Tarongina

Melissa officinalis

Calèndula - Boixac (calendula officinalis)

Com que a la Marinel·la li agrada molt el color taronja, perquè és alegre i vistós, el boixac és la planta que hem escollit com a emblema del Parc de les Olors de Cal Romà.

Molt utilitzada en jardineria, es crec que el seu nom prové del llatí 'calendae', fent referència a calendari, donat que les flors s’obren amb la llum i es tanquen quan es fa fosc, o sigui que el seu cicle marca el ritme del dia i la nit.

Les propietats medicinals de la calèndula són molt notables. Concentra en les seves flors un gran nombre de principis actius, especialment antioxodants, antitumorals, flavonoides i protectors del cor. També conté mucílags i altres principis que protegeixen la pell, són emolients (estoven les inflamacions) i ajuden a regenerar les cèl·lules.

Amb el boixac se’n fan xampús, però sobretot cremes. És molt coneguda la crema de calèndula que es feia tradicionalment amb oli d’ametlles, lanolina, cera d’abelles i l’oli essencial de la nostra planta.

Com ja indica un altre dels noms que rep popularment, floreix gairebé tot l’any, excepte quan gela o quan fa molta calor. Però les flors es recomana collir-les de maig a octubre, perquè és quan concentren més principis actius.

De manera espontània, als camps també hi creixen calèndules, però es tracta de la calendula arvensis, molt més petita que l’officinalis i d’un groc menys intens.


 

“Resum”: Planta herbàcia de la família de les asteràcies. Les seves propietats emolients ajuden a regenerar els teixits humans. També s’utilitza com a colorant.

Com es cultiva: La calèndula és una planta de clima temperat que resisteix bé gelades i sequeres. El seu cultiu és fàcil. Es pot reproduir fàcilment sembrant les seves llavors. Floreix gairebé tot l’any, encara que amb les onades de calor estiuenques asseca precipitadament les flors i és el moment de collir-ne les llavors. Les seves flors, entre grogues i taronja , s’obren amb el sol i es tanquen quan comença a caure el dia.

Sembra: Primavera i tardor
Sòl: Permeable. Preferiblement argilenc.
Reg: Un cop a la setmana
Clima i emplaçament: Sol – sol i ombra
Collita: Es cull la flor tot l’any.

Propietats: Les flors de calèndula per poder suportar el sol sense marcir-se concentren principis actius als seus pètals que tenen propietats emolients, que ens ajuden a regenerar els teixits .

Curiositats: ES crec també que el seu nom prové del llatí Calendulae, que significa “al llarg dels mesos” ja que té un llarg període de floració.
L’oli de calèndula es fa a partir de posar les flors prèviament assecades en maceració en oli. Després es filtra i l’oli resultant és l’oli o extracte de calèndula. L’oli de calèndula s’usa per combatre èczemes, dermatitis, úlceres, cremades, ferides, acne, pell delicada, picor...

Comments are closed.

  • xarxes socials