força antioxidants.

AL PARC DE LES OLORS DEL SERRAT ESTEM VALORITZANT EL ROMANÍ DE LA VALL DEL TENES

Tal i com passa amb els vins, les plantes aromàtiques i medicinals s’adapten a cada lloc i arriben a desenvolupar perfils o quimiotips diferenciats. A les nostres terres en tenim molts per descobrir.
Vam escollir el romaní com a planta emblemàtica del nostre Parc de les Olors del Serrat perquè a la Vall del Tenes aquest arbust mediterrani hi creix amb abundància i mostra una gran vitalitat, fins i tot hem pogut reconèixer un quimiotip propi. És un arbust molt vigorós i amb un alt nivell de supervivència a nivell de cultiu, molt millor que el que es comercialitza normalment. Ara ens falta analitzar-ne l’oli essencial per conèixer la seva especificitat química. En aquesta vitalitat suposem que hi fa molt que la nostra vall estigui orientada cap a mar, de manera que la brisa de la marinada hi arriba sense dificultats. Per altra banda, tant les terres de conreu abandonades com els reiterats focs forestals han proporcionat al romaní l’espai idoni per desenvolupar-s’hi.

D’on ve el seu nom?

L’etimologia del nom romaní (Rosmarinus officinalis) ens remet a rosada i a mar, probablement perquè és una planta que no se n’allunya gaire, malgrat que, excepcionalment, se’n puguin veure exemplars lluny del litoral.  Però si en considerem l’arrel grega de la paraula pot voler dir arbust aromàtic (“rhops” “myrinus”).

On guarda les seves propietats el romaní?
La potència medicinal del romaní es troba en les seves fulles i flors. És una dels pocs arbustos mediterranis que floreix al hivern. Les plantes floreixen quan s’estressen i adverteixen el perill de no poder-se reproduir. Per això deduïm que el romaní és fredolic. Quan arriba la primera onada de fred, el romaní comença a florir. Per això els apicultors poden saber que la seva mel és de romaní, ja que
quan aquest floreix molt poques plantes ho fan. Tot i que, en qualsevol moment de l’any podem tenir la sort de trobar alguna flor de romaní, tal i com recull el rodolí popular:

“Flor de romaní i noies per casar, tot l’any n’hi ha”.

10 rodolins i 10 propietats del romaní .

“Una bona ensumada de romaní de bon matí”

La manera més senzilla de rebre els beneficis del romaní és senzillament prement les seves fulles amb les nostres mans i immediatament posar-nos les mans davant del nas i fent unes quantes inspiracions profundes. Notareu la fortor àcida i molt penetrant de la càmfora, un dels components bàsics de l’essència de romaní. La seva olor ens remet a un bosc sec ple de pins i alzines.

“La bosseta de romaní a l’armari però no al coixí”

El contingut de càmfora del romaní fa que sigui un excel·lent substitutiu deles boles que es compren perquè no s’arni la roba. També ens pot anar bé tenir-lo a mà, quan estudiem o bé ens hem de concentrar molt. Però no va bé que ens  posem la bosseta de romaní sota el coixí perquè com que és estimulant potser que no ens deixi dormir.

“Si cremem romaní el verí farem fugir”

Si tenim una llar de foc podem cremar els branquillons del romaní per encendre el foc i de passada aromatitzarem i desinfectarem l’ambient. Si tenim oli essencial de romaní en podem tirar algunes gotes a l’humificador o ambientador.

“Colònia d’espígol, sàlvia i romaní al marit fa reeixir”

Al romaní se li han atribuït propietats afrodisíaques, especialment per als homes. Ho podeu provar tot barrejant tres parts de romaní, per dues de lavanda i una de sàlvia en una barreja al 50% d’aigua i alcohol, obé fent-vos un bon massatge amb oli de romaní i a veure si hi ha sort !!!

“Per dir bon dia a la vida una tassa d’aigua de romaní cada dia”

Si sou dels qui no us agraden les infusions perquè us molesta el gust de l’herba, llavors podeu rebre els beneficis del romaní fent el següent: en comptes de prendre un got d’aigua només llevar-vos, podeu beure l’aigua on, la nit abans, hi heu deixat macerar en fred unes quantesflors de romaní. Si coleu l’aigua, us la prendreu sense pràcticament notar cap regust d’herba, però heu de treure el calze de les flors perquè si no amarguejarà.

“Una infusió de romaní, però que sigui  en dejú i cada dia”

L’acció terapèutica de les herbes medicinals no s’aconsegueix en un sol dia. La tradició ens diu que, com a mínim, hem de fer una novena, és a dir que durant 9 dies hem de prendre una infusió de romaní. El romaní ens activarà l’organisme, perquè estimularà la nostra circulació sangínia i ens netejarà el fetge.

Infusió:

Poseu l’herba -fresca o una cullerada sopera de fulles seques en una tetera i llavors hi afegiu l’aigua bullint, ho tapeu de seguida i ho deixeu reposar uns 5 minuts. Finalment, ho coleu i us ho beveu. No ho feu de cop, sinó tranquil·lament, en petits glops. Com que el gust del romaní no és gaire agradable hi podeu posar un polsim d’estèvia en pols per endolcir l’experiència.

“A la carn als ous  i a les patates el romaní els encanta”

El romaní és un condiment amb un gran paper a la cuina catalana tradicional, sobretot acompanyant plats de carn, tant a la brasa com estofats. Quan falta poc per acabar la cocció de la carn, hi dóna molt bon gust afegir-hi una branqueta de romaní.

A més, els seus antioxidants i desinfectants faran que digerim millor la carn i ens perjudiquin menys els greixos. Però si voleu saber de què és capaç la nostra humil planta

emblemàtica, el millor és comprovar-ho en una simple patata bullida: afegint-li una picada de sal i romaní, barrejada amb un bon raig d’oli d’oliva i una mica de polsim de pebre negre,  es transforma en una delícia gastronòmica.

 

“L’esperit de romaní, el dolor prest fa fugir”

Poques coses hi ha al món tan plaents –i curatives– com els massatges. Però això ho sabem ara, perquè abans el màxim que gosàvem fer eren fregues, sobretot en cas de dolor localitzat.

Doncs bé: el romaní, macerat en alcohol o en oli, n’és un ingredient molt valuós.

Oli de massatge de romaní per al dolor:

amb alcohol fem macerar fulles de romaní i  flors d’espígol prèviament assecades, a parts iguals, durant 40 dies i 40 nits a sol i serena, en un pot de vidre fosc ben tapat. Passat aquest temps, filtrarem el líquid i ens en farem fregues, dos o tres cops al dia, allí on tinguem dolor. Cal que l’aneu xinxolant  o movent cada dos dies.

 

“Un bon massatge amb oli de romaní la pell i la sang ens fa rejovenir”

Si en lloc de la planta disposeu de l’essència, les proporcions per diluir-la en olis per fer massatges és d’una a tres gotes d’essència pura en 100 gotes d’oli bàsic (ve a ser una cullerada sopera). Es pot fer el mateix barrejant l’oli essencial en una emulsió o crema neutra, sense aroma, en idèntica proporció que en el cas anterior.

 

“El xampú de romaní el cabell fa enfortir”

L’essència de romaní està comprovat que va molt bé per al cabell. L’enforteix, fins i tot sembla que en facilita el naixement, treu la caspa i les picors i va molt bé per reequilibrar la grassa del cabell. Podem comprar un xampú neutre i afegir-hi unes gotes d’oli essencial, o bé, encara millor, podeu comprar el xampú de romaní, farigola i menta del Parc de les Olors.

I una recepta senzilla i deliciosa: OUS FERRATS AMB ROMANÍ

Abans de res ens cal tenir uns ous de gallines pica femers de garantia, un bon oli d’oliva verge extra i fulles de romaní, tant és que siguin fresques o bé seques.

Posem la paella amb l’oli i quan aquest sigui calent li tirem els ous i al seu damunt fulles de romaní i un xic de sal gruixuda. A continuació amb una cullera anem tirant l’oli de la paella ben calent per sobre dels ous. Així les fulles de romaní quedaran cruixents i deixaran anar la seva essència a l’oli i als ous.

Només ens queda agafar una bona llesca de pa de pagès i anar sucant el pa als ous, tot menjant-nos també les fulles de romaní. El romaní ens aportarà antioxidants i farà que el nostre excés gastronòmic no sigui tan greu.

SALUT I BONS ALIMENTS

Les verdures ecològiques són font de salut, especialment si són acabades de collir. Cal tenir en compte que cada hora que passa des de que es cull un enciam o qualsevol altre vegetal fins arribar a la nostra boca suposa una pèrdua de valors nutritius. Per això és tan important disposar de verdures i fruites que vagin del camp a la nostra taula en les menys hores possibles. Ara que no us podeu acostar al Parc de les Olors a collir i menjar de seguida el que cultivem, us ho volem fer arribar a casa vostra en poques hores. Ens  podeu fer la comanda quan vulgueu però nosaltres us l’enviarem de manera que no hagin passat 24 h des que vam collir els vegetals fins que us arriben a les vostres mans. El procediment és molt senzill, ens podeu fer la comanda de la caixa per correu electrònic o bé per la botiga on line, fins al dimecres 8  d'abril.

Us proposem un pack complert:

 •  1 kg de Faves (2,5€Kg)
 • 1 kg de Carxofes (2,5€ kg)
 • 2 Enciams (2 unitats 1,80€)
 • 1 manat de Ruca o rúcula (1,5 €)
 • 10 Calçots (2,5 €)
 • 6 Alls tendres (2€)
 • 6 Flors i 6 fulles de caputxina ( 2,5 €)
 • 1 Manat d’herbes de la salut : menta, julivert, sàlvia, farigola, llorer, marduix i sajolida (3€) o les podeu comprar per separat i en manats a 1,5 € cadascun.

I complementarem la compra de producte fresc amb altres productes elaborats que podeu consultar a la botiga on line. Aquesta setmana us recomanem especialment:

 

 • Infusió activa’t (en base a romaní)
 • Infusió depura’t especial amb poniol i Artemisia annua
 • Crema hidratant per a les mans i el cos amb extracte de romaní, oli de calèndula i oli essencial de lavanda.
 • Xampú de romaní, farigola i menta per donar vitalitat al nostre cabell.

I de regal US PROPOSEM UN JOC & EXPERIÈNCIA:

Us arribarà juntament amb la vostra comanda de productes una caixa del Parc de les Olors on trobareu:

1) Uns testos petits biodegradables que semblen una ouera, amb 12 alveols.
2) Una bossa de llavors barrejades on hi ha 12 espècies diferents.
3) Una bossa de substrat ecològic per a germinació.
4) Un full amb les indicacions per fer l’activitat.
5) Uns indicadors/ cartellets per posar-hi el nom

SEMBRAR ÉS AJUDAR A LA BIODIVERSITAT:

TALLER DE TRIAR, RECONÈIXER I SEMBRAR LLAVORS

Els humans som els éssers vius que ens dediquem amb més èxit tant a dispersar llavors com a evitar que creixi la biodiversitat. Tenim tendència a sembrar camps d’una sola espècie (monocultiu), jardins homogenis, només pensaments, només geranis.....Però això a la natura no li va bé, els sistemes vius, els ecosistemes són complexos i els que funcionen millor són els que tenen major biodiversitat.

Quines llavors trobareu a la bosseta?  12 llavors diferents per a 12 alveols. Us en posem 3-4 de cada espècie que us comentem a continuació 

Sovint ens queixem dels mosquits a l’estiu, però sabeu que hi ha plantes que actuen com a autèntiques plantes trampa i/o repel·lents. És el cas per exemple de la planta del tabac (Nicotina tabacum) N’hi ha una altra que actua com hotel d’insectes depredadors dels pugons, i té una flor de color groc o taronja ben bonica, el boixac (Calendula officinalis). N’hi ha que floreixen no ben bé a la primavera i la seva flor ajuda a les abelles a sobreviure a finals d’hivern com ara el Glast o Pastell (Isatis tinctoria), planta de la família dels bròquils que antigament servia per obtenir el tint de color blau. D’altres plantes amb la seva olor fan de repel·lent dels mosquits com ara l’alfàbrega (Ocimum basilicum) o bé la tarongina (Melissa officinalis) i a més tenen propietats medicinals. Però també hi ha plantes que guarden les seves propietats a les arrels, com ara l’equinàcia (Equinacia purpurea),  alhora que fa una flor molt vistosa i gran, de manera que els insectes la troben amb facilitat. Les plantes bulboses com totes les moltes espècies de cebes, alls o cebollins fan també una olor molt forta i les seves flors són com paraigües plens de boletes blanques on guarden a dins les llavors, unes petites boletes negres, com ara les del cebollí (Allium schoenoprasum).El fonoll (Foeniculum vulgare) també és una planta umbel·lífera i les seves llavors són granets que concentren l’olor intensa que caracteritza aquesta planta. Hi ha plantes més delicades i altres de més rústiques, el càrtam (Cartamus tinctorius) és una de les més rústiques. La seva llavor, una boleta irregular de color blanc  de la família de les carxofes,  creix amb facilitat i fa una flor taronja amb filets com la carxofa, i que es poden fer servir com si fos el safrà.  Una llavor que podem reconèixer fàcilment és la del lli (Linum usitatissimum), plana i marró. fa una herba de tija recta i preciosa , amb una tija molt valuosa per fer teixit i  guarda les seves llavors en una bosseta que quan la toquem, una vegada seca fa música i tot, però que ella la fabrica perquè la llavor no sigui menjada pels ocells.  Coneixem la mongeta que és una lleguminosa, doncs nosaltres us proposem una mongeta africana, la Blab blab, la reconeixereu perquè és negra amb una ratlla blanca. És una planta enfiladissa que fa una flor preciosa, Sembla talment que estigui rient.   I per acabar la llavor de l’espígol (Lavandula angustifolia),l’haureu de buscar dins de la bosseta o calze de la flor, una mena de granet blau grisós que fa molta olor.

INDICACIONS PER FER L’ACTIVITAT

1) Ompliu de terra els alveols,
2) Agafeu la bosseta de les llavors i disposeu-les al damunt d’un full blanc.
3) Aneu classificant les llavors, a partir de les pistes que us hem donat al text anterior. Heu de distingir les 12 llavors
4) Identifiqueu-les amb el nom popular i el científic en el indicador corresponent i amb un retolador permanent.
5) Aneu posant a cada alveol unes 3 llavors de cada espècie que heu identificat amb el cartellet corresponent.
6) Acabeu d’omplir de terra cada alveol però tingueu en compte que només heu de cobrir la llavor amb un polsim de terra, corresponent a 2 vegades la grandària de la llavor, si la llavor queda amb massa gruix de terra pel damunt pot ser que no pugui germinar bé.
7) Poseu el conjunt de l’ouera dels 12 alveols en una safata amb 1 cm d’aigua. I regueu suaument pel damunt amb un vaporitzador.
8) Disposeu l’ouera en una finestra lluminosa i controleu que la terra estigui humida però no xopa i a esperar......almenys us trigaran 8 dies a germinar. A mida que vagin germinant i creixent els haureu d'anar trasplantant.

Si us cal més informació no cal dir que podeu consultar-nos.

Comments are closed.