Sobre nosaltres
Qui Som?
Parc de les Olors és una iniciativa privada amb vocació social, també és una marca que inclou una idea d’econegoci i de productes per potenciar les aplicacions de les Plantes Aromàtiques i Medicinals i l’agroecologia. Té el seu inici l’any 2007, amb el projecte pilot del Parc de les Olors de Vall de Ros (Riells del Fai) com un petit jardí visitable creat i impulsat per la Pilar Comes, en aquell moment encara professora de la UAB i actualment administradora de l’empresa que té la marca registrada Parc de les Olors.
L’any 2009 es comença a articular la Xarxa Parc de les Olors. Es facilita la creació de nous Parcs de les Olors mitjançant acords de col·laboració i llicència d’ús de la marca, a mode de franquícia social. Es forma un equip tècnic que juntament amb la Pilar Comes ajuda a les persones emprenedores rurals a dissenyar els Parcs de les Olors que aniran composant la Xarxa PO de Catalunya. També es comencen a assessorar projectes semblants a altres indrets fora de les nostres fronteres: A Andalusia, al Perú, al Brasil, … Així mateix es comencen a fer acords de col·laboració amb indústries que apliquen les PAM (sector cosmètic, alimentari, …)
L’any 2015 el projecte agafa un nou impuls amb el Parc de les Olors del Serrat. Suposa la compra de la finca (12 hectàrees) i la construcció d’una nau agrícola de 400 m2 amb bio-construcció de fusta i palla per poder atendre la demanda creixent, tant productiva com divulgativa que té Parc de les Olors. El Parc de les Olors del Serrat situat al Vallès Oriental, al municipi de Santa Eulàlia de Ronçana és actualment la seu central de la Xarxa i és des d’on s’articulen els diferents serveis que ofereix la marca.
L’objectiu de Parc de les Olors és impulsar un camp viu, on grans jardins de pagès plens de biodiversitat serveixin per tornar productives terres ermes. Donar valor a la nostra flora medicinal oblidada tot creant productes de molta qualitat i sostenibilitat. Generar llocs de treball estable i rendes agràries justes. I tot això fer-ho amb la col·laboració de la comunitat de persones que volen conèixer aquest món de les PAM mitjançant les experiències ( tallers escolars, festes, tallers temàtics, visites guiades .cursos…).





Què Fem?
El punt fort i d’identitat de la Xarxa Parc de les Olors és basa en la força de la col·laboració. Entre els propis parcs, de manera que la suma de molts petits productors representa un volum considerable de producció que s’organitza, es gestiona i es comercialitza també de manera col·laborativa.
- Cultiu ecològic i programat, d’una gran diversitat d’espècies de PAM. Amb especial incidència en la valoració d’espècies mediterrànies gairebé oblidades. Sajolida, poniol, farigola blanca….
- Processat de planta i elaboració de tot tipus de productes que suposen l’aplicació de les PAM i de la flora útil de les nostres terres. Aquests productes es fan com a resultat de la col·laboració amb les empreses i indústria del país. Cas per exemple de la cosmètica, dels licors, de la mel, dels perfums, de les infusions, dels olis essencials……
- Venda de proximitat dels nostres productes a l’agrobotiga de cada parc i als centres col·laboradors de la Xarxa., així com a la botiga online.
4- Activitats de divulgació i promoció de les PAM, així com events culturals, formació etc.
De manera que la suma d’aquestes col·laboracions multiplica les iniciatives i ajuda a construir un sector agroecològic de PAM que representa un volum considerable de producció que s’organitza, es gestiona i es comercialitza també de manera col·laborativa.
Per què ho fem?
1- Oferir una estratègia innovadora al camp per a millorar les condicions del patrimoni rural i especialment de la gent que s’hi ha de guanyar la vida.
2- Fomentar el desenvolupament del sector de cultiu i elaboració de productes derivats de les plantes aromàtiques, culinàries i medicinals (PAM), des de les petites iniciatives de cultiu que suposa cada Parc. Tot organitzant la producció, l’especialització i sobretot la col•laboració entre els productors i una relació directa amb els consumidors.
3- Ajudar a recuperar la cultura etnobotànica de manera senzilla i mitjançant experiències d’aprenentatge sensorials, emocionals, però també rigoroses i pràctiques.
4- Crear nous productes, de qualitat i amb una forta càrrega d’innovació per a fer-los arribar directament als consumidors mitjançant la xarxa dels propis parcs i dels establiments col·laboradors, així com de la botiga on-line.




Com ens organitzem?
Tot oferint una estratègia innovadora de desenvolupament rural sostenible basat en l’agroecologia i la col·laboració. Entenem que la millor estratègia per fer créixer el sector econòmic vinculat a la producció i processat de plantes aromàtiques, medicinals i culinàries de cultiu ecològic a Catalunya és aplegant esforços.
Espais rurals marginals, però situats en indrets accessibles d’interès paisatgístic, poden trobar en la creació d’un Parc de les Olors una manera de valoritzar-los amb una inversió assequible i una intervenció mínima.Cada entorn, cada emprenedor/a i cada instal·lació tenen característiques pròpies que enriqueixen en tots els sentits el conjunt de la Xarxa. Els responsables de cada Parc de les Olors són emprenedors/res, coordinats i assessorats per l’empresa creadora, que actua com a eix central d’una estructura empresarial en xarxa.
Es tracta de conservar el concepte, el sistema d’organització i el rigor que aporta la marca, però, a la vegada, tant en el disseny de cada Parc com en el seu programa d’activitats i productes, s’hi preveuen les adaptacions necessàries relacionades amb el propi entorn: el paisatge i el clima específics, l’espai disponible, la localització, el model de gestió i el mercat.
L’establiment de ponts i oportunitats directes entre productors i consumidors es reforça perquè cada Parc de les Olors és un jardí visitable, on es poden fer visites guiades, tallers, cursos etc. Així mateix, es poden comprar els productes de la marca a la pròpia agrobotiga de cada parc. Contemplem fer efectiva la col·laboració entre la indústria i els productors mitjançant l’aplicació de programes de responsabilitat social i ambiental.