Allò que no veiem dels bolets

Aquests éssers vius només visibles per nosaltres quan surten a la superfície per garantir la seva reproducció formant petits paraigües protectors de les seves llavors, són els grans aliats de les plantes que veiem al bosc, a l’hort o al jardí.

Ens han arribat les primeres imatges de cistells plens de bolets. Als boscos del Pirineu ja s’hi comencen a trobar ceps, rovellons i altres bolets comestibles. Potser el que no sabem és que la part del bolet que ens mengem és el seu sistema reproductiu. Però el bolet és molt més. La part més interessant del món dels bolets no la veiem, està sota terra. Els bolets formen part de l’immens univers dels fongs. Aquests éssers vius només visibles per nosaltres quan surten per garantir la seva reproducció a la superfície, formant petits paraigües protectors de les seves llavors . Són els grans aliats de les plantes que veiem al bosc, a l’hort o al jardí.

Els fongs i els vegetals formen una aliança, un sistema de col·laboració que tant de bo ens inspirés als humans. La relació entre una planta i un bolet és un contracte de confiança anomenat simbiosi. Els fongs són uns virtuosos de la descomposició mineral, que llavors aprofita la planta I la planta és una experta en fabricar sucres. Les plantes faciliten al fong la matèria orgànica i aquest li proporciona minerals i reserva d’aigua a la planta.

Si aneu a buscar bolets penseu no només que són molt bons per a nosaltres, sinó que també són éssers vitals per a les plantes. I que encara que la seva feina no es veu són éssers imprescindibles per a la vida vegetal.

Comments are closed.