Càrtam Carthamus tinctorius

càrtam
càrtam

Càrtam

(Carthamus tinctorius)

Planta de la família dels cards, les seves flors es fan servir com a colorant ( falç safrà) i de les llavors se n’extreu l’oli.

COM ES CULTIVA

El càrtam és una herba rústica pròpia de les terrers mediterrànies, que viu en terres pobres, allí on viuen els cards. No necessita gaire aigua.És un dels cultius més antics de la humanitat. Els antics egipcis ja el cultivaven. Es sembra a la primavera i floreix cap als inicis de l’estiu. LLavors és el moment de recollir-ne lei flora i assecar-les per fer-les servir a la cuina o bé com a colorant.
A finals d’estiu la planta s’asseca i sarà el moment de collir-ne les flors ja seques per obtenir-ne la llavor. Cada capítol floral conté un bon nombre de llavors. Petites boletes irregulars de color blanquinós que es troben encapçulades dins de la flor punxosa i endurida de color marró.

El nom de la planta algunes veus diuen que ve de l’àrab “kârtum” que vol dir tint, fent referència a l’ús tintori de la planta, que encara es fa servir i s’aplica a les pintures. D’altres veus defensen que ve del grec “kathaíp-o” que vol purga, donades les propietats purgants del càrtam.
L’oli de càrtam per a l’alimentació té unes caractéristiques semblants a les de l’oli de girasol, però amb més propietats medicinals S’ha demostrat que augmenta la adiponectina, una proteina que regula la glucosa en sang i el metabolisme dels àcids grassos. També té propietats laxants i antifúngiques.

CURIOSITATS DEL CÀRTAM

El capítol floral està format per un gran nombre de petites flors, per això forma part de la familia de les flors compostes. cada flor està formada per 5 petits fulles en forma d’estrella. Les flors contenen cartamina que dóna el pigment vermell.
Les pòlvores per enrogir les galtes es feien amb talc i pols de la flor del càrtam. És una planta melïfera i la llavor aliment d’aus. Les llavors es fan servir en forma de germinats. Les fulles tenen també propietats medicinals i se’n poden fer infusions per a reduir el colesterol, amb propietats laxants i antisèptiques.

Comments are closed.

  • xarxes socials